Követem Design Amikor a hidzsáb nem létezett, de a nyílt utcai,...

Amikor a hidzsáb nem létezett, de a nyílt utcai, szexuális erőszak annál inkább – Ilyen volt az iráni nők divatszokása a forradalom előtt

Promóció

Mire gondolsz, ha meghallod a hidzsáb (jelentése: takaró – a szerk.) szót? Talán a szigorú szabályokra. Talán a szabadságvesztésre. És azt tudtad, a hidzsáb érvénybe lépése előtt hogyan öltözködtek az iráni nők? Noha a nők szabadságát soha nem tisztelték a férfiak, de a forradalom kitörése előtt a nyugati kultúra még jelen volt, és néha fájdalommal járt. 

Promóció
- Advertisement -

Néhány régi fotó a bizonyíték: az iráni nők is hordtak valaha miniszoknyát, és szerepeltek a divatmagazinok címlapján. Az 1950-es és 1960-as években még nem volt divat a kihívó öltözék. Hosszú szoknyájuk alól éppen csak kivillant a bokájuk. Az iráni nők felszabadultan éltek, de megtartották keleti identitásukat. Mígnem eljött a túlfűtött ’70-es évek, és a nyugati kultúra lenge öltözékei helyet követeltek maguknak a szigorú szabályokhoz szokott arab világban.

Akár egy amerikai magazin is lehetne / Fotó: Flashbak

A testet épphogy csak fedő sortok, bikinik és miniszoknyák hozzájárultak a férfi tekintetek vonzásához. A kreol bőrű, hosszú pillájú, dús hajú arab nők pedig egyenesen provokálták az erősebbik nem képviselőit ezekkel az öltözékekkel. A boltok a legutolsó nyugati divatot és márkákat árulták. Nem volt nehéz utánozni az amerikai stílust.

Azonban a hiányos biztonság miatt a nőket gyakran a nyílt utcán, fényes nappal erőszakolták meg.

A szexuális zaklatások állandóak voltak.

Hissa Hilal: „Ha megölnek, az emberiség mártírja leszek!”

A feminizmus és emancipáció korát éljük, mégis létezik még egy olyan hely, az arab térség, ahol kizárólag a férfiak dominanciáját ismerik el. Míg a terület infrastruktúrája és gazdasága egyre közelít a nyugati trendekhez, a nők jogait tekintve egyelőre nincs jelentős változás. Hissa Hilal Verzió dokumentumfilm

Az aktuális divatnak köszönhetően, a filmekben szexuális tárgyként és csábítóként tüntették fel a nőket. Talán ez a túlzott szexualitás is hozzájárult a rendszer összeomlásához az 1970-es évek végén. Iránban 1979 óta, az iszlám forradalom kitörése után kötelező a hidzsáb, valamint a testüket teljesen elfedő ruházat használata.

Repülj vissza az időbe! Jó képnézegetést!

Promóció
Promóció
Promóció

legnépszerűbbek

A WHO üzeni: ezeket tartsd be, hogy ne kapd el a koronavírust

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) ajánlásokat tett közzé, milyen szabályokat érdemes betartani a megelőzés gyanánt, valamint mik a koronavírus tünetei.

Az olasz nővér megmutatta, milyen káros hatásai vannak a koronavírusnak

Egy olaszországi nővér a koronavírus frontvonalából posztolt.

Így teszi tönkre a tüdőt a koronavírus

A felvételek az egyik olyan kínai páciens tüdejéről készültek, aki még tavaly decemberben hunyt el Kínában.
Promóció

a szerk. ajánlása

Andy Warhol cipőillusztrátorként kezdte – Érdekességek a pop-art atyjáról

Andy Warhol a XX. század egyik legmeghatározóbb művésze volt.

Laczkovich Borbála, a Banksy-kiállítás kurátora: „A felszín mögött egy komplex és ellentmondásos képet kapunk”

Laczkovich Borbála, a Godot Kortárs Művészeti Intézet kurátora segítségével tisztába tesszük, mit is jelent egy Banksy-mű hitelessége, jogos-e a művész szellemiségére hivatkozni a kiállítás ellen, miközben jópár műhelytitokra és felszín alatti sztorira is fény derül.

Saiid: „Ugyanaz a vonat, csak lecsatoltak egy pár vagont”

A lényeg, hogy az „élet szörfdeszkáján” sodródni és ride-olni is ugyanolyan jó lehet!

ez is érdekeltéged
<3