Követem Design Amikor a hidzsáb nem létezett, de a nyílt utcai,...

Amikor a hidzsáb nem létezett, de a nyílt utcai, szexuális erőszak annál inkább – Ilyen volt az iráni nők divatszokása a forradalom előtt

Promóció

Mire gondolsz, ha meghallod a hidzsáb (jelentése: takaró – a szerk.) szót? Talán a szigorú szabályokra. Talán a szabadságvesztésre. És azt tudtad, a hidzsáb érvénybe lépése előtt hogyan öltözködtek az iráni nők? Noha a nők szabadságát soha nem tisztelték a férfiak, de a forradalom kitörése előtt a nyugati kultúra még jelen volt, és néha fájdalommal járt. 

Promóció

Néhány régi fotó a bizonyíték: az iráni nők is hordtak valaha miniszoknyát, és szerepeltek a divatmagazinok címlapján. Az 1950-es és 1960-as években még nem volt divat a kihívó öltözék. Hosszú szoknyájuk alól éppen csak kivillant a bokájuk. Az iráni nők felszabadultan éltek, de megtartották keleti identitásukat. Mígnem eljött a túlfűtött ’70-es évek, és a nyugati kultúra lenge öltözékei helyet követeltek maguknak a szigorú szabályokhoz szokott arab világban.

Akár egy amerikai magazin is lehetne / Fotó: Flashbak

A testet épphogy csak fedő sortok, bikinik és miniszoknyák hozzájárultak a férfi tekintetek vonzásához. A kreol bőrű, hosszú pillájú, dús hajú arab nők pedig egyenesen provokálták az erősebbik nem képviselőit ezekkel az öltözékekkel. A boltok a legutolsó nyugati divatot és márkákat árulták. Nem volt nehéz utánozni az amerikai stílust.

Azonban a hiányos biztonság miatt a nőket gyakran a nyílt utcán, fényes nappal erőszakolták meg.

A szexuális zaklatások állandóak voltak.

Hissa Hilal: „Ha megölnek, az emberiség mártírja leszek!”

A feminizmus és emancipáció korát éljük, mégis létezik még egy olyan hely, az arab térség, ahol kizárólag a férfiak dominanciáját ismerik el. Míg a terület infrastruktúrája és gazdasága egyre közelít a nyugati trendekhez, a nők jogait tekintve egyelőre nincs jelentős változás. Hissa Hilal Verzió dokumentumfilm

Az aktuális divatnak köszönhetően, a filmekben szexuális tárgyként és csábítóként tüntették fel a nőket. Talán ez a túlzott szexualitás is hozzájárult a rendszer összeomlásához az 1970-es évek végén. Iránban 1979 óta, az iszlám forradalom kitörése után kötelező a hidzsáb, valamint a testüket teljesen elfedő ruházat használata.

Repülj vissza az időbe! Jó képnézegetést!

Promóció
Promóció

legnépszerűbbek

A legszürreálisabb ötletek, hogyan védheted meg magad a koronavírus ellen

A kínai emberek saját kezükbe vették a sorsukat, maguknak gyártanak védőmaszkokat!

A pillanat, amikor az álmodozó turistát elgázolja a valóság

Nem véletlen, hogy egyes helyeken már turistaadót szednek.

Színésznők, akik nem szégyellik terhes alakjukat és döngő lépteiket

Bátran pózolnak fürdőruhában, domború hassal is és döngő léptekkel, ezek a büszke anyukák.
Promóció

a szerk. ajánlása

Tudtad? Kultúránként egészen mást jelent, amit a kezünkkel csinálunk

Ami egyik helyen a kedvesség jele, az máshol durvaságnak számít.

A nosztalgiavonat átrobogott a vásznakon – Ezek voltak 2019 legjobb külföldi filmjei a ContextUs szerint

Volt egyszer egy 2019-es év, amelyben korunk legnagyobb mesterei és feltörekvő tehetségei egyaránt megmutatták, hogyan is kell filmet készíteni.

Ezek minden idők legdrágábban elkelt festményei

Cikkünkben górcső alá vesszük a valaha legdrágábban elkelt tíz festményt, és arról is esik pár szó, miért kerülnek bizonyos festmények többe, mint mások.
Promóció

ez is érdekeltéged
<3