Mire gondolsz, ha meghallod a hidzsáb (jelentése: takaró – a szerk.) szót? Talán a szigorú szabályokra. Talán a szabadságvesztésre. És azt tudtad, a hidzsáb érvénybe lépése előtt hogyan öltözködtek az iráni nők? Noha a nők szabadságát soha nem tisztelték a férfiak, de a forradalom kitörése előtt a nyugati kultúra még jelen volt, és néha fájdalommal járt. 

Néhány régi fotó a bizonyíték: az iráni nők is hordtak valaha miniszoknyát, és szerepeltek a divatmagazinok címlapján. Az 1950-es és 1960-as években még nem volt divat a kihívó öltözék. Hosszú szoknyájuk alól éppen csak kivillant a bokájuk. Az iráni nők felszabadultan éltek, de megtartották keleti identitásukat. Mígnem eljött a túlfűtött ’70-es évek, és a nyugati kultúra lenge öltözékei helyet követeltek maguknak a szigorú szabályokhoz szokott arab világban.

Flashbak
Akár Egy Amerikai Magazin Is Lehetne / Fotó: Flashbak

A testet épphogy csak fedő sortok, bikinik és miniszoknyák hozzájárultak a férfi tekintetek vonzásához. A kreol bőrű, hosszú pillájú, dús hajú arab nők pedig egyenesen provokálták az erősebbik nem képviselőit ezekkel az öltözékekkel. A boltok a legutolsó nyugati divatot és márkákat árulták. Nem volt nehéz utánozni az amerikai stílust.

Azonban a hiányos biztonság miatt a nőket gyakran a nyílt utcán, fényes nappal erőszakolták meg.

A szexuális zaklatások állandóak voltak.

Hissa Hilal: „Ha megölnek, az emberiség mártírja leszek!”

A feminizmus és emancipáció korát éljük, mégis létezik még egy olyan hely, az arab térség, ahol kizárólag a férfiak dominanciáját ismerik el. Míg a terület infrastruktúrája és gazdasága egyre közelít a nyugati trendekhez, a nők jogait tekintve egyelőre nincs jelentős változás. Hissa Hilal Verzió dokumentumfilm

Az aktuális divatnak köszönhetően, a filmekben szexuális tárgyként és csábítóként tüntették fel a nőket. Talán ez a túlzott szexualitás is hozzájárult a rendszer összeomlásához az 1970-es évek végén. Iránban 1979 óta, az iszlám forradalom kitörése után kötelező a hidzsáb, valamint a testüket teljesen elfedő ruházat használata.

Repülj vissza az időbe! Jó képnézegetést!

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Qatar-WC

Hogyan fogadjunk a 2022-es labdarúgó-világbajnokságra

Már majdnem itt az ideje a világ legrangosabb tornájának – a 2022-es labdarúgó-világbajnokságnak. Az idei év sok újítással jár. Az egyik az, hogy ez az első alkalom, hogy egy közel-keleti ország ad otthont a világbajnokságnak.

alvás pihentető alvás tippek alváshoz egészséges alvás egészséges életmód

Ezeket edd, és ezeket kerüld, ha nem tudsz aludni

Jó alvás nélkül nincsenek jó nappalaink, de még rosszabb, hogy nem lehetünk teljesen egészségesek sem. Sokan szenvednek kialvatlanságban anélkül, hogy foglalkoznának vele, pedig komoly következményei lehetnek, ha hosszútávon nem tudunk megfelelően pihenni.

betegség hírességek hírességek betegségei maria cross halle berry lil wayne tom hanks toni braxton catherine zeta-jones 4

Hírességek, akik krónikus betegséggel élnek

A betegség nem válogat. A következő sztárok mind megvívták a maguk harcát különböző egészségi problémákkal és saját példájukon keresztül bebizonyították, hogy krónikus betegségekkel is lehet együtt élni, mégpedig boldog életet.

liszt gluténmentes liszt liszt fajták liszt típusok zabliszt rizsliszt csicseriborsó liszt kókuszliszt

Ezek a gluténmentes lisztek, ha alternatívákat keresel

A legtöbben fehér lisztet vagy teljes kiőrlésű lisztet használnak a főzéshez, sütéshez. Ezek glutént tartalmaznak, amire néhányan allergiásak, de mindannyiunk emésztőrendszere nehezen birkózik meg vele, emellett pedig egyéb negatív mellékhatásai is vannak.