Az egykori háborús tudósító utánajárt, miért bombáztak le amerikai pilóták brit harckocsikat Irakban

A The Guardian újságírónője, Audrey Gillan arra volt kíváncsi, hogyan élnek jelenleg azok a brit veteránok, akik túlélték az amerikai bombatámadást. Vajon miért támadták meg  szövetségeseiket az amerikai pilóták?

Fehér zászló és narancssárga panelek

Augusztus 13-tól hallható a BBC Sounds-on az On the Ground című podcast, amelyet a The Guardian újságírónője, Audrey Gillan készített a 2003-as iraki háború brit veteránjairól. 17 éve az Egyesült Államok koalíciós katonai szövetségeseivel megszállta Irakot, hogy megdöntsék Szaddám Huszein elnök hatalmát. A háborús tudósítóként dolgozó újságírónő az egyik közeli katonai táborban tartózkodott, amikor amerikai pilóták lelőttek öt járőröző brit harckocsit. A fatális emberi mulasztás okozta „baráti tűzben” egy brit katona életét vesztette. Az újságírónő 17 évvel a történtek után kilencrészes műsorában megpróbálta rekonstruálni az eseményeket.

iraki haboru podcast ujsagirono 2
A D század katonái. Chris Finney a hátsó sorban balról a harmadik, az elhunyt Matty Hull az első sorban balról a harmadik / Fotó: Bruce Adams/Daily Mail

A brit harckocsis alakulat éppen egy iraki falu felé tartott, és amikor meglátták a fehér zászlókat lobogtató civileket, lassítottak. Hirtelen azonban olyan erejű támadás érte őket, amely páncélozott járműveiket és lőszereiket másodpercek alatt megsemmisítette.

Michelle Obama saját podcastjának első adásában a letűnt kor emlékét idézte fel

A volt amerikai elnöki párnak, Michelle és Barack Obamának a mai napig komoly rajongótábora van az Egyesült Államokban. A volt first lady Így lettem című, 2018-ban megjelent önéletrajzi könyvében már nagyon sok személyes történetet is elárult magáról. Készült róla dokumentumfilm a Netflixen, az elnökfeleségekről készült sorozatban Viola Davis játszotta, a Southside With You című, 2016-ban készült filmben pedig Tika Sumpter alakította.

A harckocsikban lévő katonák nagy része kimenekült, de egyikük bennrekedt a harckocsiban, egy másik katona pedig súlyosan megsérült a lábán. Menekülés közben jöttek rá, hogy nem iraki katonák támadtak rájuk, hanem légi támadást szenvedtek el, mégpedig egy amerikai tankelhárító repülő lőtt rájuk.

▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️ سیزده بدر سال هشتاد و دو در سلیمانیه ‌عراق پای‎ کاوه گلستان روی مین رفت… امروز شانزده سال از مرگ نابهنگام این مستندساز، عکاس، فیلمبردار و روزنامه‌نگار ایرانی گذشت. این ویدیو از عکس های او را ببینید کار سهراب ادهمی

No Description

„Borzasztó volt élőben, a rádión keresztül hallani a brit katonák segélykérését a közeli táborból. Lassan nekünk is leesett, hogy a védelmünket biztosítani hivatott amerikai pilóták akár minket is lelőhetnek” – idézi fel az eseményeket Gillan. Hallotta azt is rádión, hogy az amerikai katonák összetévesztették a koalíciós harckocsik megkülönböztetésére szolgáló narancsszínű panelt az ellenséges rakéták jelzésével.

Négy évvel később, 2007-ben az elhunyt katona, Matty Hull halála miatt vizsgálatot folytatott a brit bíróság.

Kiszabadították az Irakban elrabolt német kurátort, Hella Mewis-t

Napokkal ezelőtt rabolták el Hella Mewis német kurátort Bagdad belvárosában. A beszámolók szerint a biciklivel éppen a munkahelyéről elinduló nőt fegyveres férfiak tuszkolták be egy kocsiba. A The Art Newspaper szerint múlt héten, péntek reggel engedték szabadon a hétfőn elrabolt Mewis-t.

„A jelenlévő újságírók megdöbbentek az amerikai hatóságok hozzáállásán: megtagadták a tanúik részvételét és a pilótafülkében történteket rögzített felvételek átadását. A The Sun végül megszerezte az anyagot, közzétette a beszélgetés írásos anyagát és a felvételt. Hallhatjuk, hogyan spanolták fel magukat a pilóták a támadáshoz, majd örültek, nevetgéltek. Csak akkor jöttek rá, mit tettek, amikor a rádiós kapcsolatból megtudták, hogy baráti csapatot bombáztak szét” – folytatta az újságírónő.

Ha egy katona rosszul van, az a gyengeség jele

Chris Finney, aki 18 évesen az egyik harckocsit vezette, a lábán megsérült bajtársát kimenekítette a járműből. Jelenleg családjával Cornwallban él és két kertészetet vezet.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]2018-ban összeomlottam, öngyilkos akartam lenni. Az antidepresszánsok csak elfedik a tüneteket, nem gyógyítanak, de legalább jól vagyok[/perfectpullquote]

– mondta el Finney a riporternőnek.

Egy másik veterán otthagyta az állását, miután poszttraumás stresszszindrómát állapítottak meg nála. Jelenleg egy tanyán él. A túlélők bűntudata, a vele és az embereivel történtekkel kapcsolatban megválaszolatlan kérdések és a hiába várt bocsánatkérést miatt tehetetlenség és düh gyötri.

Angelina Jolie egy iraki menekülttáborban a szűkös anyagi forrásokra hívta fel a figyelmet

A menekültek a segély minimumát sem kapják meg a finanszírozás megkurtításának köszönhetően, mondta el Angelina Jolie vasárnap. Jolie az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) különmegbízottja. A színésznő szerint a világ nem foglalkozik megfelelően a szíriai menekült válsággal. Az UNHCR ez évben a szükséges támogatás 17%-át kapta csak meg, ami durva visszaesés tavalyhoz képest, amikor az ügynökség 50%-ot kapott, magyarázta Jolie a sajtótájékoztatón.

„Senki sem segített, mert egy katonánál a rosszullét a gyengeség jele. Senki sem hallott a poszttraumásszindrómáról, senki sem hallott még arról, hogyan reagál a lélek a hirtelen és rövid ideig tartó, nagyfokú érzelmi megrázkódtatással járó eseményekre” – jelentette ki Danny Abbott, akinek vegyvédelmi felszerelésben kellett elvontatnia a szétlőtt tankokat Hull tetemével.

Az újságírónő további katonákat is felkeresett, akik jelen voltak az iraki megszálláskor. Újra meghallgatták a rádiós felvételeket, és fellapozták az amerikai hatóság (FFIB) és a brit vizsgálóbizottság által végzett vizsgálatok dokumentumait. Szerettek volna a fehér zászlós iraki civilekről a helyszínen érdeklődni, de közbejött a koronavírus-járvány és a karantén.

audrey gillan iran
Audrey Gillan Iránban 2003-ban / Fotó: Bruce Adams

A podcastban megszólal Rick Mattoso kapitány is, aki a légiirányítóknál szolgált. Azt próbálja majd megfejteni az interjúban, miért tévesztették össze az amerikai pilóták a harckocsik narancs jelzését az ellenséges rakétákkal, amelyet mindig terepszínekkel álcáznak. A The Sun felfedte az egyik pilóta személyazonosságát is, így vele is tudott a stáb interjút készíteni.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Nem tudok velük együttérezni. De ők is emberek, rájuk is hatott ez a történet. Szeretném megtudni, mi is történt pontosan[/perfectpullquote]

– mondta az amerikai pilótákról Finney.

A háborúk nem csak a katonákat traumatizálja, hanem a háborús tudósítókat, fotósokat is. De olykor a traumatizálódáshoz, poszttraumásszindróma kialakulásához az is elég, ha brutális képeket néz valaki vagy nemi erőszakot követnek el rajta, Lady Gaga tapasztalata alapján.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból