Irenosen Okojie Grace Jones című novellája nyerte az afrikai szerzők Caine-díját

„Igazi világszínvonalú szépirodalom” – emelte ki a zsűri elnöke a nigériai-brit származású Irenosen Okojie győztes írásáról.

Létezik tipikusan afrikai történet?

A Black Lives Matter mozgalom egyik kulturális mellékhatása volt, hogy a világ felfigyelt a fekete írónők könyveire. Bernardine Evaristo már tavaly megosztott Booker-díjat kapott Margaret Atwooddal, idén júniusban pedig a tüntetések miatt Evaristo könyve mellett az ismeretterjesztő kategóriát is fekete nő műve vezette. Most egy fiatal és a kritikusok által rendkívül tehetségesnek tartott nigériai-brit származású írónőt mutatunk be.

irenose okojie caine dij gyoztes
Irenosen Okojie / Fotó: Awakening/Getty Images

Idén Irenosen Okojie nyerte el az afrikai kontinens legjelentősebb irodalmi elismerését, az AKO Caine-díjat, írja a The Guardian. A szerző a 10 ezer font pénzjutalommal járó első helyezést a Grace Jones című novellájával érte el. A történet a híres modellből lett popénekesnő, Grace Jones hasonmásáról szól, aki tragikus módon elvesztett családját gyászolja. A zsűri a novella méltatásában kiemelte, hogy egy mélyreható történetről van szó, amely a logikával, az idővel és a térrel játszik ragyogó, fantáziadús és bölcs módon.

Üdék és szédítően tehetségesek: fekete fiatalok, akiket muszáj követnünk

Fiatalok, feketék és szédítően tehetségesek: őket érdemes az Instagramon is követni Fekete alkotók a középpontban George Floyd május 25-i halála óta eltelt lassan két hónap, és nem csak Amerikában, hanem az egész világon megállíthatatlan változások indultak el. A kegyetlen rendőri túlkapások és a rasszizmus elleni tüntetések nyomában további fontos és pozitív átalakulás kezdődött el.

„Kísérleti prózát írok. Fontos, hogy egy magamfajta fekete nő kísérleti prózával foglalkozik, mert sokáig úgy éreztem, hogy peremterületen alkotok. Az emberek gyakran meglepődnek az írásaimon, mármint a témaválasztásaimon és a stílusomon. Amikor arról beszélgetünk, hogy milyenek is az afrikai történetek, akkor az írásaim azt bizonyítják, hogy bizony nagyon változatosak és különbözőek” – nyilatkozta magáról a friss nyertes Okojie.

AKO Caine Prize for African Writing 2020 – Winner Announcement

2020 AKO CAINE PRIZE Winner announcement This year in light of the coronavirus pandemic and continuing government restrictions, the AKO Caine Prize commissio…

Kenneth Olumuyiwa Tharp, a zsűri elnöke elmondta, hogy a történet főszereplője, Sidra egy fiatal nő, aki Martinique-ről Londonba költözik. Kitűnően tájékozódik a ki nem mondott szenvedés, az élvezetek és a menekülés univerzális élményei közepette, miközben fekete, afrikai nőként egy olyan globális nagyvárosban él, mint London.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Mélyreható, kiváló próza, amely kitűnően visszaadja az afrikaiak tudatosságát, ahogyan a különböző dimenziók között váltanak, mindez egészen rendkívüli fantáziával megírva. Igazi világszínvonalú szépirodalom egy afrikai szerzőtől[/perfectpullquote]

– méltatta a győztes írást Tharp. Hozzátette, hogy a Black Lives Matter mozgalom térnyerésével a novella arra is választ ad, mit jelent ma feketeként élni a világban.

Aktív szerep az olvasóknak

Okojie elmondta, hogy Grace Jones története nagyon megmozgatta a fantáziáját, és kíváncsi volt, milyen, amikor a múltból eredő fájdalmat egy másik szereplő köntöse alá rejti.

No Title

1/4 A thread to congratulate the incredible @IrenosenOkojie on winning the @CainePrize for her superb story, ‘Grace Jones’, from the sublime #Nudibranch (pub. by the super @dialoguebooks).Read ‘Grace Jones’: https://t.co/GL0TFLJYt5Read about Irenosen:https://t.co/r3ZryzFqb9 pic.twitter.com/ajEbcAIEj9

„Imádom a fekete nők és a színesbőrű emberek történeteit a középpontba állítani. Nagyon fontos, hogy bemutassam, hogyan élnek. De sötét fantáziavilágba helyezem őket, és a forma, az ötletek és a nyelv határait feszegetem eközben, hogy az olvasóhoz már egy újabb élmény jusson el” – mondta Okojie.

Idén fekete írókat díjaztak, először a Brit Könyvdíj történetében

“Nem igazán tudom, mit érzek az év könyve díj elnyerése miatt. Büszke vagyok magamra, és hálás a rendkívüli csapatnak, amely segített abban, hogy a Queenie megszülessen és a polcokra kerüljön” – idézte a kedden Carty-Williamst. Hozzátette az író: szomorú is egyben, és zavarja, hogy ő lett az első fekete szerző, aki létrehozása óta elnyerte a díjat.

A Grace Jones 2019-ben jelent meg. Okojie a Butterfly Fish című regénnyel mutatkozott be, ezt követte két novellagyűjtemény, a Speak Gigantular és a Nudibranch, amelyben a díjnyertes történet is szerepel. Jelenleg második regényén dolgozik.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Nem akarom az olvasóimat a passzív befogadó szerepében hagyni. Írás közben magamat is kihívások elé állítom, és remélhetőleg ennek köszönhetően az olvasót is be tudom vonzani, és nem csak annyi a feladata, hogy végigolvassa a szöveget. Igyekszem rávenni az olvasót, hogy az olyan szereplőkkel is érezzenek együtt, akikkel alapvetően nem szoktunk empatikusak lenni[/perfectpullquote]

– nyilatkozta az írónő.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból