Igen, ilyen is létezik, méghozzá a Nemzetközi Dublini Irodalmi-díj. Nyertese idén egy amerikai tanár, Emily Ruskovich lett, aki elsőre el sem hitte, hogy nyert.

Emily Ruskovich épp a kertjében játszott egyéves lányával, amikor eljutott hozzá a hír: ő nyerte el a 88 000 font (közel 32 millió forint) összegű irodalmi díjat, amelyre benevezték Idaho című novelláját. Ezelőtt olyan írók nyerték el a nívós díjat, mint a Nobel-díjas Orhan Pamuk vagy az ír szerző, Mike McCormack. A díjra nyilvános könyvtárak nevezhetik be kedvenc novellájukat, a világ minden tájáról. Az idei lista igen hosszúra sikeredett, 141 könyvet küldtek be. Ruskovich novelláját egyetlen könyvtár, a belgiumi Bruges könyvtára nevezte be.

Emily Ruskovich
A Nyertes / Fotó: Electric Literature

A mű egy anyáról szól, aki megöli legkisebb gyermekét, és bár thrillernek tűnhet, valójában mély érzelmi jelentőséggel bír, és fokozatosan tárul fel a megmagyarázhatatlan megfejtése. Ebben rejlik Ruskovich novellájának sikere. Mivel maga is Idahóban nőtt fel, a helyszín adott volt. Már gyerekkorában érezte ennek a különös helynek a kettősségét. Egyszerre volt nyugodt és aggasztó, mert bár közel voltak a természethez, Ruskovich érezte, hogy az környezetében történtek rossz dolgok a múltban. Ezt az érzést írta ki magából a novellájában.

“Ez a siker azt jelentette, hogy a hosszú évek nyomorúságának vége” – Az Aegon-díj 2019 jelöltjeinek legjobb írói és költői mesélnek a sikerről

Mit is jelenthet számunkra a siker? Bejutni egy jó egyetemre? Kiadni az első kötetet? Több ezren olvassák a versem? Bármi legyen is az és bárhogyan is éljük meg, mindenki másként éli meg. Az Aegon Művészeti Díj utánajárt, hogy a 2019-es legjobbnak gondolt író és költő, miként gondol a sikerre.

A tehetséges hölgy kreatív írást tanít, miközben maga is történeteket ír. Amikor megkapta a díjat, el sem hitte, majd kitört belőle az öröm. Még nem teljesen tudja, mit fog kezdeni a pénzösszeggel, de úgy érzi, végre van választása, valamint több lehetősége is, amit az írásra fordíthat. Ruskovich-nak a legnagyobb öröm, hogy megírta a novellát, amit rengetegen olvasnak.

Top sztorik a rovatból

Nincs több cikk

Ez is érdekelhet