Olvasom Visszamenőleg fogják az irodalmi Nobel-díjat odaítélni, és új testületet...

Visszamenőleg fogják az irodalmi Nobel-díjat odaítélni, és új testületet hoznak létre

Promóció

A svéd irodalmi élet öt tagját meghívták a Svéd Akadémia irodalmi Nobel-díjat odaítélő új testületébe, amelyet azért hoztak létre, hogy kiválasszák a 2019. év és visszamenőleg a 2018. év díjazottját.

Promóció
- Advertisement -

A díjalapító Alfred Nobel végrendeletének végrehajtásáról gondoskodó Nobel Alapítvánnyal megvitatva a kérdést, a Svéd Akadémia úgy döntött, hogy átmenti jelleggel két évre új testületet hoz létre, amelyben öt saját tagja és öt külső szakember választja ki a díjazottakat.

A külső tagok között van Gun-Britt Sundstrom író, Henrik Petersen könyvkiadó és Mikaela Blomqvist, Rebecka Karde, valamint Kristoffer Leandoer kritikusok.

A Nobel-bizottságot Per Wastberg fogja vezetni és további akadémiai tagjai között van Horace Engdahl, Kristina Lugn, Anders Olsson és Jesper Svenbro.

További részleteket a Svéd Akadémia nem közölt.

via GIPHY

 

Lars Heikensten, a Nobel Alapítvány főtitkára a Reuters brit hírügynökség megkeresésére közölte, hogy jövő év elején kell meghozni a döntést arról, hogy oda lehet-e ítélni a 2018. és 2019. évi irodalmi Nobel-díjakat.

A Svéd Akadémia májusban döntött úgy, hogy idén nem adja ki az irodalmi Nobel-díjat, és szabályzatát is megváltoztatta az után, hogy egyik tagjának, a költő Katarina Frostensonnak a férjéről, a svéd kulturális élet egy befolyásos szereplőjéről, a francia Jean-Claude Arnaultról kiderült, hogy számos nőt zaklatott szexuálisan, emellett több alkalommal előre kiszivárogtatta az irodalmi Nobel-díj nyertesének nevét. Arnault-t októberben szexuális erőszak miatt két évi börtönbüntetésre ítélte egy svéd bíróság.

Tovább mélyül a Nobel-botrány: Vádat emeltek Arnault ellen nemi erőszak miatt

A botrány most tovább mélyül, ugyanis a svéd államügyész két rendbeli nemi erőszak miatt vádat emelt Arnault ellen. A kedden bejelentett vádemelésre több mint félévvel az után került sor, hogy 18 nő azt nyilatkozta Svédország elismert lapjában, a Dagens Nyheter ben, hogy az ismert fotós szexuálisan zaklatta és megerőszakolta őket.

A skandalum nyomán a Nobel Alapítvány felszólította az akadémiát, hogy állítsa helyre megtépázott tekintélyét, különben egy új testületet fognak létrehozni az irodalmi Nobel-díj odaítélésére.

Megvan az alternatív irodalmi Nobel-díj nyertese! / ContextUs

Mint ismeretes, a szexuális zaklatási botrányok következtében idén elmaradt az irodalmi Nobel-díj ünnepség. Az Új Akadémia nevű társaság ezt az űrt kívánta betölteni alternatív irodalmi díj odaítélésével. Kim Thuy és Neil Gaiman is az esélyesek nevét tartalmazó rövidlistán szerepelt. Haruki Murakami visszalépett a jelöltségtől, mondván, a munkájára kíván koncentrálni.

Rebecka Karde irodalomkritikus, a külső meghívott tagok egyike az SVT svéd rádiónak elmondta: “Úgy vélem, az lesz a feladatunk, hogy áttekintsük és megvitassuk a jelöléseket. Nem tudom, hogyan fog ez történni, majd meglátjuk.”

Promóció
ForrásMTI
Promóció
Promóció

legnépszerűbbek

A WHO üzeni: ezeket tartsd be, hogy ne kapd el a koronavírust

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) ajánlásokat tett közzé, milyen szabályokat érdemes betartani a megelőzés gyanánt, valamint mik a koronavírus tünetei.

Az olasz nővér megmutatta, milyen káros hatásai vannak a koronavírusnak

Egy olaszországi nővér a koronavírus frontvonalából posztolt.

Így teszi tönkre a tüdőt a koronavírus

A felvételek az egyik olyan kínai páciens tüdejéről készültek, aki még tavaly decemberben hunyt el Kínában.
Promóció

a szerk. ajánlása

Andy Warhol cipőillusztrátorként kezdte – Érdekességek a pop-art atyjáról

Andy Warhol a XX. század egyik legmeghatározóbb művésze volt.

Laczkovich Borbála, a Banksy-kiállítás kurátora: „A felszín mögött egy komplex és ellentmondásos képet kapunk”

Laczkovich Borbála, a Godot Kortárs Művészeti Intézet kurátora segítségével tisztába tesszük, mit is jelent egy Banksy-mű hitelessége, jogos-e a művész szellemiségére hivatkozni a kiállítás ellen, miközben jópár műhelytitokra és felszín alatti sztorira is fény derül.

Saiid: „Ugyanaz a vonat, csak lecsatoltak egy pár vagont”

A lényeg, hogy az „élet szörfdeszkáján” sodródni és ride-olni is ugyanolyan jó lehet!

ez is érdekeltéged
<3