Idén nem hirdetnek irodalmi Nobel-díjat a szexuális botrány miatt

A #MeToo elérte a Svéd Akadémiát is, és rendesen megtépázta a hírnevét. Egyéb, korrupció gyanús tényezők is súlyosbították a helyzetet. A testület  ezért úgy döntött, idén nem lesz díjátadás. 

Mint ismeretes, Katarina Frostensonnak, a testület egyik költő-író tagjának a férjét  18 nő szexuális zaklatásával vádolják. Az állítólagos incidensek közül néhány éppen az Akadémiához tartozó ingatlanokban történt. Jean-Claude Arnault ráadásul anyagi támogatást is kapott az intézménytől egy kulturális projektje megvalósítására. Felesége azonban erről az összeférhetetlenségi helyzetről valahogy elfelejtette tájékoztatni a testületet. És ha mindez nem lett volna elég, a Nobel-díj nyertesek nevének kiszivárogtatása végleg betette a kaput a Svéd Akadémiánál.

Qwczkmch65Ht6Qxizfpf5Mbtna
Jean-Claude Arnault És Felesége, Katarina Frostenson / Fotó: Ibl/Rex/Shutterstock

Katarina Frostenson azóta kilépett, az Akadémia vezetője és négy másik tag is távozott.

Ez a legdurvább botrány a díj történetében, amit  1901-ben adtak át első ízben. A Svéd Akadémia most igyekszik a közvélemény megrendült bizalmát helyreállítani.

Terveik szerint az idei év győztesét majd csak jövőre, a 2019-es nyertessel együtt hirdetik ki. Eltekintve a világháború 6 évétől, egy ízben fordult elő idáig, hogy elmaradt a díjátadás, 1935-ben. Akkor prózai okok miatt: nem találtak méltó jelöltet. Tavaly Bob Dylan vehette át a díjat, méghozzá nem is akárhogy tette meg.

Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból