Az online térbe átrakott Irodalom Éjszakája 2020 témája a titkok

Huszonhárom ország huszonhárom szerzőjének művei kelnek életre az Örkény István Színház színművészei és meghívott vendégművészek tolmácsolásában az idén online megrendezett Irodalom Éjszakáján június 24. és 26. között.

23 / 23

A résztvevő országok – Ausztria, Belgium (Vallónia-Brüsszel), Bulgária, Csehország, Észtország, Finnország, Franciaország, Hollandia, Izrael, Japán, Lengyelország, Litvánia, Magyarország, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Portugália, Románia, Spanyolország, Svájc, Szlovákia és Törökország – egy-egy szerzőjének műveiből színészek olvasnak fel részleteket, hagyományosan az irodalomhoz nem feltétlenül kötődő vagy kevéssé ismert, különleges helyszíneken.

irodalom ejszakaja 2020 programok
A debreceni Irodalom Éjszakája, 2019. / Fotó: Miskolczi János

Idén az Örkény Színház ismert és titkos szegleteiben rögzített felvételeket láthatnak az érdeklődők a Facebookon és az esemény weboldalán – közölték a szervezők az MTI-vel, hozzátéve, hogy az idei téma, amelyhez a kiválasztott szövegek kapcsolódnak, a titkok. Tavaly Budapesten a Radnóti Színház adott otthont a rendezvénynek, akkor a családi fészek mint tematika köré építették a programokat.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Az olvasás több, mint időtöltés. Utazás, hiszen képzelőerőnket használva eljuthatunk bárhová, és egy barátság kezdete is, mert betekintést nyerhetünk az író gondolataiba, megismerhetjük azt a világot, amelyet ő teremtett és találkozhatunk azzal a történettel, amelyet fontosnak tartott annyira, hogy megosszon a közönséggel[/perfectpullquote]

– idézi a közlemény Karácsony Gergely főpolgármestert, a fővárosi és az erzsébetvárosi önkormányzat által támogatott idei esemény védnökét.

Debrecenben a Csokonai Színház színművészei adják elő

Az első Irodalom Éjszakáját 2006-ban Prágában rendezték, Magyarországon a budapesti Cseh Centrum koordinálja a szervezést. A projekt fő szervezője az EUNIC Hungary, az európai uniós országok kulturális intézeteinek magyarországi hálózata, 2019 óta Budapest mellett Debrecen is helyet ad a különleges hangulatú eseménynek.

Esterházy-féle nők és Dora Kaprálová-féle férfiak – Tudósítás az Irodalom Éjszakájáról

Van egy könyv. Az első oldalát évek óta fejből tudom, pedig csak egyszer olvastam. Meglepő, mert kevés versre emlékszem szóról-szóra, nincs különlegesen jó memóriám. Mégis sokszor eszembe jut ez az oldal. Egyszerű, világos, és egy nagyon általános helyzetről szól: a férfi-női kapcsolatról.

Az Irodalom Éjszakáját Debrecenben szabadtéri helyszíneken tartják a DEkulT Utcák programsorozat részeként, a művek részleteit június 26. és 28. között a Csokonai Színház színművészei adják elő.

A rendezvény nem volt mentes a botránytól, hiszen Bartók Imre részvételét visszavonta a Külügyminisztérium, mert visszamondta a Térey János-ösztöndíjat. A Külügyminisztérium indoklása szerint “Bartók nem kíván részese lenni a kormány által finanszírozott kulturális életnek.”

A rendezvényről bővebben a Facebook-oldalukon tájékozódhatsz.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból