Tegye fel a kezét, aki a Harry Potter-regények után arról álmodozott, hogy író lesz – vagy az első fogalmazása közben elragadta a flow és onnantól kezdve alig várta, hogy újra papírra vesse gondolatait! Sokan szeretnének csak az írásból megélni, de egy új kutatás kimutatta: a jövőben ez egyre inkább a gazdagok lehetősége marad.

Egy évente kiadott brit jelentésből kiderült, azok az emberek, akik írásból szeretnének megélni, kénytelenek a partnerük keresetéből kiegészíteni a háztartási kiadásokat. Akinek pedig nincs partnere, másodállásból kell pótolnia az összeget. Összehasonlításként, egy író évente körülbelül 10.000 fontot keres. A háztartással járó összegek pedig körülbelül 81.000 fontot tesznek ki. Ez azt jelenti, hogy az írásból bejövő kereset még az éves kiadások negyedét sem fedezi.

Kép2
A Kevésbé Tehetős Emberek Nem Tudnak Csak Az Írásból Megélni / Fotó: The Blue Diamond Gallery

A kutatásban 5500 elismert író helyzetét vizsgálták meg. Sajnos 70%-uk kénytelen másodállást vállalni, vagy a partnerére támaszkodni. Ebből is látszik, ha valaki komolyan szeretne foglalkozni az írással, és nem tehetős családból származik, el kell gondolkodnia, hogyan fedezi a plusz költségeket.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Fennáll a veszélye annak, hogy az írás az elit kiváltsága lesz, amely kizárja az új szemléleteket és a sokszínűséget. Ez a riport segélykiáltásként is felfogható az iparág számára[/perfectpullquote]
– mondja Nicola Solomon, a Society of Authors vezérigazgatója.

Emma Thompson több megbecsülést kér a forgatókönyvíróknak

Emma Thompson évek óta elvarázsolja a nézőket kiváló alakításaival. E mellett forgatókönyvíróként is megmutatta tehetségét. Az Értelem és érzelem című filmért, amelyben főszerepet is játszott, Oscar-díjat is kapott. Pontosan tudja, mivel jár ez a munka, és nem érti, miért nem becsülik meg a forgatókönyvírókat. – mondja Thompson.

Kit de Waal írónő (My name is Leon), aki jómaga évek óta ír sikerkönyveket is problémásnak ítéli meg a helyzetet. Szerinte az írást az embernek vagy szerelemből kell csinálnia vagy sehogy, mert vagyonokat nem fog keresni belőle. De Waal változást szeretne elérni, ezért összefogott olyan írókkal, akik szintén a munkásosztályból emelkedtek ki, hogy kiadják a Common People című antológiát. Esszéket, verseket tartalmaz, amelyek humoros módon adnak képet, milyen is írónak lenni, ha nem gazdagnak születik valaki. Reméljük, a jövőben jobb híreket fogunk kapni a problémát illetően!

Top sztorik a rovatból

Nincs több cikk

Ez is érdekelhet