Nézem Slam Poetry i,Slam: Slammel a muszlim fiatalok társadalmi beilleszkedéséért

i,Slam: Slammel a muszlim fiatalok társadalmi beilleszkedéséért

Promóció

Az i,Slam nevű társaság Berlinben található. Eredetileg a slam poetry muszlim változata volt. Fiatal slammerek kaptak lehetőséget, hogy a színpadon minden, számukra fontos témáról beszélhessenek. A szövegek tartalma a vallásostól a politikaiig a mindennapin keresztül bármi lehet. A sokszínűség a mottója, a minőség és innováció pedig a feltételei.

i,Slam: a muszlim német fiatalok társadalmi lehetősége

Promóció
- Advertisement -

Az i,Slam által szervezett workshopokon a résztvevők írás- és színpadi előadás készségeket sajátíthatnak el, és a szövegek megszerkesztéséhez egyéni segítséget kaphatnak.

Az i,Slam és vendégeik, köztük Samy Deluxe és Amewu, egy rendezvény nyitóbuliján / Fotó: i,Slam hivatalos Facebook-oldala

A kezdeményezés hátterében az empowering gondolat áll. A fiatal, öntudatos, muszlim művészek nyilvános szereplése segíthet a rasszista sztereotípiák leküzdésében.

A strukturális és mindennapi rasszizmus erőterében színpadi lehetőséget kapnak fiatal muszlimok, hogy hallassák a hangjukat Németországban.

Ugyanakkor az i,Slamben nyitottak a más előadóművészekkel való eszmecserére is, és  rendszeres időközönként tartanak vallások közötti rendezvényeket is. 

Muszlim slam poetry Németországban / Fotó: Qantara

A művészetet társadalomformáló tényezőnek tartják. A művészek az alkotásaikkal automatikusan hozzájárulnak a többségi társadalom helyi kultúrájának fejlesztéséhez.

Ezeket az impulzusokat akarja az i,Slam becsatornázni, hogy a különböző valóságok és eltérő világnézetek között hidat építsen a legkülönbözőbb témákban.

Leila El-Amaire: a társadalmi problémák szószólója

Leila El-Amaire az i,Slam projektvezetője és trénere, közönségszolgálati és jogi ügyekért felel. Jogot tanul a Freie Universitäten Berlinben. Ő a felelős azért, hogy az i,Slam-esteken minden zökkenőmentesen menjen. Leila az i,Slamben azt az ideális felületet látja, amellyel a muszlim fiatalok aktívan tudják pozícionálni magukat  a társadalomban.

Leila El-Amaire / Fotó: i,Slam hivatalos wablapja

Mivel a múltban csak a muszlim fiatalokról beszéltek, de csak ritkán velük, ezért egy negatív, általánosító kép alakult ki róluk.

Leila számára az i,Slam azt a lehetőséget jelenti, amellyel ezt a képet teljesen fel lehet oldani, és a valósághoz közelítő és differenciált módon visszaadni.

Az alábbi videó a Hosszú ötletek éjszakáján készült (Lange Nacht der Ideen) 2018. június 1-jén.

Leila arról slammel, milyen nehéz Németországban muszlimnak lenni. Folyton megkérdőjelezik az identitását. Külföldinek, migránsnak nevezik. Nem veszik figyelembe, hogy ő is német.

“Mondd el a gondolataid, megmondom ki vagy!” – kezdi a slamelést a fiatal nő. Ebben mindannyian egyetértünk, mondja Leila.

Mindenkinek be kell illeszkednie a társadalomba!

Mindannyiunknak folyamatosan tanulnia kell a rasszizmusról, antiszemitizmusról, szexizmusról, homofóbiáról, demokráciáról és a pluralista társadalmi modellekről. Ennek kapcsán utal a kettős mércére: szilveszterkor nem lehet nőket megerőszakolni, csak az Oktoberfesten. Megemlíti a szélsőjobboldali eszméiről ismert AfD-t.

Aztán arról beszél, hogy folyton le akarják vele vetetni a fejkendőjét, főleg, ha azt akarja, komolyan vegyék. Ha bírói pályára akar lépni, és Németország nevében ítéleteket hozni, le kell vennie a fejkendőjét. Mindenkinek tennie kell a társadalmi integrációért, de Leila úgy érzi, a muszlimoktól mindenben eggyel többet várnak.

Leila El-Amaire Poetry Slam

Lange Nacht der Ideen 2018 https://www.deutschland.de

Promóció
Promóció
Promóció

legnépszerűbbek

A WHO üzeni: ezeket tartsd be, hogy ne kapd el a koronavírust

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) ajánlásokat tett közzé, milyen szabályokat érdemes betartani a megelőzés gyanánt, valamint mik a koronavírus tünetei.

Az olasz nővér megmutatta, milyen káros hatásai vannak a koronavírusnak

Egy olaszországi nővér a koronavírus frontvonalából posztolt.

Így teszi tönkre a tüdőt a koronavírus

A felvételek az egyik olyan kínai páciens tüdejéről készültek, aki még tavaly decemberben hunyt el Kínában.
Promóció

a szerk. ajánlása

Andy Warhol cipőillusztrátorként kezdte – Érdekességek a pop-art atyjáról

Andy Warhol a XX. század egyik legmeghatározóbb művésze volt.

Laczkovich Borbála, a Banksy-kiállítás kurátora: „A felszín mögött egy komplex és ellentmondásos képet kapunk”

Laczkovich Borbála, a Godot Kortárs Művészeti Intézet kurátora segítségével tisztába tesszük, mit is jelent egy Banksy-mű hitelessége, jogos-e a művész szellemiségére hivatkozni a kiállítás ellen, miközben jópár műhelytitokra és felszín alatti sztorira is fény derül.

Saiid: „Ugyanaz a vonat, csak lecsatoltak egy pár vagont”

A lényeg, hogy az „élet szörfdeszkáján” sodródni és ride-olni is ugyanolyan jó lehet!

ez is érdekeltéged
<3