i,Slam: Slammel a muszlim fiatalok társadalmi beilleszkedéséért

Az i,Slam nevű társaság Berlinben található. Eredetileg a slam poetry muszlim változata volt. Fiatal slammerek kaptak lehetőséget, hogy a színpadon minden, számukra fontos témáról beszélhessenek. A szövegek tartalma a vallásostól a politikaiig a mindennapin keresztül bármi lehet. A sokszínűség a mottója, a minőség és innováció pedig a feltételei.

i,Slam: a muszlim német fiatalok társadalmi lehetősége

Az i,Slam által szervezett workshopokon a résztvevők írás- és színpadi előadás készségeket sajátíthatnak el, és a szövegek megszerkesztéséhez egyéni segítséget kaphatnak.

19095376 1658752834154908 4103869440337272219 O
Az I,Slam És Vendégeik, Köztük Samy Deluxe És Amewu, Egy Rendezvény Nyitóbuliján / Fotó: I,Slam Hivatalos Facebook-Oldala

A kezdeményezés hátterében az empowering gondolat áll. A fiatal, öntudatos, muszlim művészek nyilvános szereplése segíthet a rasszista sztereotípiák leküzdésében.

A strukturális és mindennapi rasszizmus erőterében színpadi lehetőséget kapnak fiatal muszlimok, hogy hallassák a hangjukat Németországban.

Ugyanakkor az i,Slamben nyitottak a más előadóművészekkel való eszmecserére is, és  rendszeres időközönként tartanak vallások közötti rendezvényeket is. 

01703649110100
Muszlim Slam Poetry Németországban / Fotó: Qantara

A művészetet társadalomformáló tényezőnek tartják. A művészek az alkotásaikkal automatikusan hozzájárulnak a többségi társadalom helyi kultúrájának fejlesztéséhez.

Ezeket az impulzusokat akarja az i,Slam becsatornázni, hogy a különböző valóságok és eltérő világnézetek között hidat építsen a legkülönbözőbb témákban.

Leila El-Amaire: a társadalmi problémák szószólója

Leila El-Amaire az i,Slam projektvezetője és trénere, közönségszolgálati és jogi ügyekért felel. Jogot tanul a Freie Universitäten Berlinben. Ő a felelős azért, hogy az i,Slam-esteken minden zökkenőmentesen menjen. Leila az i,Slamben azt az ideális felületet látja, amellyel a muszlim fiatalok aktívan tudják pozícionálni magukat  a társadalomban.

Leila
Leila El-Amaire / Fotó: I,Slam Hivatalos Wablapja

Mivel a múltban csak a muszlim fiatalokról beszéltek, de csak ritkán velük, ezért egy negatív, általánosító kép alakult ki róluk.

Leila számára az i,Slam azt a lehetőséget jelenti, amellyel ezt a képet teljesen fel lehet oldani, és a valósághoz közelítő és differenciált módon visszaadni.

Az alábbi videó a Hosszú ötletek éjszakáján készült (Lange Nacht der Ideen) 2018. június 1-jén.

Leila arról slammel, milyen nehéz Németországban muszlimnak lenni. Folyton megkérdőjelezik az identitását. Külföldinek, migránsnak nevezik. Nem veszik figyelembe, hogy ő is német.

“Mondd el a gondolataid, megmondom ki vagy!” – kezdi a slamelést a fiatal nő. Ebben mindannyian egyetértünk, mondja Leila.

Mindenkinek be kell illeszkednie a társadalomba!

Mindannyiunknak folyamatosan tanulnia kell a rasszizmusról, antiszemitizmusról, szexizmusról, homofóbiáról, demokráciáról és a pluralista társadalmi modellekről. Ennek kapcsán utal a kettős mércére: szilveszterkor nem lehet nőket megerőszakolni, csak az Oktoberfesten. Megemlíti a szélsőjobboldali eszméiről ismert AfD-t.

Aztán arról beszél, hogy folyton le akarják vele vetetni a fejkendőjét, főleg, ha azt akarja, komolyan vegyék. Ha bírói pályára akar lépni, és Németország nevében ítéleteket hozni, le kell vennie a fejkendőjét. Mindenkinek tennie kell a társadalmi integrációért, de Leila úgy érzi, a muszlimoktól mindenben eggyel többet várnak.

https://youtu.be/weiF5RtDVwk

Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból