Az alvás kulcsfontosságú része napjainknak.
A szorongás, az álmatlanság rengeteg ember pihenését teszik tönkre. Próbálkozhatunk gyógyteákkal vagy különböző pirulákkal, de a létező legegyszerűbb megoldásra még biztosan nem gondoltál! A tudomány szerint márpedig egy olyan apró tényező, mint egy nehéz paplannal való takarózás, villámgyorsan és mindennél hatékonyabban megoldja ezeket a problémákat.
A rossz alvás kihat a koncentrációra, a teljesítményre, a közérzetre. Az egész másnapra rányomja a bélyegét, ha nem tudjuk kellően kipihenni magunkat. Éppen ezért jelenthet óriási segítséget az a megfigyelés, miszerint a nehéz takaró használata olyan mélyen stimulálja a testet, aminek köszönhetően sokkal békésebben tudunk aludni.
Ez a fizikai nyomás ugyanis pszichológiai előnyökkel jár. A finom, de mélyen ható érintés ellazítja az idegeket, megnyugtat, oldja a stresszt, így egyértelműen támogatja a jobb alvást. A nehéz takarókat hagyományosan is használták szorongó gyerekeknél, mi több, a pszichiátriai gyakorlatban a súlyos takarók a leghatékonyabb eszközök közé tartoznak, melyeket az ideges, szorongó emberek megnyugtatására felhasználnak.

Kapcsolódó cikk

Hogyan működik?

A nehéz takaró éppen úgy fogja körbe a testet, mintha egy finom, meleg ölelést kapnánk. Ez a nyomás pedig ellazítja az idegrendszert. Teljesen biztonságos és hatékony gyógyszermentes terápia ez az alvászavarok leküzdésére, a természetes relaxáció elősegítésére. Időseknél és gyermekeknél a kórházakban ezért használnak súlyos, nehéz takarókat, akárcsak a csecsemőknél, akiknek szintén ilyen módon nyújtanak megnyugvást.
A nehéz takaró keltette nyomás a testben segíti a szerotonin termelődését. Amikor a szerotoninból természetes módon melatonin lesz, a testünk készen áll arra, hogy pihenni kezdjen. A test bizonyos pontjainak stimulálásával a nehéz takarók biztonságérzetet adnak és klinikai tanulmányok szerint is elősegítik az éjszakai alvás minőségének javulását.

Erre is jó!

Nem csak álmatlanság vagy szorongás esetén segíthet, ha éjszaka nehéz takarót használunk. A depresszió, az agresszió, a poszttraumás stressz szindróma is nagyon jól kezelhetők ezzel a módszerrel. A nehéz takarók bizonyítottan segítettek olyan betegeknek, akiknek többféle egészségi problémájuk is volt egyszerre, Tourette-szindrómában, Alzheimer-kórban, autizmusban, nyugtalan láb szindrómában szenvedtek.

Milyen nehéz legyen?

A takaró ideális súlyát a saját tested méretei határozzák meg. Egy átlagos felnőtt esetében az ajánlott a 7-14 kg közötti takaró. De ha légzési problémád, keringési zavarod vagy hőmérséklet szabályozási problémád van, illetve, ha éppen műtét után vagy, ne használj nehéz takarókat!

A cikk a Bright Side angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer fordításában.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

idojaras elorejelzes 2024 aprilis sarkvideki hideg

Érkezik az év hidegfrontja, hó is eshet

Sarkvidéki hideg zúdul az afrikai melegre, jövő hétfőről keddre helyenként 25 fokot zuhanhat a hőmérséklet, és komoly viharok alakulhatnak ki, a hegyekben havazás sem kizárt.

nyugdijkorhatar 2024 nyugdij nyugdijas nyugdij utalas 2024

Tényleg csak 70 évesen mehetünk nyugdíjba? Itt a nyugdíjszakártő válasza

A világ egyik nagy vagyonkezelő cége arra figyelmeztette a munkavállalókat, hogy ne számítsanak arra, hogy kényelmesen nyugdíjba tudnak vonulni a hatvanas éveikben, hanem meg kell emelni a nyugdíjkorhatárt akár 70 évre, mert az emberek sokkal tovább élnek, mint korábban, és kevesebb fiatal kép be a munkaerőpiacra.