Skizofrén hangulatot tükröz az Ivan and The Parazol legújabb albuma

Exotic Post Traumatic címmel kétarcú, érzelmileg hullámzó állapotot tükröző lemezt készített az Ivan and The Parazol. A népszerű csapat két éve nélkülözi betegséggel harcoló basszusgitárosát, miközben egyre biztatóbban építi nemzetközi karrierjét.

“Fontos volt, hogy már a lemez címével kifejezzük azt a kettősséget, ami bennünk van. Egyszerre mosolygós és szomorkodós az album” – mondta Vitáris Iván, a zenekar frontembere. A korong március 22-én jelenik meg a holland Butler Records gondozásában, a hazai bemutató május 3-án lesz az Akvárium Klubban.

IATP 201819 BWMETRO kredit Éder Krisztian
Ivan and the Parazol / Fotó: Éder Krisztián

A hatvanas-hetvenes évek rockzenei irányzatait a 21. századba átültető Ivan & The Parazol negyedik lemeze négy évvel követi a 2015-ben kiadott The All Right Nows című anyagot. Az ötfős felállás az alapító basszusgitáros, Tarnai János komoly betegsége miatt immár két éve négyfősre változott, a kialakult nehéz helyzetre az Exotic Post Traumatic nyitódala, a Nr. 1003 is reflektál.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Az anyagot még Janival kezdtük írni, Deli Somával vettük fel, a koncerteken pedig Springer Márton játszik velünk mint basszusgitáros. Ez megnehezítette a dolgokat, de meg is erősített bennünket[/perfectpullquote]

– jegyezte meg a dobos Simon Bálint.

Kitért arra, hogy bár egyre többet járnak külföldre, magyar zenekarként manapság is sokszor rájuk aggatják az egzotikus jelzőt Nyugat-Európában és Amerikában.

Ütős tiszteletadás az Ivan and the Parazoltól – – ContextUs

Miközben a Művészetek Palotája felé zötykölődtem, több kérdés is járt a fejemben az Ivan and the Parazol új projektje kapcsán, ami a legendássá vált Syrius leghíresebb lemezét, a The Devil’s Masquerade-t (Az ördög álarcosbálja) kívánta feldolgozni. Egyrészt azon tűnődtem, illik-e majd ez a zenei irány egy olyan bandához, akik tulajdonképpen saját bevallásuk szerint is az Illés-Omega szellemi/zenei örököseinek címére pályáznak?

“Megalakulásunk, 2010 óta egy olyan keverék adja az együttes hangját, amelyben a beat, a pszichedélia, a blues és a hardrock is markánsan jelen van az inspiráció szintjén. Az elmúlt években világszerte népszerű lett a retrós rockzenei vonal. Vannak zenekarok, amelyek a legendákat, például a Led Zeppelint egy az egyben hozzák. És úgy tűnik, ez mostanában még Grammy-díjat is ér. Holott ezek a produkciók szerintem nem szolgálják a rockzene, a gondolatiság, az üzenet előrehaladását” – hangsúlyozta Vitáris Iván.

vitaris ivan 444
Vitáris Iván / Kép: 444

Mint fogalmazott, a legutóbbi, The All Right Nows című lemez egy markánsan beates időszakot zárt le a Parazol történetében. “Azóta keményedett a zenénk, sokkal inkább mozdul a punk, a hardrock, a lebegősebb hangzás irányába”. A zenekar 2017 nyarán és tavaly év elején a híres Los Angeles-i stúdióban, az EastWestben, és egy kisebb másikban rögzítette a lemez anyagát. A producer az a Grammy-díjas Wil Anspach volt, aki mások mellett a Red Hot Chili Peppers és a Muse mellett is dolgozott hangmérnökként.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Jártunk Amerikában korábban, koncertjeink is voltak kint, ennek is köszönhető, hogy adódott ez a lehetőség. Másrészt mi is ki szerettük volna próbálni a legprofibb körülményeket. Wil korábban dolgozott ebben a stúdióban. Pontosan megértette, mit szeretnénk tőle[/perfectpullquote]

– mondta az énekes.

Ivan & The Parazol – Together (OFFICIAL SZIGET FESTIVAL 2014 ANTHEM)

The Official 2014 Sziget Festival Anthem is the song Together by Ivan & The Parazol, from their 2nd full length LP: Mode Bizarre. iTunes: http://smarturl.it/…

A friss anyagról a (Crystal Fighters énekese, Ellie Fletcher közreműködésével készült) Serial Killer már 2017-ben megjelent kislemezen. Három dalt és klipet (Nr. 1003, Changin’, When I Was 17) az elmúlt hónapokban tettek közzé. A lemezen hallható zenészek között van az ismert dzsessz szaxofonos, Aaron Leibowitz, Candace Coles vokalista, a hazai színtérről Sárkány Bertalan, a Mary Popkids perkása.

A When I Was 17 számos, David Bowie-ra hajazó szövegbeli utalást tartalmaz.

“Köszönet a szülőknek, hogy már 3-4 évesen hallhattam a Ziggy Stardust-lemezt. Bowie ékes példája annak, hogyan lehet folyamatosan újat és meghökkentőt alkotni kortól,  stílustól függetlenül, egészen a halálig bezárólag”.

A Deep Purple énekese mellett az Ivan and the Parazol, az AWS és Zorall is fellép Open Road Festen

Tájékoztatásunk szerint színpadra áll a harminc éves Tankcsapda, az EDDA Művek, az Ivan and the Parazol Karácsony Jánossal, Ganxsta Zolee és a Kartel, az AWS, a Zorall, valamint Ripoff Raskolnikov is. Rajtuk kívül több tribute banda – például az ACid/DC, a Led Zeppelin Session és a Hollywood Rose -, valamint blues formációk is fellépnek a fesztiválon.

Simon Bálint azt mondta, minden kis lépésnek örülnek, amely azt szolgálja, hogy előrehaladjanak a kinti ismertség felé. A független Butler Records elsősorban a cseh, a német és a Benelux piacon promotálja és terjeszti a Parazol-lemezt,

az új dalokat német és holland rádiók már játsszák.

Az Ivan and The Parazol áprilisban nyugat-európai klubturnéra indul. Játszanak Párizsban, Londonban és a legendás amszterdami Paradisóban is, de nyáron Moszkvában is. “Továbbra is készítünk magyar nyelvű dalokat. Az új lemez számai közül az egyik valószínűleg megjelenik magyarul is. Az EastWestben rögzítettük a Ringasd el magad című dalt, tisztelegve az LGT hetvenes évekbeli amerikai útja előtt. Los Angelesben az Amoeba lemezboltban ma is árulnak Loksi-lemezeket” – mondta Vitáris Iván.

The All Right Nows

Provided to YouTube by Believe SASThe All Right Nows · Ivan & the ParazolThe All Right Nows℗ Modernial RecordsReleased on: 2015-11-20Composer: Balint SimonArran…

Az együttesben még Balla Máté (gitár) és Beke István (billentyűs hangszerek) szerepel.

A zenekar eddig három stúdiólemezt készített: a Mama, Don’t You Recognize Ivan & The Parazol? 2012-ben, a Mode Bizarre 2014-ben, The All Right Nows 2015-ben jelent meg. Két daluk szerepelt a sikeres amerikai televíziós filmsorozatban, a ShamelessSzégyentelenekben, Together című számuk a 2014-es Sziget fesztivál “himnusza” volt.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból