Izraeli régészek ritka, a Szentföld korai iszlám korszakából származó mecsetet fedeztek fel

Izraeli régészek a muszlimok Izraelbe érkezésének idejéből származó, 1200 éves mecsetet találtak a Negev sivatagban – jelentette a Jediót Ahronót című újság honlapja, a ynet.

A legkorábbi eddig ismert falusi mecsetet találták meg a Rahat nevű izraeli beduin városnál, az imahelyet a régészek a helyi fiatalokkal együtt tárták fel az elmúlt hetekben egy új lakótelep építése előtt.

izraeli mecset rahat
Az ásatáson dolgozó muszlim munkások imádkoznak a most feltárt 1200 éves mecset romjai között Izraelben, a negev-sivatagi Rahat közelében / Fotó: Menhanem Kahana / AFP

Az izraeli régészeti hatóság (IAA) szakemberei szerint különösen ritka közel-keleti leletre bukkantak, amelyet valószínűleg egykor a helyi földművesek használtak.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Nagyon nem mindennapi a Közel-Keleten és az egész világon a korai iszlám korban a helyi földművelők mecsete, s különösen Beér-Sevától északra, ahol hasonló épületekről sem tudtak eddig[/perfectpullquote]

– nyilatkozta az ásatásokat vezető Sahar Cúr és Jochanan Zeligman a lapnak.

Museum on the Seam: Művészet fegyverropogás mellett – Tudósítás

Jeruzsálem a világ köldöke a kabbala szerint, jelenleg azonban inkább tűnik egy véget nem érő konfliktus origójának. Valahogy ekképp aposztrofálta a várost egy látogatóba érkezett ismerősöm, akinek először mutattam be azt a Jeruzsálemet, amivel találkozva tömegek szeretnek bele a világ eme bonyolult szegletébe.

“Ebből a korból ismerünk nagy jeruzsálemi és mekkai mecseteket, de itt egy kicsiny, a helyieket szolgáló, négyszögletes imahelyről van szó, amely az ég felé nyitott volt, és ahol ima közben délre, Mekka felé néztek” – tették hozzá.

A korai iszlám idején, a 7-8. században épült mecset mellett egy korabeli falu épületei is előkerültek: bizánci korból származó 6-7. századi és későbbi, korai muszlim házak egyaránt.

Ez az egyik legkorábbi, eddig megtalált mecset, amely az Izrael földjén ekkoriban végbement kulturális és vallási változásokról is tanúskodik, az iszlám vallás térfoglalásáról, a 636-os jarmúki csatát követő térségbeli hódításáról.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból