Olvasom J. K. Rowling inkább visszaadja a díjat a szervezetnek,...

J. K. Rowling inkább visszaadja a díjat a szervezetnek, ami bírálta nézeteit

Promóció

J. K. Rowling, a Harry Potter-könyvek írója lelkiismereti okokra hivatkozva lemond a Robert F. Kennedy Emberjogi Díjról, miután a szervezet transzfóbnak nevezte őt.

Támadták véleménye miatt, de Rowling nem hátrál

Promóció
- Advertisement -

J. K. Rowling eltérő véleményt képvisel a transzneműséggel kapcsolatban, mint azt az néhány szervezet elvárná. Kijelentései miatt támadások érték, amit ő az elnémítás kultúrájaként értelmezett, amely ellen több írótársával együtt tiltakozott is.

J. K. Rowling a díj átvételekor / Fotó: Bennett Raglin

A Harry Potter-könyvek írójának a Robert F Kennedy Human Rights (RFKHR) szervezet által alapított Ripple of Hope-díjat adtak át. Azonban ezt Rowling visszaadta, miután a szervezet elnöke, Kennedy lánya kritizálta Rowling transzneműséggel kapcsolatos nézeteit, írja a The Guardian. Rowling még decemberben vehette át a társadalmi változásokért tett erőfeszítései elismeréseként az elismerést, pontosabban a Lumos nevű gyermeksegélyező szervezetben végzett munkájáért.

Ez az egyik legnagyobb megtiszteltetés, amit valaha is kaptam. Robert Kennedy megtestesít mindent, amit egy emberi lényben csodálni tudok

– nyilatkozta az írónő a díj átvételekor.

A transzneműeket felháborította, ahogyan a The Sun J.K. Rowling erőszakos exférjének interjúját tálalta

Transz és nem bináris aktivisták nyílt levelet írtak J. K. Rowling védelmében, miután a The Sun ban megjelent egy interjú az írónő volt férjével. A bulvárlap a címlapon, öles betűkkel a következőképpen harangozta be a sztorit: „Megpofoztam JK-t, de nem bántam meg!”

A hónap elején viszont Kerry Kennedy nyilatkozatban fejezte ki, hogy a Harry Potter írójának nyilatkozatai transzfóbok.

Ha nem léteznének nemek, akkor a nők által megélt valóságot törölnénk el globálisan. Ismerem és szeretem a transznemű embereket, de a nemiség koncepciójának eltörlésével életük egyik jelentős tartalmától fosztanánk meg az embereket

– fejtette ki véleményét Rowling.

A transzneműek részéről is kapott támogatást

Az író véleményének azonnal nekimentek az LMBTQ-szervezetek és néhány, a Harry Potter-franchise-ból ismert színész is, köztük Eddie Redmayne. Kennedy véleménye szerint Rowling a kijelentésével degradálja és támadja a transznemű közösséget.

A transzneműeket felháborította, ahogyan a The Sun J.K. Rowling erőszakos exférjének interjúját tálalta

Transz és nem bináris aktivisták nyílt levelet írtak J. K. Rowling védelmében, miután a The Sun ban megjelent egy interjú az írónő volt férjével. A bulvárlap a címlapon, öles betűkkel a következőképpen harangozta be a sztorit: „Megpofoztam JK-t, de nem bántam meg!”

Rowling határozottan ragaszkodik véleményéhez, ezért weboldalán bejelentette, hogy visszaszolgáltatja a Kennedy-díjat, mert úgy érzi, inkorrekt módon bélyegezték meg és kiáltották ki transzfóbnak.

Rowling azt is elárulta, hogy rengeteg megerősítést kapott e-mailben az emberektől, amiért keményen kiáll a nőiség mellett.

Sőt, a transznemű közösség tagjai közül is sokan megerősítették, hogy nem érzik támadásnak Rowling szabad véleménynyilvánítását.

Promóció
Promóció
Promóció

legnépszerűbbek

A WHO üzeni: ezeket tartsd be, hogy ne kapd el a koronavírust

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) ajánlásokat tett közzé, milyen szabályokat érdemes betartani a megelőzés gyanánt, valamint mik a koronavírus tünetei.

Az olasz nővér megmutatta, milyen káros hatásai vannak a koronavírusnak

Egy olaszországi nővér a koronavírus frontvonalából posztolt.

Így teszi tönkre a tüdőt a koronavírus

A felvételek az egyik olyan kínai páciens tüdejéről készültek, aki még tavaly decemberben hunyt el Kínában.
Promóció

a szerk. ajánlása

Andy Warhol cipőillusztrátorként kezdte – Érdekességek a pop-art atyjáról

Andy Warhol a XX. század egyik legmeghatározóbb művésze volt.

Laczkovich Borbála, a Banksy-kiállítás kurátora: „A felszín mögött egy komplex és ellentmondásos képet kapunk”

Laczkovich Borbála, a Godot Kortárs Művészeti Intézet kurátora segítségével tisztába tesszük, mit is jelent egy Banksy-mű hitelessége, jogos-e a művész szellemiségére hivatkozni a kiállítás ellen, miközben jópár műhelytitokra és felszín alatti sztorira is fény derül.

Saiid: „Ugyanaz a vonat, csak lecsatoltak egy pár vagont”

A lényeg, hogy az „élet szörfdeszkáján” sodródni és ride-olni is ugyanolyan jó lehet!

ez is érdekeltéged
<3