J. K. Rowling új thrillere, a Troubled Blood újabb bizonyíték az írónő transzfóbiájára?

Az interneten el kezdett terjedni J. K. Rowling írónőről, hogy az új könyve, a Troubled Blood ékes bizonyítéka a transzfóbiájának.

J. K. Rowling és a transzfóbia – sokadik fejezet

Már J. K. Rowling új Robert Galbraith-regényének, a Troubled Bloodnak megjelenése előtt olvasható volt a Telegraph hasábjain egy könyvkritika, amely szerint a történet tanulsága: sose bízzunk meg női ruhába öltözött férfiben.

troubled blood j k rowling kritika
J. K. Rowling legújabb regénye, a Troubled Blood címlapja / Fotó: Carl Recine/Reuters

De vajon tényleg ez lenne a könyv tanulsága? – teszi fel a kérdést a The Guardian újságírója. A thrillerben Cormoran Strike magánnyomozót és társát, Robin Ellacottot azzal bízzák meg, hogy derítsék ki, hogyan tűnt el több mint negyven évvel ezelőtt egy nő, Margot Bamborough. A nyomozás során a páros eljut egy Dennis Creed nevű, börtönbüntetését töltő hírhedt sorozatgyilkoshoz, aki módszeresen nőnek öltözve csábította áldozatait a furgonjába.

J. K. Rowling tweetjei nem befolyásolják a Harry Potter-kötetek sikerességét

Az utóbbi időben nem csak Donald Trump , de J. K. Rowling Twitter-bejegyzései is nagy port kavartak az internetezők körében. A Harry Potter-regények írója a transzszexuálisokra tett megjegyzéseivel számos híresség sem értett egyet. Eddie Radmayne (A Harry Potter-spin-off főszereplője) színész bírálta Rowling gondolatait, míg Lloyd Russel-Moyle brit munkáspárti politikus keményen beszólt a szerzőnek, amiért végül bocsánatot kért.

Mindez az interneten úgy terjedt el, hogy megvan az újabb bizonyíték Rowling transzfóbiájára, a júniusban közzétett esszéje és Twitter-üzenetei után. A nyár eleji transzfóbia-botrány után a téma őszre ismét terítékre került: az írónő alig két hete még egy díjat is visszautasított, mert a szervezet transzfóbiásnak nevezte. Az Amazon letiltotta a kötet véleményezési lehetőségét, a Twitteren pedig már „temetik” Rowlingot a #RIPJKRowling hashtaggel.

A Telegraph újságírója nem fogta vissza magát kritikájában: egyenesen transzvesztita sorozatgyilkosnak nevezte a szereplőt. Némi szpoilerveszély ellenében annyit azonban elárulhatjuk, hogy Creed csupán az egyik gyanúsított a sok közül, nem a főgonosz. Pláne nem transzvesztitaként ábrázolja őt Rowling, ez a szó elő sem fordul a szövegben. Egy olyan férfiről van szó, aki női ruhában álcázza magát. Bántalmazott gyerekkora után kamaszként elkezdi titokban kukkolni a vetkőző nőket, ellopja a fehérneműiket. Egy nem teljesen egyértelmű szexuális identitású alakról van tehát szó, aki azt állítja magáról, hogy szeret nőnek beöltözni. Ezt akkor vallja a rendőröknek, amikor egy házkutatás során a lakásában megtalálják a padló alá rejtett ékszereket. Creed azt hazudja, hogy magának vásárolta, miközben olvasóként tudhatjuk, hogy az áldozatoké volt. Ahogyan a rózsaszín kabátot is a főbérlőnőjétől lopta.

Kritikusan a kritikával!

Lehetséges, hogy néhány olvasó még ezek után is transzfóbiásnak fogja tartani Rowlingot a sokat bírált nézetei miatt. A The Guardian szerint viszont inkább egy szerencsétlen alkotói döntés született, amikor éppen a nyári botrány után egy női ruhába öltöző gonosz jelenik meg az írónő legújabb regényében.

J. K. Rowling végre elárulta, milyen helyszíneken írta a Harry Pottert

Újabb érdemi információ került fel J. K. Rowling Twitter-oldalára, írja a Miután megtudtuk, hogy az írónő a karantén alatt átrendezte színek szerint a könyvespolcát és hatalmas összeget adományozott két civil szervezetnek, amelyek a koronavírus közvetett áldozatait segítik, most végre első kézből értesülhettünk arról, hogy hol is született Harry Potter és az egész Roxfort-univerzum.

Ugyanakkor nem árt a Telegraph erkölcsi felháborodását nem teljesen készpénznek venni. Egy olyan lapról van szó, amely nem átallotta azt állítani, hogy a transzneműekről szóló könyvek veszélyeztetik a gyerekeket vagy képes transzlobbiról cikkezni.

Nem árt tehát kételkedni, amikor egyetlen kritikát szó nélkül átvesz számtalan lap és internetes oldal, olyan újságírók, akik a legkisebb jelét sem adták annak, hogy elolvasták volna magát a könyvet.

Úgy tűnik azonban, hogy a Rowlingot ért bírálatok nincsenek hatással az írónő népszerű könyveinek eladásaira. Az írónő a karantén alatt segítette a járvány által legkiszolgáltatottabbakat, a gyerekeket pedig egy új történettel, a The Ickaboggal örvendeztette meg.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból