Az Ari Kupsus Galériától már megszokhattuk, hogy mindig különleges, fiatal, nemzetközi művészeket mutat be. Az idei év első kiállításán kísértetjárta helyszínek, misztikus köd és egy kis humor várja a látogatókat Jakub Słomkowski, lengyel festő tolmácsolásában. Kicsit lengyel, kicsit magyar, ráadásul mindezt a Balatontól nem messze található Iszkaszentgyörgy ihlette.

Ari Kupsus Galéria alakja már-már legenda a képzőművészek között. A finn műgyűjtő nemcsak ösztöndíjjal támogatja a tehetséges fiatal művészeket, de a szerencsések a nyaranta rendezett iszkaszentgyörgyi alkotótáborába is eljuthatnak. A világ minden pontjáról érkező képzőművészek pedig magukkal viszik Magyarország hírét. Így hallott Kupsusról Jakub Słomkowski is, akinek első önálló külföldi kiállítása a Moving sofa, melynek kohézióját az iszkaszengyörgyi művésztelepen szerzett élmények, benyomások adják.

Img 20180307 184501 E1520963193794
/ Fotó: Deme Felícia

Szellemek a szemetesben

Az alkotótábor színhelyeként szolgáló kastélyban Kupsus vicces anekdotája szerint három szellem él. Ez a mendemonda ihlette a spirituális témájú alkotásokat.

A szellemek a minket körülvevő energiák, melyek mindenhol ott vannak. Mint mikor ok nélkül megmozdul a szemeteszsák

– mondja Słomkowski.

Img 20180307 185934 E1520963237654
/ Fotó: Deme Felícia

A képek hangulata borongós, misztikus, némelyik majdhogynem monokróm. Visszatérő elemük a szemeteszsák, mely titokzatossága a művész szerint abból fakad, hogy ha kiemeljük azt a szemetes mellé, mindig megmozdul kicsit. Ez az önkéntelen mozgás és a vele járó hanghatás ihlette például a The plastic bag with rubbish című művet is. Ez a fajta Słomkowskira jellemző játékosság és humor ellensúlyozza a képek komor, sötét hangulatát és teszi őket megfejtésre váró rejtélyekké.

A mesélő hegy

Akárcsak a Świętokrzyskie hegyre reflektáló művek, melyek a hely mitikus múltját értelmezik újra. A misztikum és a történelem összefonódásai ezek a festmények, melyek Európa egyik legrégebbi hegyének spirituális szerepét emelik ki az ott talált dinoszaurusz csontok, valamint a helyi zsidóság történetének szempontjából. A hegy motívum jellemzően semmiben lebegő alakzatként jelenik meg.

Img 20180307 184452 E1520963258318
/ Fotó: Deme Felícia

A képek egytől egyig történeteket mesélnek, értelmezésük azonban megdolgoztatja a látogatót.

Słomkowski saját bevallása szerint nem szokta előre eltervezni, hogy mit fog festeni, inkább az alkotás pillanatában érzett energiákat, impulzusokat adja ki magából – vagy éppen a festékbe meleg időben belerepülő molylepkéket hagyja rászáradni a vászonra.

Bár a kiállított alkotások túlnyomó része olajfestmény, találhatóak még grafikák, vázlatok, de vegyes technikával készült művek is. Legtöbbjük olyan friss, hogy épp a kiállítás előtt készültek el – még érezni a száradó festék illatát –, de fellelhetőek olyanok is, melyek négy éves alkotói folyamat eredményei.

Jakub Slomkowski01
/ Fotó: Ari Kupsus 

Az antik bútorokkal díszített kis galériában kiállított misztikus hangulatú festmények között sétálva az ember kísértetkastélyban érzi magát. Ha alaposabban szemügyre veszi az alkotásokat, felfedez egy-egy elrejtett részletet, mint például a The bad one című kép morcos szemű hegye, és egyből érzi, Słomkowski csak játszik az érzékeinkkel.

Jakub Słomkowski misztikummal átitatott Movin sofa című kiállítása március 30-ig tekinthető meg az Ari Kupsus Galériában.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Qatar-WC

Hogyan fogadjunk a 2022-es labdarúgó-világbajnokságra

Már majdnem itt az ideje a világ legrangosabb tornájának – a 2022-es labdarúgó-világbajnokságnak. Az idei év sok újítással jár. Az egyik az, hogy ez az első alkalom, hogy egy közel-keleti ország ad otthont a világbajnokságnak.

alvás pihentető alvás tippek alváshoz egészséges alvás egészséges életmód

Ezeket edd, és ezeket kerüld, ha nem tudsz aludni

Jó alvás nélkül nincsenek jó nappalaink, de még rosszabb, hogy nem lehetünk teljesen egészségesek sem. Sokan szenvednek kialvatlanságban anélkül, hogy foglalkoznának vele, pedig komoly következményei lehetnek, ha hosszútávon nem tudunk megfelelően pihenni.

betegség hírességek hírességek betegségei maria cross halle berry lil wayne tom hanks toni braxton catherine zeta-jones 4

Hírességek, akik krónikus betegséggel élnek

A betegség nem válogat. A következő sztárok mind megvívták a maguk harcát különböző egészségi problémákkal és saját példájukon keresztül bebizonyították, hogy krónikus betegségekkel is lehet együtt élni, mégpedig boldog életet.

liszt gluténmentes liszt liszt fajták liszt típusok zabliszt rizsliszt csicseriborsó liszt kókuszliszt

Ezek a gluténmentes lisztek, ha alternatívákat keresel

A legtöbben fehér lisztet vagy teljes kiőrlésű lisztet használnak a főzéshez, sütéshez. Ezek glutént tartalmaznak, amire néhányan allergiásak, de mindannyiunk emésztőrendszere nehezen birkózik meg vele, emellett pedig egyéb negatív mellékhatásai is vannak.