Nézem Képzőművészet Jakub Slomkowski: Spiritualitás és mozgó szemeteszsákok

Jakub Slomkowski: Spiritualitás és mozgó szemeteszsákok

Promóció

Az Ari Kupsus Galériától már megszokhattuk, hogy mindig különleges, fiatal, nemzetközi művészeket mutat be. Az idei év első kiállításán kísértetjárta helyszínek, misztikus köd és egy kis humor várja a látogatókat Jakub Słomkowski, lengyel festő tolmácsolásában. Kicsit lengyel, kicsit magyar, ráadásul mindezt a Balatontól nem messze található Iszkaszentgyörgy ihlette.

Promóció
- Advertisement -

Ari Kupsus Galéria alakja már-már legenda a képzőművészek között. A finn műgyűjtő nemcsak ösztöndíjjal támogatja a tehetséges fiatal művészeket, de a szerencsések a nyaranta rendezett iszkaszentgyörgyi alkotótáborába is eljuthatnak. A világ minden pontjáról érkező képzőművészek pedig magukkal viszik Magyarország hírét. Így hallott Kupsusról Jakub Słomkowski is, akinek első önálló külföldi kiállítása a Moving sofa, melynek kohézióját az iszkaszengyörgyi művésztelepen szerzett élmények, benyomások adják.

/ Fotó: Deme Felícia

Szellemek a szemetesben

Az alkotótábor színhelyeként szolgáló kastélyban Kupsus vicces anekdotája szerint három szellem él. Ez a mendemonda ihlette a spirituális témájú alkotásokat.

A szellemek a minket körülvevő energiák, melyek mindenhol ott vannak. Mint mikor ok nélkül megmozdul a szemeteszsák

– mondja Słomkowski.

/ Fotó: Deme Felícia

A képek hangulata borongós, misztikus, némelyik majdhogynem monokróm. Visszatérő elemük a szemeteszsák, mely titokzatossága a művész szerint abból fakad, hogy ha kiemeljük azt a szemetes mellé, mindig megmozdul kicsit. Ez az önkéntelen mozgás és a vele járó hanghatás ihlette például a The plastic bag with rubbish című művet is. Ez a fajta Słomkowskira jellemző játékosság és humor ellensúlyozza a képek komor, sötét hangulatát és teszi őket megfejtésre váró rejtélyekké.

A mesélő hegy

Akárcsak a Świętokrzyskie hegyre reflektáló művek, melyek a hely mitikus múltját értelmezik újra. A misztikum és a történelem összefonódásai ezek a festmények, melyek Európa egyik legrégebbi hegyének spirituális szerepét emelik ki az ott talált dinoszaurusz csontok, valamint a helyi zsidóság történetének szempontjából. A hegy motívum jellemzően semmiben lebegő alakzatként jelenik meg.

/ Fotó: Deme Felícia

A képek egytől egyig történeteket mesélnek, értelmezésük azonban megdolgoztatja a látogatót.

Słomkowski saját bevallása szerint nem szokta előre eltervezni, hogy mit fog festeni, inkább az alkotás pillanatában érzett energiákat, impulzusokat adja ki magából – vagy éppen a festékbe meleg időben belerepülő molylepkéket hagyja rászáradni a vászonra.

Bár a kiállított alkotások túlnyomó része olajfestmény, találhatóak még grafikák, vázlatok, de vegyes technikával készült művek is. Legtöbbjük olyan friss, hogy épp a kiállítás előtt készültek el – még érezni a száradó festék illatát –, de fellelhetőek olyanok is, melyek négy éves alkotói folyamat eredményei.

/ Fotó: Ari Kupsus 

Az antik bútorokkal díszített kis galériában kiállított misztikus hangulatú festmények között sétálva az ember kísértetkastélyban érzi magát. Ha alaposabban szemügyre veszi az alkotásokat, felfedez egy-egy elrejtett részletet, mint például a The bad one című kép morcos szemű hegye, és egyből érzi, Słomkowski csak játszik az érzékeinkkel.

Jakub Słomkowski misztikummal átitatott Movin sofa című kiállítása március 30-ig tekinthető meg az Ari Kupsus Galériában.

Promóció
Promóció
Promóció

legnépszerűbbek

A WHO üzeni: ezeket tartsd be, hogy ne kapd el a koronavírust

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) ajánlásokat tett közzé, milyen szabályokat érdemes betartani a megelőzés gyanánt, valamint mik a koronavírus tünetei.

Az olasz nővér megmutatta, milyen káros hatásai vannak a koronavírusnak

Egy olaszországi nővér a koronavírus frontvonalából posztolt.

Így teszi tönkre a tüdőt a koronavírus

A felvételek az egyik olyan kínai páciens tüdejéről készültek, aki még tavaly decemberben hunyt el Kínában.
Promóció

a szerk. ajánlása

Andy Warhol cipőillusztrátorként kezdte – Érdekességek a pop-art atyjáról

Andy Warhol a XX. század egyik legmeghatározóbb művésze volt.

Laczkovich Borbála, a Banksy-kiállítás kurátora: „A felszín mögött egy komplex és ellentmondásos képet kapunk”

Laczkovich Borbála, a Godot Kortárs Művészeti Intézet kurátora segítségével tisztába tesszük, mit is jelent egy Banksy-mű hitelessége, jogos-e a művész szellemiségére hivatkozni a kiállítás ellen, miközben jópár műhelytitokra és felszín alatti sztorira is fény derül.

Saiid: „Ugyanaz a vonat, csak lecsatoltak egy pár vagont”

A lényeg, hogy az „élet szörfdeszkáján” sodródni és ride-olni is ugyanolyan jó lehet!

ez is érdekeltéged
<3