Nézem Képzőművészet Ritkán látott képeken a jakuzák asszonyai

Ritkán látott képeken a jakuzák asszonyai

Promóció

Japánban a szervezett bűnözői szindikátusok mélyen be vannak ágyazódva az ország üzleti életébe és kultúrájába. Azokról a nőkről, akik e gengszterek köreihez tartoznak, mégis keveset lehet hallani. Milyen lehet a bűnözők feleségeinek, lányainak, szeretőinek és a bárok hoszteszeinek az élete?

Promóció

Erre volt kíváncsi Chloé Jafé, aki eddigi legnagyobb projektjére vállalkozott, amikor Neked adom az életem címmel a japán jakuza nőit örökítette meg fotóin.

Nők a jakuzában

A francia születésű Jafé fotósorozata bepillantást enged a jakuzához tartozó nők hírhedten zárt szubkultúrájába.

Definíció szerint a jakuza nem lehet nő. Ha valaki jakuza, akkor csak férfi lehet. Így a nőknek nagyon ambivalens és érdekes szerep jut  

– magyarázza a fotográfusnő, aki több mint 5 éve él Tokióban.

Jafénak, aki egyébként folyékonyan beszél japánul, nem volt könnyű dolga. Addig nem tudott a nőkkel kapcsolatba kerülni, amíg nem találkozott a jakuza főnökkel.

A nők nem dönthetnek arról, akarják-e, hogy lefényképezzék őket vagy sem. Erről a férj rendelkezik.  

Jafé patriarchális rendszert talált a japán jakuzán belül: a nőknek csak korlátozott szerep jut a struktúrában. Többnyire pusztán feleségek vagy szeretők. A magas rangú bűnözők feleségeinek női testőrük van.

A fotósorozat egyik eleme a jakuzához tartozó nőkről / Fotó: Chloé Jafé

A legtöbb nőnek korábban nem volt kapcsolata az alvilággal. Egyszerűen beleszerettek egy férfiba, aki történetesen gengszter. Ezek a nők aztán fenntartások nélkül elkötelezik magukat a jakuza mellett és “életüket adják” a bűnözőnek. A férjek illegális tevékenysége miatt az asszonyok zárt közösségben élnek. A külvilággal nem tartják a kapcsolatot.

A sokatmondó japán tetoválás

A projekt egy fontos eleme az irezumi, a japán tetoválás megörökítése, amely általában a teljes testet vagy annak egy részét takarja. Ezt hagyományosan a jakuzával társítják. A tetoválást kézzel csinálják fából készült fogantyúval és tűvel. A teljes mű elkészülte éveket vehet igénybe. 

A tetoválás Japánban nem divathóbort, hanem a hovatartozás jelképe, egyfajta stigma. Vannak intézmények, amelyek kizárják a tetovált ügyfeleket. Közfürdőkbe például nem léphetnek be.

Eltérően a nyugati maffiózó feleségektől, a jakuza asszonyok kívül maradnak a bűnözői tevékenységen a bűnszervezeti struktúrában. Az érzelmileg és pénzügyileg szupportív, passzív szerepbe kényszerülnek. 

Promóció
Promóció

legnépszerűbbek

A legszürreálisabb ötletek, hogyan védheted meg magad a koronavírus ellen

A kínai emberek saját kezükbe vették a sorsukat, maguknak gyártanak védőmaszkokat!

A pillanat, amikor az álmodozó turistát elgázolja a valóság

Nem véletlen, hogy egyes helyeken már turistaadót szednek.

Színésznők, akik nem szégyellik terhes alakjukat és döngő lépteiket

Bátran pózolnak fürdőruhában, domború hassal is és döngő léptekkel, ezek a büszke anyukák.
Promóció

a szerk. ajánlása

Tudtad? Kultúránként egészen mást jelent, amit a kezünkkel csinálunk

Ami egyik helyen a kedvesség jele, az máshol durvaságnak számít.

A nosztalgiavonat átrobogott a vásznakon – Ezek voltak 2019 legjobb külföldi filmjei a ContextUs szerint

Volt egyszer egy 2019-es év, amelyben korunk legnagyobb mesterei és feltörekvő tehetségei egyaránt megmutatták, hogyan is kell filmet készíteni.

Ezek minden idők legdrágábban elkelt festményei

Cikkünkben górcső alá vesszük a valaha legdrágábban elkelt tíz festményt, és arról is esik pár szó, miért kerülnek bizonyos festmények többe, mint mások.
Promóció

ez is érdekeltéged
<3