75 éves korában elhunyt James Mtume, a dzsessz- és funkzenész, aki a Mtume együttes élén állt, és számos amerikai listás slágert készített más előadóknak is.

James Mtume fiatal korában került a dzsesszzenészek látóterébe

Családja megerősítette a hírt a Pitchfork zenei hírportálnak. Lisa Lucas, Mtume egyik munkatársának lánya azt mondta: „Annyi veszteség. Annyi bánat. Nyugodjon erőben Mtume bácsi” – írja a The Guardian.

James Mtume 1946-ban született James Forman néven Philadelphiában, és megváltoztatta a nevét – Mtume szuahéliül hírnököt jelent –, miután az 1960-as évek közepétől a végéig a US Organization fekete nacionalista csoporttal töltött időt, miközben a kaliforniai Pasadenában tanult.

A tinédzser kora óta zongorista és ütőhangszeres Mtume gyorsan nagy dzsesszzenészek pályájára került a század közepén, kezdve nagybátyja, Albert „Tootie” Heath 1969-es Kawaida című albumával, amelyen Mtume-kompozíciókat játszott egy csoport, amelynek tagja volt például Herbie Hancock, Don. Cherry és Mtume apja, Jimmy Heath.

Mtume New Yorkba költözött, és Miles Davis mellett játszott On the Corner című funk fúziós albumán, valamint számos más 1970-es évek eleji felvételen, mint például a Dark Magus; ezekben az években további ülések jöttek Lonnie Liston Smith-szel, Gato Barbieri-vel, McCoy Tynerrel és még sok mással.

Haláláig dolgozott producerként

Davis elektromos korszakának bandájának egy másik tagjával, Reggie Lucas gitárossal egyesítették erőiket, és Roberta Flackkel turnéztak, és megalapították saját csoportjukat, a Mtume-t, amellyel 1978-ban jelentős kiadói szerződést kötöttek. James Mtume billentyűkkel és ütőhangszereken játszott, valamint énekelt a vokalista Tawatha Agee mellett, a csoport két örömteli, funk hajtó albumot rögzített a legismertebb lemezük, a Juicy Fruit (1983) előtt. Címadó dala vezette az R&B toplistát, és bejutott a popslágerlisták Top 50-ébe, üteme és énekhangja pedig később a Notorious BIG Juicy című dalának hátterét képezte.

Mtume és Lucas produkciós és dalszerző duó is lett, slágereket alkotva Stephanie Millsnek, akinek a Never Knew Love Like This Before című, elsöprő diszkódala 1980-ban a 6. helyezést érte el az Egyesült Államokban, és Grammy-díjat nyert a legjobb R&B előadásért; valamint Flack és Donny Hathaway balladaduettje, a The Closer I Get to You (később Beyoncé és Luther Vandross feldolgozta), amely a 2. helyezést érte el. Egy másik duettel, Mills és Teddy Pendergrass Two Hearts-szel is volt egy kisebb slágerük.

Mtume továbbra is producerként dolgozott, Mary J Blige, R Kelly és K-Ci & JoJo albumain szerzett krediteket, valamint a New York-i Kiss állomás DJ-je volt.

Mills is azok között volt, akik tisztelegtek, és azt mondta: „Olyan zseniális volt és csodálatos zenei elme. A munkakémia felülmúlhatatlan volt. Továbbra is fel foglak emelni a zenénkkel.” DJ Premier ikonként jellemezte Mtume-t, és azt mondta: „Köszi a hihetetlen hozzájárulásodért a zenéhez.”

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet