További három gyilkosság, két ügyész és egy ügyvéd megölésének előkészítése miatt is vádat emeltek szerdán a szlovák hatóságok az ellen a négy ember ellen, akiket Jan Kuciak szlovák újságíró és mennyasszonya meggyilkolásával is vádolnak. 

A Sme.sk hírportál a belügyminisztérium tájékoztatása alapján azt írja, hogy a csak monogramjaikkal azonosított vádlottak Petr Sufliarski és Maros Zilinka ügyész és a jelenleg védőügyvédként dolgozó, korábbi belügyminiszter, Daniel Lipsic megölését tervezték.

Ján Kuciak Gyilkosság
Ján Kuciak Újságírót És Barátnőjét Gyászolják / Fotó: Getty Images

Februárban Jaromir Ciznar legfőbb ügyész arra az álláspontra helyezkedett, hogy a bűnözők csak úgy szerezhettek információkat áldozataikról, ha volt belső emberük a rendőrségen. Ezért az ügyet a Kuciak-gyilkosságot vizsgáló nyomozócsoporttól a belügyminisztérium rendőri bűncselekményekkel foglalkozó részlege vette át.

Ján Kuciakot és mennyasszonyát, Martina Kušnírovát tavaly februárban gyilkolták meg otthonukban. Az újságíró korrupciós ügyek feltárásán dolgozott, és minden jel szerint emiatt végeztek vele.

A gyilkosságot követően hatalmas tüntetések kezdődtek Szlovákiában, és Robert Kalinak belügyminiszter, valamint Robert Fico miniszterelnök is távozni kényszerült hivatalából.

A Kuciak-gyilkosság a kormány lemondásához vezethet Szlovákiában

A Fico-kormánynak nagy esélye van a jelenlegi belpolitikai válság mellett, hogy úgy vonuljon be a szlovák történelembe, mint amely kormányzás idején meggyilkolhattak egy a munkáját alaposan végző újságírót. Ján Kuciak a politikusokkal szoros kapcsolatot tartó üzletemberek ügyei, adócsalással és alvilági üzelmek feltárásával foglalkozott.

Az ügyben márciusban potenciális felbujtóként meggyanúsították Marian Kocner üzletembert is. Kuciak megölése előtt nem sokkal azt mondta, hogy Kocner megfenyegette, hogy ha nem hagy fel a nyomozással, akkor elkezd információkat gyűjteni róla és a családjáról. A gyilkosságot elkövető gyanúsított beismerte, hogy ő lőtte agyon az újságírót, a többiek tagadják bűnösségüket.

Top sztorik a rovatból

Nincs több cikk

Ez is érdekelhet