Számos barátja, tisztelője és pályatársa vett búcsút az életének 80. évében, május 29-én elhunyt Jankovics Marcelltől, a nemzet művészétől, Kossuth- és Balázs Béla-díjas rajzfilmrendezőtől kedden a budapesti Farkasréti temetőben.

Jankovics Marcell emberfeletti alkotások létrehozója volt

Vashegyi György, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) elnöke búcsúbeszédében hangsúlyozta: emberfeletti alkotások létrehozója, felfoghatatlan nagyság távozott. Jankovics Marcell nem csupán hatalmas és kivételes, szinte páratlan gazdaságú életművet hozott létre, hanem művészete rendkívüli erejével teljes magyar generációkat nevelt a jóra, a szépre, az igazra, mindenekelőtt a múlt megismerésére mély nemzetszeretete által.

Szemadám György képzőművész, az MMA rendes tagja Jankovics Marcell barátai – mások mellett Péterfy László szobrászművész és Hoppál Mihály néprajztudós – nevében búcsúzott. Mint elmondta, Jankovics Marcell minden egyes filmjében rejtett önarcképet lát: “a szememben ő volt János vitéz, Sisyphus, a népmesék legkisebb királyfia, a Fehérlófia Fanyűvője és Az ember tragédiája Ádámja is”.

Jankovics-Marcell-Temetese-Orban-Viktor-Szemadam-Gyorgy-Vashegyi-Gyorgy
Áder János Köztársasági Elnök, Valamint Orbán Viktor Miniszterelnök És Felesége, Lévai Anikó, Kövér László, Az Országgyûlés Elnöke, Kásler Miklós, Az Emberi Erõforrások Minisztere, Balog Zoltán, A Magyarországi Református Egyház Zsinatának Lelkészi Elnöke És Vashegyi György, A Magyar Mûvészeti Akadémia (Mma) Elnöke (B-J) Jankovics Marcell Temetésén A Farkasréti Temetõben 2021. Június 22-Én / Fotó: Koszticsák Szilárd / Mti

Jankovics Marcell küldetése az volt, hogy megmutassa, miért harcolunk – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a május végén elhunyt Kossuth- és Balázs Béla-díjas rajzfilmrendező, a nemzet művésze temetésén.

Nem a legyőzendő ellenfél számít, hanem azok, akikért és amiért valóban harcolunk

A Farkasréti temetőben tartott búcsúztatáson a kormányfő beszédében kiemelte: “amikor eljött a mi időnk”, hosszú évekig értetlenkedett és várta, hogy Jankovics Marcell visszavágjon azoknak, akik korábban kiszorították és félrelökték. Elégedetlenkedett és sürgette, hogy mire vár még, és évek kellettek, hogy megértse, hiába vár, mert Jankovics Marcellnek más küldetése volt – magyarázta.
Hangsúlyozta, az ő küldetése abban állt, hogy megmutassa, miért harcolunk, mit kell megvédenünk, hogy a harc “ne keményítse meg végzetesen a szívünket”, és a legdurvább csatákban is emberek maradhassunk.
Megmutatta, hogy nem a legyőzendő ellenfél számít, hanem azok, akikért és amiért valóban harcolunk; figyelmeztetett, hogy hiába aratjuk sorban a győzelmeket, ha nem vigyázunk, a kultúránk örökre eltűnik.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet