Olvasom Spanyol költőnő kapta az idei Janus Pannonius Költészeti nagydíjat

Spanyol költőnő kapta az idei Janus Pannonius Költészeti nagydíjat

Promóció

Clara Janés Nadal spanyol költő kapta a Janus Pannonius Nemzetközi Költészeti Nagydíjat, amelyet szombaton adták át Pécsen.

Promóció
- Advertisement -

A Magyar PEN Club elnöke, Szőcs Géza által 2012-ben alapított díjjal kitüntetett alkotót a nemzetközi zsűri hosszasan méltatta. Mint mondták, költészetét az abszolút és állandó koherencia jellemzi. A laudációban felhívták a figyelmet, hogy bár Clara Janés Nadal a hetvenes évek generációjához tartozik, eredetisége, művészete mindig egy kicsit különálló helyet biztosított neki az irodalomtörténetben.

Clara Janés Nadal költőnek ítélték oda a Janus Pannonius Költészeti nagydíjat

Lenyűgöző kulturális ismeretek, széles látókör, parttalan műveltség, multidiszciplináris tevékenység jellemzi műveit – sorolták méltatása során. Clara Janés Nadal költő, prózaíró, életrajzíró és irodalomkritikus munkássága során valamennyi műfajban fordított is.

Első kötete 1964-ben jelent meg, Las estrellas vencidas (Legyőzött csillagok) címen. Nyolc évvel később, 1972-ben Barcelona költészeti díjával jutalmazták, 1997-ben pedig megkapta a Spanyolország fordítói nagydíját műfordítói életművéért. Az ezredfordulón, 2002-ben a XII. Jime Gil de Biedma-díjban, az egyik legrangosabb spanyol irodalmi kitüntetésben részesült.

A nap fotója: Hoppál Péter politikus targyalójának a Janus Pannonius Múzeum két remekművet is ajándékozott

Az nem újkeletű, hogy különböző kormányközeli emberek remekművekkel ékesítik a dolgozószobájukat. Ide lehetne citálni az Átlászó által bíróságra vitt adatigénylést is, ami a lap és a Szépművészeti Múzeum között zajlott.

Páva Zsolt, (Fidesz-KDNP), a baranyai megyeszékhely polgármestere a pécsi Janus Pannonius Múzeum Csontváry Múzeumában rendezett eseményen azt mondta, hogy a díj névadója géniusz volt.

Janus Pannonius amellett, hogy kiváló költő, püspök, egyben művészeti polihisztor volt, nagysága előtt az elismeréssel is tisztelegni kíván Pécs és a PEN Club

– tette hozzá. Clara Janés Nadal helyett lánya, Adriana Janés Nadal vette át a díjat a költő betegsége miatt.

Promóció
Promóció
Promóció

legnépszerűbbek

A WHO üzeni: ezeket tartsd be, hogy ne kapd el a koronavírust

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) ajánlásokat tett közzé, milyen szabályokat érdemes betartani a megelőzés gyanánt, valamint mik a koronavírus tünetei.

Az olasz nővér megmutatta, milyen káros hatásai vannak a koronavírusnak

Egy olaszországi nővér a koronavírus frontvonalából posztolt.

Így teszi tönkre a tüdőt a koronavírus

A felvételek az egyik olyan kínai páciens tüdejéről készültek, aki még tavaly decemberben hunyt el Kínában.
Promóció

a szerk. ajánlása

Andy Warhol cipőillusztrátorként kezdte – Érdekességek a pop-art atyjáról

Andy Warhol a XX. század egyik legmeghatározóbb művésze volt.

Laczkovich Borbála, a Banksy-kiállítás kurátora: „A felszín mögött egy komplex és ellentmondásos képet kapunk”

Laczkovich Borbála, a Godot Kortárs Művészeti Intézet kurátora segítségével tisztába tesszük, mit is jelent egy Banksy-mű hitelessége, jogos-e a művész szellemiségére hivatkozni a kiállítás ellen, miközben jópár műhelytitokra és felszín alatti sztorira is fény derül.

Saiid: „Ugyanaz a vonat, csak lecsatoltak egy pár vagont”

A lényeg, hogy az „élet szörfdeszkáján” sodródni és ride-olni is ugyanolyan jó lehet!

ez is érdekeltéged
<3