Clara Janés Nadal spanyol költő kapta a Janus Pannonius Nemzetközi Költészeti Nagydíjat, amelyet szombaton adták át Pécsen.

A Magyar PEN Club elnöke, Szőcs Géza által 2012-ben alapított díjjal kitüntetett alkotót a nemzetközi zsűri hosszasan méltatta. Mint mondták, költészetét az abszolút és állandó koherencia jellemzi. A laudációban felhívták a figyelmet, hogy bár Clara Janés Nadal a hetvenes évek generációjához tartozik, eredetisége, művészete mindig egy kicsit különálló helyet biztosított neki az irodalomtörténetben.

Clara Janés Nadal Janus Pannonius Költészeti Díj 2019
Clara Janés Nadal Költőnek Ítélték Oda A Janus Pannonius Költészeti Nagydíjat

Lenyűgöző kulturális ismeretek, széles látókör, parttalan műveltség, multidiszciplináris tevékenység jellemzi műveit – sorolták méltatása során. Clara Janés Nadal költő, prózaíró, életrajzíró és irodalomkritikus munkássága során valamennyi műfajban fordított is.

Első kötete 1964-ben jelent meg, Las estrellas vencidas (Legyőzött csillagok) címen. Nyolc évvel később, 1972-ben Barcelona költészeti díjával jutalmazták, 1997-ben pedig megkapta a Spanyolország fordítói nagydíját műfordítói életművéért. Az ezredfordulón, 2002-ben a XII. Jime Gil de Biedma-díjban, az egyik legrangosabb spanyol irodalmi kitüntetésben részesült.

A nap fotója: Hoppál Péter politikus targyalójának a Janus Pannonius Múzeum két remekművet is ajándékozott

Az nem újkeletű, hogy különböző kormányközeli emberek remekművekkel ékesítik a dolgozószobájukat. Ide lehetne citálni az Átlászó által bíróságra vitt adatigénylést is, ami a lap és a Szépművészeti Múzeum között zajlott.

Páva Zsolt, (Fidesz-KDNP), a baranyai megyeszékhely polgármestere a pécsi Janus Pannonius Múzeum Csontváry Múzeumában rendezett eseményen azt mondta, hogy a díj névadója géniusz volt.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Janus Pannonius amellett, hogy kiváló költő, püspök, egyben művészeti polihisztor volt, nagysága előtt az elismeréssel is tisztelegni kíván Pécs és a PEN Club[/perfectpullquote]

– tette hozzá. Clara Janés Nadal helyett lánya, Adriana Janés Nadal vette át a díjat a költő betegsége miatt.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Qatar-WC

Hogyan fogadjunk a 2022-es labdarúgó-világbajnokságra

Már majdnem itt az ideje a világ legrangosabb tornájának – a 2022-es labdarúgó-világbajnokságnak. Az idei év sok újítással jár. Az egyik az, hogy ez az első alkalom, hogy egy közel-keleti ország ad otthont a világbajnokságnak.

alvás pihentető alvás tippek alváshoz egészséges alvás egészséges életmód

Ezeket edd, és ezeket kerüld, ha nem tudsz aludni

Jó alvás nélkül nincsenek jó nappalaink, de még rosszabb, hogy nem lehetünk teljesen egészségesek sem. Sokan szenvednek kialvatlanságban anélkül, hogy foglalkoznának vele, pedig komoly következményei lehetnek, ha hosszútávon nem tudunk megfelelően pihenni.

betegség hírességek hírességek betegségei maria cross halle berry lil wayne tom hanks toni braxton catherine zeta-jones 4

Hírességek, akik krónikus betegséggel élnek

A betegség nem válogat. A következő sztárok mind megvívták a maguk harcát különböző egészségi problémákkal és saját példájukon keresztül bebizonyították, hogy krónikus betegségekkel is lehet együtt élni, mégpedig boldog életet.

liszt gluténmentes liszt liszt fajták liszt típusok zabliszt rizsliszt csicseriborsó liszt kókuszliszt

Ezek a gluténmentes lisztek, ha alternatívákat keresel

A legtöbben fehér lisztet vagy teljes kiőrlésű lisztet használnak a főzéshez, sütéshez. Ezek glutént tartalmaznak, amire néhányan allergiásak, de mindannyiunk emésztőrendszere nehezen birkózik meg vele, emellett pedig egyéb negatív mellékhatásai is vannak.