A japánok újra felfedezték ezer éves luxusreceptjüket a koronavírus-járvány miatt

Contextus

Contextus

Felvásároltad valamelyik élelmiszerlánc tej-készletét, hogy felkészülten várd a koronavírust? Itt egy tökéletes recept önkéntes karantén idejére: a szo.

Ezer éve nem ettünk már egy jó kis szót!

Ahogy világszerte egyre több országban is napról-napra exponenciálisan nő a koronavírusos megbetegedések száma, érdekes folyamatok tanúi vagyunk a tömegek között. Mindenki jól felfogott érdekében növekszik az emberek közötti szociális távolság, sűrűbben és alaposabban mosunk kezet, és az emberek fejvesztve vásárolják fel a vécépapír-készleteket is az áruházakban. Ez csak azt igazolja, hogy lövésük nincs a koronavírus természetéről.

Szo / Fotó: Getty Images

A The Wall Street Journal azt írja, hogy az Egyesült Államok legnagyobb élelmiszerlánca, a Kroger olyan korlátozást vezetett be, hogy egy személy csak öt kézfertőtlenítőt és megfázás elleni készítményt vásárolhat egyszerre. A Publix Super Market esetében ez a szám már csak kettő, itt olyan termékek is szerepelnek a listán, mint a hipó, a papírzsebkendő, sósborszesz – ez utóbbi a házi készítésű kézfertőtlenítő receptek alapanyaga.

Íme, ezek a legfurcsább külföldi karácsonyi ételkülönlegességek

Az almában még semmi szokatlan nincs. De ha belegondolunk, Kínában hivatalosan nem is tartják a karácsonyt, így hozzá kapcsolódó hagyományaik sincsenek. Ennek ellenére a karácsony megünneplése egyre népszerűbb arrafelé is, főleg a fiatalok körében. Újabban az a szokás kezd meghonosodni, hogy karácsony este színes papírba csomagolt almába faragott jókívánságokat, kedves üzeneteket adnak egymásnak az emberek.

A pánikolás nem kizárólag az Egyesült Államokban észlelhető, hanem már az Egyesült Királyságban is néhány élelmiszerbolt már elkezdte korlátozni az egy fő által beszerezhető vécépapír, tartós tej, szárított tészta mennyiségeket. Japánban úgy hírlik, hogy a tejtermelők elveszíthetik a munkájukat a vírussal kapcsolatos túlkínálat miatt, amely miatt a jómódú lakosok több tejet szereztek be, mint amennyit egyszerre a háztartásban fel tudtak volna használni.

/ Fotó: Giphy

Ennek következtében az emberek elkezdtek egy olyan tejből készített ételt fogyasztani, amelyeket már ezer éve nem ettek. A szo (蘇​) tulajdonképpen egy sajtállagú desszert, amelyet az Aszuka-korban (i.e. 538-710) és a Heian-korban (795-1185) közkedvelt csemegeként fogyasztottak. Ez volt Japán első tejből készült étele, és valaha luxusnak számított a kisváltságosok körében is. Annyira, hogy még a császár is kifejezetten szívesen fogadta, mint különleges ajándékot.

A koronavírus-járvány miatt elmarad a Szöuli Divathét

A cikke szerint a koronavírus-járvány továbbra is sújtja a divatvilágot. A koronavírus-fertőzés január eleji megjelenése pont egybeesett a nagy divathét-rendezvénysorozat londoni indulásával. Nem kevés tervező divatbemutatója elmaradt vagy zárt ajtók mögött, közönség nélkül voltak kénytelenek megtartani az eseményt. Először a Vuhantól légvonalban nagyjából 6-700 km-re fekvő Sanghajban jelentették be, hogy elnapolják a divathetet a fertőzés miatt.

Az arisztokrácia tagjai valamilyen orvosi indokból vagy csak egyszerűen desszertként fogyasztották a szót. A roboráló hatásától vagy az ízvilágától függetlenül a szo ismét bekerült a köztudatba 2020-ban.

Mihez lehet kezdeni 20 liter tejjel?

A SoraNews24 szerint nincs pontos recept, de egy 10. századi könyvben, az Engishikiben számos korabeli jogszabály és szokás leírása között találhatunk a készítésére vonatkozóan egy egyszerű irányelvet. A lényege, hogy addig melegítünk 18 liter tejet, amíg 1,8 liternyi sűrítmény marad belőle. A végeredmény egy szilárd massza, amit felszeletelve fogyaszthatunk.

Nagyon cuki rajzfilmmel reklámozzák az egyik japán szupermarketet

A Machi Hot Station című, 15 másodperces, kézzel rajzolt animációs reklámfilm a Lawson-szupermarket mindennapjaiba enged betekintést. Az alkotásban pasztell hatással rajzolt aranyos figurák szerepelnek. Az animációt Kunio Katō rendezte, aki a The House of Small Cubes című 2009-ben Oscar-díjat nyert animációs rövidfilmről ismert.

A SoraNews24 riporterere, Idate Ayaka is elkészítette a maga változatát és fázisfotókon rögzítette a teljes folyamatot elejétől a végéig. Láthatjuk, hogy a tej különféle fázisokon megy át: először olyan lesz, mint a sűrített tej, majd palacsintatésztának nézhetjük. A célegyenesre fordulva darabjaira hullik, mint a császármorzsa, a végeredmény meg úgy fog kinézni, mint egy mézes natúrszappan. Amikor a tej már kezdett összeállni és megkeményedni, Ayaka azt írta, hogy akkor már biztos volt a győzelemben. Hiába, a kemény munka mindig meghozza a gyümölcsét. Avagy a szó-ját.

No Title

蘇を作る無惨様 pic.twitter.com/ii6dIjEE96

Ayakának annyi előnye volt, hogy nem volt teljesen szo-szűz: tudta, hogy kell kinéznie a végeredménynek, mert korábban már kóstolt szót egy múzeumban. Úgyhogy rengeteg kavarás, továbbá még egy kevés keverés, majd némi kavarintás után készen is lett. De sehova sem sietünk, hiszen a karantén két hétig tart, lesz bőven időnk szót kavarni.

/ Fotó: Idate Ayaka

Még szerencse, hogy a vécépapír sokáig eláll és enni sem kér. De akár adhatnánk belőle azoknak is, akik megszorultak.

Kezdőlap > Design > BRÉKING > Eszem + Iszom > Eszem + Iszom>GasztroArt > A japánok újra felfedezték ezer éves luxusreceptjüket a koronavírus-járvány miatt
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: pinterest

A szerk. ajánlása

A hónap legnépszerűbb cikkei

Top sztorik a rovatból