Már tizenkettedik alkalommal rendezik meg – Jön a Jazz Showcase a Müpában

Már tizenkettedik alkalommal rendezik meg – Jön a Jazz Showcase a Müpában

Immár tizenkettedik alkalommal rendezik meg a Jazz Showcase fesztivált. Február 8-tól 10-ig a Müpában a műfaj hazai krémje és ifjú tehetségei lépnek színpadra. Idén szakmai programmal, workshoppal és mesterkurzussal bővül a Jazz Showcase.

A tehetségbörze a régióban egyedülálló módon biztosít bemutatkozási lehetőséget a fiatal zenészek számára hazai és nemzetközi szaktekintélyek előtt. A 2008-ban indított sorozat célja, hogy továbbtanulási lehetőséghez, lemezfelvételhez és koncertturnéhoz segítse a magyar dzsesszutánpótlást.

Jazz Showcase 2019 fesztivál / Kép: Müpa

A délutáni koncerteken az Átriumban és a Zászlótérben háromszor három fiatal csapat verseng egymással, a fellépők a legkülönbözőbb stílusokban és hangszer-összeállításban hallhatók. A produkciókra hazai és nemzetközi szaktekintélyekből álló zsűri szavaz, a közönség pedig a helyszínen és online is leadhatja voksát kedvenceire. A szakmai fődíjas, valamint a nézők választottja hamarosan újra zenélhet a Müpában, a Nemzetközi Jazznapon, illetve a Jazz 0820 program keretében.

PÁRNICZKY QUARTET | BARTÓK ELECTRIFIED – FRUSTRATION

FEATURING: András Párniczky – guitar Péter Bede – saxophone, tárogató István Baló – drums Ernő Hock – double bass www.bmcrecords.hu www.bmc.hu www.fb.com/opu…

A seregszemlét február 8-án 16 órakor az Organism zenekar koncertje nyitja, őket követi Szczuka Panka és kvintettje koncertje, majd a Mordent Quintet játszik. Az első napot a nemzetközi sikereket is elért Párniczky Quartet zárja, amely külföldi vendégművészek társaságában mutatja be új lemezét, a Bartók Electrifiedot. A kvartettel színpadra lép a portugál bőgős, Carlos Bica, valamint a bosnyák-német dobos, Dejan Terzic.

Parniczky Quartetet is hallhatjuk a Jazz Showcase fesztiválon / Kép: Parniczky András

A Jazz Showcase második napján Mindent a jazzről címmel Nemzetközi Jazztanulmányi Workshopot rendeznek a Jazztanulmányi Kutatócsoporttal közösen. Az egész napos workshopon a gyakorlat kerül előtérbe, elsősorban a fiatal dzsesszmuzsikusoknak és a szakmabelieknek szólnak az ingyenes, nyilvános előadások, a kerekasztal és a mesterkurzus.

A fiatal dzsesszzenész, Balogh Tamás önálló koncertet ad

Mint felidézték, Balogh Tamás zenei képzése 12 éves korában a kistarcsai zeneiskolában kezdődött dob tanulmányokkal, de érdeklődését egyre inkább a zongora és a zeneszerzés kötötte le. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen Binder Károly növendékeként folytatta tanulmányait.

A délelőtti szekcióban a portugál Pedro Cravinho előadása a dzsessz és a fado dialógusát vizsgálja, az improvizációs folyamatmodelleket mutatja be Ajtai Péter nagybőgős, a dzsesszének-tanítás Bob Stoloff által kidolgozott módszertanának fontosságáról beszél Kazai Ági énekes, egyetemi oktató. A pályakezdő kreatív zenészek stratégiáit Csobod Judit elemzi, Gent legnagyobb koncerttermének művészeti vezetője, Wim Wabbes pedig arról beszél, hogyan válik a dzsessz műfajok feletti attitűddé a fiataloknál.

Daniel Varga (Hungary) – Riga Jazz Stage 2014

No Description

A délutáni részben Bartók műveinek dzsesszátdolgozásai állnak a középpontban, a kerekasztal-beszélgetésen jelen lesz Binder Károly, a LFZE tanszékvezetője, zongorista, Párniczky András gitárművész, Könyves-Tóth Zsuzsanna zenetörténész és Zipernovszky Kornél dzsesszkritikus.

A záró mesterkurzust Philip Yaeger amerikai dzsesszmuzsikus tartja fiatal zenészeknek a megváltozott piacon érvényesülés lehetséges módjairól, technikáiról.

A szombat délutáni tehetségbörzén a Nagy Emma Quintet, a Szász Ágnes énekesnő kezdeményezésére létrejött Senga projekt, valamint a Farkas Zsolt Quartet játszik.

Snétberger Ferenc a Zeneakademián / Fotó: Fejér Gábor

Az esti nagykoncerten debütáló lemeze anyagát mutatja be a Solati Music. A formáció életre hívója Tzumo Árpád zongorista, aki olyan tehetséges zenésztársakat verbuvált maga köré, mint Pocsai Kriszta, Heilig Tamás és Toni Snétberger.

Az est vendégeként a világhírű gitárművész, Snétberger Ferenc is színpadra lép.

A showcase zárónapján, február 10-én vasárnap a Varga Tivadar Trió, a Varga Dániel Quartet és a Bencze Alma Project 4 mutatja be tudását a tehetségbörzén. A nagykoncerten a műfaj meghatározó énekesnője, Karosi Júlia lép színpadra kvartettjével: a műsorban a klasszikus zenéből és a modern dzsesszből táplálkozó szerzeményeket játsszák. A formáció vendége a New York-i dzsesszélet egyik legkeresettebb gitárosa, Ben Monder.

Kezdőlap > Design > BRÉKING > Hallgatom > Már tizenkettedik alkalommal rendezik meg – Jön a Jazz Showcase a Müpában
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: email

A szerk. ajánlása

A hónap legnépszerűbb cikkei

Top sztorik a rovatból