Kihirdették: Neurológus és marketinges is a buszmegállós novellapályázat díjazottjai között

Rekordszámú pályamű, kiemelkedő színvonal – kihirdették az Álljon meg egy novellára! pályázat idei végeredményét. A közönségszavazás pedig a mai nappal indul.

A Magvető Caféban adták át a JCDecaux Hungary novellaíró pályázatának ez évi díjait. A múlt évhez hasonlóan 2018-ban is húsz pályaművet választott ki a zsűri, amelyeket hamarosan a busz- és villamosmegállókban olvashatunk majd, Budapest belvárosában és a megyeszékhelyeken.

Bár a beérkezett pályamunkák számát és minőségét illetően már a tavalyi kiírás is felülmúlta a reményeket, Magyarország piacvezető out-of-home médiavállalata az idén is arra törekedett, hogy tartalmasabbá és kellemesebbé tegye a buszra és villamosra várás perceit – ezért hirdette meg tavasszal újra az irodalmi kezdeményezést.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]A 2017-ben beérkezett 2500-nál is több, 3 800 novella érkezett az idei kiírásra, ráadásul a mezőnyt a tavalyinál is magasabb színvonal jellemezte[/perfectpullquote]

– mondta el Samu Tímea, a JCDecaux Hungary vezérigazgatója.

07
Samu Tímea (B) És Grecsó Krisztián A Jcdecaux Novellapályázat Avatásán

Úgy vélte, a kezdeményezéssel a JCDecaux nem csupán igényes kultúrához segíti hozzá az utazóközönséget, hanem azt is sikeresen bizonyítja, hogy a citylight egy élő és sokoldalú médium. Összehasonlításképpen elmondta, hogy 2017-ben közel egymillió olvasóhoz jutottak el a legjobb alkotások.

Az idei mezőnyben visszatérő témaként foglalkoztak a szerzők az emberi kapcsolat nehézségeivel, amit a digitalizáció is egyre erősít. Ugyanakkor örömteli, hogy kiemelt témaként jelent meg a generációk közötti viszony, jöttek elő elődjeink régi történetei. A novellák sajátos, aktuális látleletet rajzoltak ki korunk Magyarországáról, a kisebb-nagyobb, hétköznapi történésektől egészen a nagy sorskérdésekig. Grecsó Krisztián a zsűri elnöke kiemelte:

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Idén több szerethető szöveget olvastam. Tavaly a meghökkentés, az abszurd dominált a döntős szövegeknél, idén a mikrotörténések, az élet finom apróságai kerültek előtérbe. Volt néhány nyelvi meglepetés is, ahol különböző, össze nem illő regiszterek keveredtek, de ebből kevesebb.[/perfectpullquote]

“Az biztos, hogy ez volt a magyar irodalmi pályázatok történetének egyik legnépszerűbbike” – értékelt Grecsó Krisztián.

Az idei nyertesei

1. helyezett: Ecsédi Orsolya Lakásétterem című művével

2. helyezett: Till Zsóka Fékezett habzás című novellájával

3. helyezett: Balázs Attila Szoboravatás című írásával

Ecsédi Orsolya eddig ifjúsági regényeiről és meséiről volt ismert. A második helyezett Till Zsóka ellenben sohasem írt: neurológusként dolgozik. A harmadik helyezett Balázs Attila egy PR-ügynökség marketingese jelenleg, korábban viszont nyelvészetet tanult.

06
A Közönség A Magvető Caféban, A Jcdecaux Díjátadóján

Az eredményhirdetésen az első három helyezett pályaművét Mácsai Pál színművész olvasta fel. Az első helyezettnek 300, a második 200, a harmadik pedig 100 ezer forint jár a díj mellé. Az eddigiektől eltérően ebben az évben különdíjat is kiosztottak: a Líra Kiadó elismerésében Pölzman Péter Tájékoztató című írása részesült. Péter idegenvezető és háromgyermekes apuka, aki saját bevallása szerint lopott órákban szokott írni.

A húszas shortlist szerzői között ott találjuk a Jégkorszak együttes szövegíró-dalszerzőjeként ismert Hó Mártont, Kőrössy P. József erdélyi költőt, Kocsis M. Brigitta televíziós műsorvezetőt és Haász János újságíró-költőt is.

A közönségszavazás mától indul

A JCDecaux közönségszavazást hirdet a novellaíró pályázathoz kapcsolódóan. A szavazatokat a pályázatra beérkezett és a zsűri által legjobb 20 novellára lehet leadni, kizárólag online, a novellaíró pályázat weboldalán 2018. július 3-án déli 12 óra és 2018. július 17-e déli 12 óra között.

03
Mácsai Pál A Jcdecaux Pályázatán Olvassa Fel A Novellákat

A játék időtartama alatt a legtöbb szavazatot kapott novella szerzője közönségdíjban részesül. Bővebb információ a közönségszavazásról ezen a linken olvasható.

Az idei 20 döntős szerző és a novellájuk címe

Bagi Orsolya Ifjúkor
Balázs Attila Szoboravatás
Bábos Veronika A magyar búbusz
Bereményi Benő András Szép idők, 1996
Deák Virág A kávéillatú fiú
Dr. Tóth Tamás Lízing-gyerek
Ecsédi Orsolya Lakásétterem
Fodor Klaudia Mircea
Haász János Ő lehetne az, hogy Chuck Norris
Hó Márton Te vagy egy szikla
Kocsis M. Brigitta Hét perc
Kőrössy P. József Akkor jó, ha nincsen semmi
Mailáth Nóra Tethys Budapesten
Nagy Mari Anna Mi az élet értelme?
Nagy Eszter Hanna A Papírváros
Oláh Kata Instagram
Pölczman Péter Tájékoztató
Schmöltz Margit Flitter
Till Erzsébet Fékezett Habzás
Véssey Miklós Az ország legkisebb óriása

 

Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból