Az Európai Bizottság elnöke, Jean-Claude Juncker magyar történelemkönyvet kapott ajándékba

Ujhelyi István MSZP-s EP-képviselő segít az Európai Bizottság elnökén, hogy legközelebb ne bántsa meg tudatlanságból a magyarokat.

Molnár Miklós Magyarország rövid története című, angol nyelvű könyvét küldte el ajándékba Jean-Claude Junckernek Ujhelyi István EP-képviselő szerdán. A szocialista politikus ezzel szeretne segíteni az Európai Bizottság elnökének, hogy jobban megismerje a közép-európai múltat, és ne tegyen olyan kijelentéseket, amelyekkel botrányt kelt Magyarországon. 

Juncker múlt kedden szólalt föl az Európai Parlamentben, és az ülés díszvendégének, a román köztársasági elnöknek szeretett volna a kedvében járni, amikor azt mondta: a közelgő december 1-jei román nemzeti ünnep egyben európai ünnep is, és nemcsak a román, de az európai történelem nagy pillanata.

Log into Facebook | Facebook

Log into Facebook to start sharing and connecting with your friends, family, and people you know.

Juncker „figyelmen kívül hagyta, hogy Erdély elcsatolása a magyarok számára nem ünnep, hanem fájdalmas, be nem gyógyuló seb” – írta az eset kapcsán Facebook-posztban Ujhelyi István. – Még akkor is, ha a háború következményeként szétszakított magyar nemzetünk újraegyesítéséhez leginkább a belső határok nélküli Európai Unió járult hozzá.”

21256466 1e6a665628b9fc9f540ed1e61f85bca5 wm
Jean-Claude Juncker / Fotó: Aris Oikonomou / AFP

Az MSZP-s képviselő nem feltételezi Juncker esetében a tudatos sértést, sokkal inkább az ismeret- vagy figyelemhiányból fakadó udvariatlanságot.

„Ezen azonban könnyen segíteni tudunk – írta. – A mai napon egy rövid levél kíséretében az alábbi, angol nyelvű könyvet küldöm át Juncker irodájába, hogy jobban megismerhesse a magyarok és Magyarország sikerekben és sorstragédiákban egyaránt gazdag történelmét. Ezek szerint van mit tanulnia.” 


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból