Nem tartott sokáig, hogy Jeff Koons visszavegye a legdrágább élő művész címért járó “trónt”

Most már nem David Hockney, hanem Jeff Koons tudhatja magáénak a legdrágább élő művész címet. 

Jeff Koons a lufinyúlra emlékeztető, ezüstszínben tükröződő, ikonikus szobrának köszönhetően a legdrágább élő művész. Koons műve 91,1 millió dollárért kelt el a New York-i Christie’s aukciósház licitjén. A háború utáni és kortárs művészeti aukción a Nyúl című szobra talált gazdára.

David Hockney a legdrágább élő művész, leghíresebb műve 27 milliárd

Jól teljesített a New York-i műtárgypiac a kulcsfontosságú novemberi időszakban. Az eredmények alapján a legtöbb megfigyelő a tavalyi évhez képest többletet mutató zárást jósol 2018-ra. Ebben jelentős szerepet játszott az áprilisban elhunyt Barney A. Ebsworth gyűjteményének elárverezése, melynek összértéke elérte a 323 millió dollárt.

A Nyúl értéke megelőzte a tavaly novemberben rekordott beállító David Hockney Egy művész portréja festményét.

Eddig nem látott Jeff Koons-műveket ismerhetünk meg!

Múlt pénteken az oxfordi Ashmolean Museum bejelentette, hogy nagy retrospektív kiállítás nyílik az amerikai művész alkotásaiból. A kurátor maga Jeff Koons, Norman Rosenthal vendégkurátorral együtt. A kiállításon Koons 17 munkája lesz látható, ebből 14 olyan, amelyet az Egyesült Királyságban még nem mutattak be.

Hockney műve 90,3 millió dollárért kelt el, azaz alig 800 ezer dollárral tört az élre Jeff Koons, írja a My Modern Met.

jeff koons lufikutya
Jeff Koons: Lufikutya / Fotó: Shutterstock

Korábban öt évig birtokolta a képzeletbeli trónt Koons, ugyanis 2013-ban a Lufikutya címet viselő műtárgya számított a legdrágábbnak. Nem tartott sokáig a trónfosztása.

jeff koons nyúl legdrágább élő művész
Jeff Koons: Nyúl / Fotó Fortune

A Koons Nyúl műtárgyát nem fogadta egyöntetű elragadtatás a kritikusok részéről. Többen frivolnak, robotszerűnek, minimalistának, játékosnak és földönkívülinek nevezték.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Nagyon csábító a fényes anyaga, a szemlélője ránéz, és arra a pillanatra gazdaságilag biztonságban érzi magát. Leginkább a barokk és a rokokó templomok arany és ezüst növényi ornamentikáira hasonlít. A nyuszi ugyanígy működik. És van egy holdszerű aspektusa, mert visszatükrözi a fényt[/perfectpullquote]

– mondta a szobor sikerével összefüggésben a legdrágább élő művész.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból