A legdrábább élő művész, Jeff Koons plágium miatt fizet kártérítést

A bíróság is kimondta, hogy a legdrágább élő művész, Jeff Koons valóban plagizált a Naked (Meztelenek) című szobra kapcsán.

Egy párizsi fellebbviteli bíróság helybenhagyta a Jeff Koons elleni plágiumperben született két évvel ezelőtti ítéletet, amely szerint Naked (Meztelenek) című szobra egy francia fotós képe alapján készült, így az amerikai művésznek kártérítést kell fizetnie – számolt be róla a francia AFP hírügynökség a hétvégén.

jeff koons rabbit naked plágium
Jeff Koons a Gazin Balls művével, Hongkongban, 2018 / Fotó: AFP / Anthony Wallace

Az ítélet szerint Koons 1988-ban készült porcelán szobra, amely két meztelen gyermeket ábrázol, Jean-Francois Bauret francia művész fotóját másolta le. A bíróság Koons LLC vállalatát és a párizsi George Pompidou Központot, amely a szobrot egy kiállításon népszerűsítette, együtt 20 ezer eurós (6,6 millió forint) kártérítés megfizetésére kötelezte Bauret családja számára. Koonsnak további 4000 eurót (1,3 millió forint) kell fizetnie a néhai fotós családjának, amiért honlapján a Banality-sorozatban szintén közzétette a szobor képét.

Ők a képzőművészet menedzserei, akik még gyerekcipőben járnak itthon

A képzőművészek napjainkban egy teljes csapattal a hátuk mögött igyekeznek érvényesülni a művészeti világban. Kik mozgatják a képzőművészet szálait a kulisszák mögött? Mik a feladataik? És egyáltalán: milyen a galériák helyzete ma? magyar galeristák, magyar galériák, deák erika galéria, godor galéria

A Naked című szobrot 2014 novembere és 2015 áprilisa között állították volna ki a Pompidou kortárs művészeti múzeumban, a mű azonban szállítás közben megsérült, ezért valójában csak a róla készült fotókat használták fel a kiállítás hirdetéséiben és a sajtóbeszámolókban. Az egy méternél kicsivel magasabb szobor egy kisfiút ábrázol, aki virágcsokrot nyújt át a mellette álló kislánynak. A mű egyik másolatát 2008-ban 8 millió dollárért (2,4 milliárd forint) adták el.

Nem tartott sokáig, hogy Jeff Koons visszavegye a legdrágább élő művész címért járó “trónt”

Jeff Koons a lufinyúlra emlékeztető, ezüstszínben tükröződő, ikonikus szobrának köszönhetően a legdrágább élő művész. Koons műve 91,1 millió dollárért kelt el a New York-i Christie’s aukciósház licitjén. A háború utáni és kortárs művészeti aukción a Nyúl című szobra talált gazdára. Jól teljesített a New York-i műtárgypiac a kulcsfontosságú novemberi időszakban.

A bíróság megállapította, hogy a szobor Bouret 1975-ben postai képeslapként publikált Enfants (Gyerekek) című fotójáról készült. Koons ellen már több alkalommal indult bírósági eljárás plágium miatt. 2018 novemberében a Naf-Naf divatcég egyik reklámjának plagizálásáért ítélte el a párizsi fellebbviteli bíróság.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból