Nézem Képzőművészet Sosem tudhatod, ki fotózza le a mobilod, miközben üzenetet...

Sosem tudhatod, ki fotózza le a mobilod, miközben üzenetet írsz

Promóció

Jeff Mermelstein fotográfus titokban fotózza a New York-i emberek telefonüzeneteit, ezáltal tárja fel a város rejtett oldalait.

A kíváncsiság vezette el az új témához

Promóció
- Advertisement -

Jeff Mermelstein 2017-ben Manhattan utcáin fotózott, amikor ráakadt egy nagyon egyedi és különleges témára.

Egy nőt láttam, aki egy kávézó előtt ült a telefonjával, kíváncsivá tett, és lefotóztam a telefonja kijelzőjét, amelyet a kezében tartott

– emlékszik vissza Mermelstein, aki hozzátette, hogy egy Canon, valaimnt Leica típusú fényképezőgépeket használt az ominózus felvételek elkészítéséhez. Miután kinagyította a telefon kijelzőjéről készített képeket, rádöbbent, hogy valójában miről is kommunikált a titokzatos nő. Az örökségével kapcsolatos információk után kutatott, hiszen az apja 6000 dollárt hagyott a padláson. Mermelstein ekkor döbbent rá, milyen varázslatos, eddig kiaknázatlan témára bukkant, írja a The Guardian.

#nyc

No Description

Jeff Mermelstein 1957-ben született Brunswickben és a híres Garry Winogrand fotográfusmestertől tanult. A művész munkái Diane Arbus és Joel Meyerowitz klasszikusnak számító 35 mm-es utcai riportfelvételeire hasonlítanak.

A kortárs fotóművészet jelentős alakjává vált

Mermelstein egyre-másra kezdte el készíteni a telefonkészülékek kijelzőiről a különleges felvételeket, többek között a Whole Foods szupermarket üzletén belül is. A siker nem maradt el. Mermelstein három évnyi szorgos gyűjtögetés után 160 oldalnyi fotóanyagra tett szert, amelyet #nyc megjelöléssel közzétett az Instagram-oldalán. A fotókönyv a New York-i kortárs fotográfia mérföldkövévé vált.

First copy of #nyc received today! So thankful to everyone @mack_books Link in bio.

No Description

Mermelstein számára a képernyőfotók készítése során a spontaneitás és a valóság izgalma érdekli leginkább. Az üzenetek között fellelhetőek olyan témák is, mint az elfuserált drogüzletek, a szakítások és kibékülések, a rákos megbetegedések, a nem kívánt terhességek és még Marcus Aurelius-idézetek is. A művész sohasem ítélkezik az üzenetek tartalma felett.

Jeff Mermelstein kortárs fotóművész / Fotó: Jeff Mermelstein hivatalos Instagram-oldala

A fotós az esetek többségében nem kér engedélyt a felvételek elkészítéséhez, éppen ezért minden árulkodó információt eltüntet a képekről. A művész bevallása szerint a képek elkészítése technikailag igencsak nehéz feladat. Mermelstein szerint Diana hercegnő halála után megváltozott a fotósok megítélése, hiszen sokan a paparazzókat hibáztatták a baleset miatt.

A nemzetközi fotóriportverseny, az Istanbul Photo Awards győztesei

Az Istanbul Photo Awards hatodik alkalommal megrendezett nemzetközi fotóriporter versenyre minden évben többtízezer jelentkező küldi be pályaművét. A három induló kategória: Egyéni hírek, Történetmesélés és Sporthírek. A rendszerszintű erőszak és hatalommal való visszaélés témája sajnos nem is lehetne aktuálisabb a mai közbeszédben, amikor a világhírű fotós, Gordon Parks munkáit most a Steidl kiadó publikálásában láthatjuk csokorba gyűjtve, az A bűn légköre című kiadványban.

Mermelstein a képei segítségével New York titkos életébe enged bepillantást, amely tele van drogokkal és szexualitással.

#nyc

No Description

A művész a képek készítése előtt nem szokta elolvasni a szöveges üzenetek tartalmát, így abszurd és bizarr kommunikációt tesz lehetővé az alkotó és a témája között.

Promóció
Promóció
Promóció

legnépszerűbbek

A WHO üzeni: ezeket tartsd be, hogy ne kapd el a koronavírust

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) ajánlásokat tett közzé, milyen szabályokat érdemes betartani a megelőzés gyanánt, valamint mik a koronavírus tünetei.

Az olasz nővér megmutatta, milyen káros hatásai vannak a koronavírusnak

Egy olaszországi nővér a koronavírus frontvonalából posztolt.

Így teszi tönkre a tüdőt a koronavírus

A felvételek az egyik olyan kínai páciens tüdejéről készültek, aki még tavaly decemberben hunyt el Kínában.
Promóció

a szerk. ajánlása

Andy Warhol cipőillusztrátorként kezdte – Érdekességek a pop-art atyjáról

Andy Warhol a XX. század egyik legmeghatározóbb művésze volt.

Laczkovich Borbála, a Banksy-kiállítás kurátora: „A felszín mögött egy komplex és ellentmondásos képet kapunk”

Laczkovich Borbála, a Godot Kortárs Művészeti Intézet kurátora segítségével tisztába tesszük, mit is jelent egy Banksy-mű hitelessége, jogos-e a művész szellemiségére hivatkozni a kiállítás ellen, miközben jópár műhelytitokra és felszín alatti sztorira is fény derül.

Saiid: „Ugyanaz a vonat, csak lecsatoltak egy pár vagont”

A lényeg, hogy az „élet szörfdeszkáján” sodródni és ride-olni is ugyanolyan jó lehet!

ez is érdekeltéged
<3