Sosem tudhatod, ki fotózza le a mobilod, miközben üzenetet írsz

Jeff Mermelstein fotográfus titokban fotózza a New York-i emberek telefonüzeneteit, ezáltal tárja fel a város rejtett oldalait.

A kíváncsiság vezette el az új témához

Jeff Mermelstein 2017-ben Manhattan utcáin fotózott, amikor ráakadt egy nagyon egyedi és különleges témára.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Egy nőt láttam, aki egy kávézó előtt ült a telefonjával, kíváncsivá tett, és lefotóztam a telefonja kijelzőjét, amelyet a kezében tartott[/perfectpullquote]

– emlékszik vissza Mermelstein, aki hozzátette, hogy egy Canon, valaimnt Leica típusú fényképezőgépeket használt az ominózus felvételek elkészítéséhez. Miután kinagyította a telefon kijelzőjéről készített képeket, rádöbbent, hogy valójában miről is kommunikált a titokzatos nő. Az örökségével kapcsolatos információk után kutatott, hiszen az apja 6000 dollárt hagyott a padláson. Mermelstein ekkor döbbent rá, milyen varázslatos, eddig kiaknázatlan témára bukkant, írja a The Guardian.

https://www.instagram.com/p/B9yA_Kbnqhg/?utm_source=ig_web_copy_link

Jeff Mermelstein 1957-ben született Brunswickben és a híres Garry Winogrand fotográfusmestertől tanult. A művész munkái Diane Arbus és Joel Meyerowitz klasszikusnak számító 35 mm-es utcai riportfelvételeire hasonlítanak.

A kortárs fotóművészet jelentős alakjává vált

Mermelstein egyre-másra kezdte el készíteni a telefonkészülékek kijelzőiről a különleges felvételeket, többek között a Whole Foods szupermarket üzletén belül is. A siker nem maradt el. Mermelstein három évnyi szorgos gyűjtögetés után 160 oldalnyi fotóanyagra tett szert, amelyet #nyc megjelöléssel közzétett az Instagram-oldalán. A fotókönyv a New York-i kortárs fotográfia mérföldkövévé vált.

https://www.instagram.com/p/CC93R_snlnp/?utm_source=ig_web_copy_link

Mermelstein számára a képernyőfotók készítése során a spontaneitás és a valóság izgalma érdekli leginkább. Az üzenetek között fellelhetőek olyan témák is, mint az elfuserált drogüzletek, a szakítások és kibékülések, a rákos megbetegedések, a nem kívánt terhességek és még Marcus Aurelius-idézetek is. A művész sohasem ítélkezik az üzenetek tartalma felett.

Jeff Mermelstein
Jeff Mermelstein Kortárs Fotóművész / Fotó: Jeff Mermelstein Hivatalos Instagram-Oldala

A fotós az esetek többségében nem kér engedélyt a felvételek elkészítéséhez, éppen ezért minden árulkodó információt eltüntet a képekről. A művész bevallása szerint a képek elkészítése technikailag igencsak nehéz feladat. Mermelstein szerint Diana hercegnő halála után megváltozott a fotósok megítélése, hiszen sokan a paparazzókat hibáztatták a baleset miatt.

A nemzetközi fotóriportverseny, az Istanbul Photo Awards győztesei

Az Istanbul Photo Awards hatodik alkalommal megrendezett nemzetközi fotóriporter versenyre minden évben többtízezer jelentkező küldi be pályaművét. A három induló kategória: Egyéni hírek, Történetmesélés és Sporthírek. A rendszerszintű erőszak és hatalommal való visszaélés témája sajnos nem is lehetne aktuálisabb a mai közbeszédben, amikor a világhírű fotós, Gordon Parks munkáit most a Steidl kiadó publikálásában láthatjuk csokorba gyűjtve, az A bűn légköre című kiadványban.

Mermelstein a képei segítségével New York titkos életébe enged bepillantást, amely tele van drogokkal és szexualitással.

https://www.instagram.com/p/B9nhenRn0eG/

A művész a képek készítése előtt nem szokta elolvasni a szöveges üzenetek tartalmát, így abszurd és bizarr kommunikációt tesz lehetővé az alkotó és a témája között.

Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból