Jeffrey Epstein gyanús műkincs-tranzakcióba is belekeveredett, adócsalás miatt nyomoz az ügyészség

Két Cézanne- és egy Picasso-kép eladása után nem fizették be az adó teljes összegét a Virgin-szigeteken. 

Epstein áldozatai anyagi kártérítést kaphatnak

December elején a Virgin-szigetek főügyésze a Jeffrey Epstein ellen folyó vagyonelkobzási per keretében felszólította a két híres aukciósházat, a Christie’s-t és a Sotheby’s-t, hogy húsz évre visszamenőleg bocsássák a nyomozó hatóság rendelkezésére minden olyan levelezésüket és üzletkötésre vonatkozó dokumentumaikat, amelyek az üzletember cégeivel kapcsolatosak, írja a The Art Newspaper.

Jeffrey Epstein / Fotó: Getty Images

A 2019-ben máig nem tisztázott körülmények között, előzetes letartóztatása során a börtönben elhunyt üzletember hírhedt magánszigete az Amerikai Virgin-szigetekhez tartozik. Itt látta vendégül ismerőseit – többek közt András herceget – és követte el szexuális bűncselekményeit (kiskorúak megrontása és prostitúciója). Több mint hetven nő számíthat kártérítésre Epstein 600 millió dollárt érő hagyatékából. A helyi főügyész most adócsalással is vádolja Epsteint.

Most pedig a két aukciósháznak össze kell gyűjtenie minden olyan dokumentumot, amely Epsteinnel vagy vagyonkezelőivel kapcsolatban áll. A vizsgálat tárgya elsősorban a tranzakciók utáni adózás és a műtárgyak értékesítéből vagy egyéb tranzakciókból származó pénzmozgások nyomon követése. Egyik aukciósház sem kívánta kommentálni az ügyet.

Az OK! bulvárlap szerint egy harmadik cég, a Chicago Deferred Exchange Company is hasonló tartalmű felszólítást kapott az ügyészségtől, különös tekintettel a 2015 júniusa és 2016 novembere közötti időszakra vonatkozó adóellenőrzés anyagára. Ekkor történt két Paul Cézanne-akvarell és egy Pablo Picasso-festmény értékesítése összesen 139 millió dollár értékben.

A Picasso-festmény új tulajdonosa ismeretlen

Az nem világos, hogy Epsteinnek mi köze lehetett a Chicago Deferred Exchange Company-hez, amelyet a bírósági dokumentumok harmadik félként emlegetnek. Az idén márciusban elvégzett adóellenőrzésből kiderült, hogy egy negyedik, szintén chicagói székhelyű cég, a CDECRE helytelenül számította ki a három kép értékesítése utáni forgalmi adót. A CDECRE-t tüntették fel eladóként az ügyletekben, amit az adóhatóság vitat arra hivatkozva, hogy az adóellenőrzés során rendelkezésükre bocsátott iratok alapján ez nem derült ki számukra.

Ettől függetlenül azt megállapították, hogy a CDECRE-nek fizették ki a vételárat, amely cégnek még 3,6 millió dollár adótartozása van. 

A bírósági perirat szerint az egyik Cézannes-képet a Narrows Holdings-nak adták el. Ezen a cégen keresztül vásárolta milliárdokat érő gyűjteményének nagy részét Leon Black műgyűjtő-befektető, a New York-i Museum of Modern Art elnöke. A másik Cézannes-festményt az AP Narrow nevű cég vásárolta meg, amely szintén Blackhez köthető. Őt egyébként nem gyanúsítják semmiféle bűncselekménnyel. A Picasso-festmény új tulajdonosa nem ismert.

Szeptemberben az ügyészség Black cégeinek pénzügyi dokumentumait megvizsgálta, hogy feltárják a két üzletember közötti jó tíz éves üzleti kapcsolatokat. 

Black szóvivője elmondta, hogy az üzletember számos tanácsadó céggel állt üzleti kapcsolatban, köztük Epstein cégeivel is, amelyektől jogi és pénzügyi tanácsadási szolgáltatásokat vett igénybe 2012 és 2017 között. 

Egy másik rejtélyes ügyről, az elveszett Botticelli-kép történetéről pár hete számoltunk be. A legdrágább eltűnt festményekről pedig a Samsung várja információkat. 

A szerk. ajánlása

Címlapról

A hónap legnépszerűbb cikkei

Top sztorik a rovatból