A cukorbetegség leghamarabb jelentkező tüneteit betudhatod szinte bármi másnak, sőt az is lehet, hogy fel sem tűnnek.

A cukorbetegséget csendes gyilkosnak is nevezik, mivel a legtöbbeknek fogalmuk sincs róla, hogy őket is érinti, egészen addig, míg a betegség el nem jut egy előrehaladottabb állapotába. A 2-es típusú diabétesz az egyik leggyakoribb betegség, világszerte emberek millióit érinti. Azzal, hogy ismered a jeleit és a tüneteit, még időben léphetsz.

Mint minden betegség esetében, a cukorbetegségnél is nagyon fontos a korai felismerés. Ezt megnehezíti, hogy első jeleit sokan nem veszik komolyan, pedig már ezek is figyelmeztetnek arra, hogy a szervezet nem tudja megfelelően átalakítani a szénhidrátokat energiává, ennek következtében pedig több cukor kerül a vérbe.

Korai jelek

A cukorbetegség leghamarabb jelentkező tüneteit betudhatod szinte bármi másnak, sőt az is lehet, hogy fel sem tűnnek. Érdemes egy kicsit megfigyelned magad és tested működését. A fokozott szomjúságérzet, a szájszárazság, a gyakori vizeletürítés (pl. óránkénti), a váratlan hízás vagy fogyás, a megnövekedett étvágy mind jelei lehetnek a 2-es típusú diabétesz korai fázisának. Mivel kezdetben könnyebben kezelhető és kontroll alatt tartható a betegség, ha észreveszed magadon ezeket a tüneteket, mielőbb kérj orvosi segítséget!

Előrehaladott betegség jelei

Sajnos a legtöbb esetben cukorbetegséggel addig nem fordulnak orvoshoz, míg rosszullétet nem tapasztalnak. Amint a cukor szintje a vérben megnő, azaz a betegség előrehaladott állapotba jut, új tünetek jelentkeznek. Ilyen a fejfájás, a fáradtság, a homályos látás, a bőrviszketés, a húgyúti és gombás fertőzések megjelenése, a sebek lassú gyógyulása. 

Mikor vagy veszélyeztetett?

A cukorbetegség kialakulásának vannak örökletes és életmódbeli okai is. Fokozott veszélynek vagy kitéve, ha elmúltál 45 éves, ha a családodban már előfordult cukorbetegség, ha dohányzol, étrendedben szerepel a vörös hús, sok zsíros és feldolgozott ételt eszel, ülőmunkát végzel, magas a koleszterinszinted. Nőknél egyéb rizikófaktorokkal is számolni kell. A policisztás ovárium szindróma, a terhességi cukorbetegség is növeli a cukorbetegség esélyét.
Ha a fokozottan veszélyeztetettek közé tartozol, még inkább figyelj oda a korai tünetekre, hogy a cukorbetegség ne tudjon legyőzni!

2017-ben több mint 450 millió ember volt cukorbeteg szerte a világon. Az egészséges életmód segíthet megelőzni a 2-es típusú diabéteszt.

A cikk a Bright Side angol nyomán készült.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet