Azt eddig is tudtuk, hogy Amerika keleti és nyugati partjai között nem csak az időjárás és az akcentus tér el, hanem kulturális különbségek is bőven akadnak. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint Jesse Rieser fotósorozata. Képei többnyire komikusan hatnak, de jobban mögéjük nézve, a fogyasztói társadalom és a megalománia ijesztő nyomait vélhetjük felfedezni.

Jesse sorozata 2010-ben indult, amikor a keleti partról átköltözött családjával a nyugati partra, és egészen új élményben volt része a karácsonyi hagyományokat illetően. Képein egy tömegnyi mikulás ruhába öltözött embert, megszámlálhatatlan fényes karácsonyi dísszel megtöltött nappalit és egy, a díszektől alig látható házat is találunk. A sorozat címe: Karácsony Amerikában: Boldog Születésnapot, Jézus! A cím szándékosan ironikus, hiszen a képek nem a vallásról, hanem az ünneplésről szólnak.

1 1
Amikor A Giccses Jelző Már Kevés / Fotó: Dallas Morning News

Rieser elmondása szerint, a költözés után élvezte a meleg idő és a Charles Dickens-féle, keleti parti karácsony hangulatának egymás melletti létezését. Mindenből több volt, fényekből, animátorokból, felfújható figurákból, és mindezt szerette volna megörökíteni. Munkájának nagy része világos, tiszta, esztétikus, még akkor is, ha a téma kevésbé élettel teli.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Remélem, az emberek néhány képen magukból vagy a családjukból is találnak valamit, humoros, nosztalgikus módon[/perfectpullquote]

– mondja Rieser.

Meghökkentő és bizarr: a mindennapok abszurditása saintsixi Instagram-képein

A brit művész és dizájner, saintsixi, több mint 24 ezer Insta-követővel büszkélkedhet Abszurd realizmus? ( Absurd Realism?) profilja alatt. Meghökkentő és néha kellemetlen képein embereket és állatokat látunk bizarr, gyakran elképzelhetetlen jelenetekben. “Ez a valóságról szól. Próbálok az embereknek szűrő nélküli bepillantást adni az élet furcsaságaiba és abszurditásába, ami a leghétköznapibb dolgokban is megtalálható” – magyarázza saintsixi, akiről annyit lehet tudni, hogy Michael-nek hívják.

A fotókon látható gazdaság, és értékhalmozás Rieser szerint nem mindig rossz. Például összetartó ereje is lehet, amikor a szomszédok összegyűlnek és együtt várják a Mikulást. A képekből kiállítást is rendeznek Brooklynban, december 24-én. Mivel sokan valószínűleg nem tudnak ott lenni, hogy személyesen is megcsodálják a képeket, itt, vagy az alábbi galériában megtekinthetik, milyen is a Karácsony a túlzásoktól nem mentes Nyugat-Amerikában.

Tekintsd meg a megdöbbentő képeket:

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Nincs több cikk