Egy fehér egyetemi tanárnő évtizedeken át afroamerikainak adta ki magát

Vizsgálatot indított egyik tanárnője ellen a George Washington Egyetem, mert fehér létére éveken át feketének, afroamerikainak adta ki magát – jelentette be az egyetem vezetése pénteken.  

Karibi származásúnak is kiadta magát

Jessica Krug a Medium című internetes platformon írt bejegyzésében hozta nyilvánosságra, hogy “felnőtt életében” évtizedeken keresztül hazudott: kansasi fehér nőként azt állította magáról, hogy fekete. Bevallása alapján a fekete több “árnyalatát” öltötte magára, írja a Washington Post.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Először észak-afrikai fekete, aztán amerikai gyökerű fekete, majd karibi származású fekete voltam Bronxból[/perfectpullquote]

– írta a bejegyzésben, amely csütörtökön este látott napvilágot.

jessica krug feher tanarno afroamerikai
Jessica Krug / Fotó: Duke University Press

Indoklásként mentális problémáit és – nem részletezett – gyermekkori traumáját hozta fel, bár hozzátette, hogy mindez nem bocsánat arra, amit tett.

Politikai aktivista volt más néven

Krug afrikai és karibi történelmet, valamint az afrikai diaszpórák történetét oktatta. 2018-ban könyvet írt Afrika és az afrikai diaszpórák politikájáról és kultúrájáról. Idén videóblogot tett közzé, amelyben a New Yorkban élő fehéreket ostorozta, mert szerinte “nem szenteltek elég időt és figyelmet a városban élő fekete és barna őslakosoknak”.

Amerikai hírportálokon megjelent információk szerint Krug Jessica La Bombalera néven politikai aktivista is volt.

Alanis Morissette, a dühös fehér nő, aki 25 éve énekel traumáiról

Alanis Morrissette 8 év után új stúdióalbummal tér vissza. De hol volt és mit csinált eddig a ’90-es évek egyik legendás dalszerzője? A most 46 éves Morrissette 2010-ben férjhez ment rapper kollégájához, Souleye-hez és szült három gyereket, akik most 10, 4 és 1 évesek, az énekesnő pedig családanyaként zsonglőrködik az idejével a Such Pretty Forks in the Road promóciója közben.

Jessica Krug vallomását – az amerikai sajtóban megjelenő interjúk és a portálokon közölt bejegyzések tanúsága szerint – értetlenséggel és haraggal fogadták.

A Black Lives Matter mozgalom kellős közepén igen érdekes megközelítésbe helyezi Krug történetét.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból