Lloyd Russel-Moyle Munkáspárti politikus bocsánatot kért J. K. Rowlingtól

Lloyd Russel-Moyle bocsánatot kért, amiért azzal vádolta J. K. Rowlingot, hogy a saját, szexuális bántalmazással kapcsolatos tapasztalatait a transzneműek elleni támadásként használja. 

Negatív visszhang

J. K. Rowling korábban nemcsak a lehetséges Harry Potter-filmmel kavarta fel az állóvizet, de transzneműekre tett megjegyzésével is. A közösségi oldalán közzétett gondolataira Daniel Radcliffe és Eddie Redmayne is reagált. A téma azonban nem csitult, mi több, Lloyd Russell-Moyle, az Egyesült Királyság parlamentjének képviselője is közbeszólt. 

russell moyle jk
Lloyd Russell-Moyle is beleszállt J.K. Rowling legújabb megyjegyzésébe / Fotó: Kirsty O’Connor

Lloyd Russell-Moyle a napokban azonban bocsánatot kért az írónőtől, amiért azzal vádolta, hogy személyesen megélt szexuális zaklatási ügyéről megosztott élményeinek a transznemű személyek megkülönböztetése érdekében adott hangot. A környezetvédelmi miniszter nyilvánosan fejezte ki sajnálatát, amiért nem belátóan vélekedett Rowling tapasztalatiról. A férfi korábban azt állította, hogy J. K. Rowling múltbeli sérelmeiért olyan társadalmi csoportot okol, akik nem felelősek a tragikus történésekért, írja a The Guardian. 

Ideje mélyebbre ásni?

Rowling korábban arról posztolt a Twitter-oldalán, hogy nő az, aki menstruál, a transznemű, magukat hölgynek valló személyeknek pedig más megnevezést illene használniuk. Továbbá elárulta, szexuális abúzuson átesett áldozatként a kizárólag nőknek fenntartott helyiségekben nem feltétlenül érezné biztonságban magát, ha transznemű nők is ugyanazt a toalettet használhatnák. Később ez a megjegyzése váltott ki disszonáns érzelmeket a parlamenti képviselőből. 

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Elfogadom a bocsánatkérést abban a reményben, hogy a továbbiakban kissé mélyebbre ás majd a témában a hashtagek és a szlogenek felszínénél. Lehet, talán azt is megérti majd, miért nő az emberek aggodalma az Egyesült Királyság Munkáspártjával kapcsolatban, amikor a női jogokról van szó[/perfectpullquote]

– reagált az írónő a bocsánatkérésre. Társuk megjegyzésére Kemptown és Peacehaven képviselő is reagált, akik elmondása szerint ugyan nem értenek egyet Rowling transzneműekről alkotott véleményével, de Russel-Moyle kijelentését túlzásnak érzékelték.

A transzneműeket felháborította, ahogyan a The Sun J.K. Rowling erőszakos exférjének interjúját tálalta

Transz és nem bináris aktivisták nyílt levelet írtak J. K. Rowling védelmében, miután a The Sun ban megjelent egy interjú az írónő volt férjével. A bulvárlap a címlapon, öles betűkkel a következőképpen harangozta be a sztorit: „Megpofoztam JK-t, de nem bántam meg!”

Négy szerző távozott Rowling irodalmi irodájából, miután állításuk szerint a cég megtagadta a transznemű jogok támogatására vonatkozó nyilatkozat közzétételét, mikor egy transznemű gyermekeket támogató szervezet arra buzdította az írónőt, hogy találkozzon azokkal a fiatalokkal, akikkel együtt dolgozik majd. 


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból