Egy dokumentumfilm több dolog miatt lehet érdekes: a téma, a felvételek kora, az elbeszélés személyessége, a hitelesség, a filmszakmai megoldások vagy ezek összessége teheti izgalmassá. A 15. Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztiválon bemutatott Jó estét, Mr. Waldheim (The Waldheim Waltz) minden szempontból említésre méltó. Úgy gondolom, egyértelművé teszi a választ a filmben taglalt kérdésre: rágalom vagy igazság, hogy az egykori köztársasági elnök háborús bűnös?

A dokumentumfilm mozgóképeit nagyrészt Ruth Beckermann rögzítette több mint 30 évvel ezelőtt. Beckermann – akinek dokumentumfilmjei több díjat is nyertek nemzetközi filmfesztiválokon – aktivistaként próbálta megakadályozni Kurt Waldheim megválasztását 1986-ban. A politikai eseményeket pedig kamerájával dokumentálta. Ezeket a felvételeket tévés anyagokkal egészítette ki, a film ezáltal több szemszögből mutatja be a bécsi történéseket. Waldheim nyilatkozatain kívül megismerhetjük a mellette kiállók és a múltját megkérdőjelezők nézőpontjait is, illetve azt, hogyan kezelték a kérdést a médiában.

Waldheim Stills 20171128 051
Kurt Waldheim / Fotó: Artmozi

A vágás Dieter Pichler munkája, és a kezdeti vontatottság ellenére érdekessé teszi a filmet, hogy felváltva jelennek meg benne saját és tévéfelvételek, illetve „szereplőként” Waldheim és a politikai élet akkori résztvevői – politikusok és választópolgárok egyaránt.

Mr. Waldheim, az áldozat

Kurt Waldheim (1918-2007) köztársasági elnök lett Ausztriában 1986 és 1992 között, amit többen elleneztek és óriási felháborodást váltott ki. Azzal vádolták, hogy a náci időszakban a zsidók tömeges deportálásában és kivégzésében fontosabb szerepet töltött be, mint amit elismert.

Neve felmerült az SS lovassági alakulatával kapcsolatban, önéletrajzából pedig „kifelejtette” az 1941 és 1945 közötti időszakot.

Ezeknek a kérdéses éveknek néhány részletét hozta nyilvánosságra a választási időszak közepén Alfred Worm újságíró a Profil című hetilapban, eredeti dokumentumokkal alátámasztva. Waldheim mindent tagadott, a vélemények megoszlottak.

Szodoma lángol, mi égünk

A bámulatos és lenyűgöző művészi igényességgel beállított képeket szájtátva bámulom. Valójában meglepő, hogy Ghána egyik városát látom, nem pedig egy Ridley Scott-filmet. A 15. Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztiválon kilencven percnyi alapos leckét és rémisztő jóslatot kaptam Verzió Szodoma

Vádak vagy az igazság leleplezése?

A filmben eredeti felvételeket láthatunk, amelyeken a végül köztársasági elnöknek választott politikus kibújik a vádak alól, de a fekete-fehér snittek igencsak árulkodóak. A hitelességet fokozza, hogy a felhasznált televíziófelvételek és Beckermann saját maga által készített dokumentációi felváltva jelennek meg a filmben. A narrátor – aki szintén a rendező – olykor ugyan monoton, de tárgyilagos kommentárja még több információt tár elénk. A nézőnek pedig nem kell sokat gondolkodnia azon, hogy igazak-e a Waldheim ellen felhozott vádak vagy sem.

Ki mellette, ki ellene

Kurt Waldheim 1955-56-ban Ausztria ENSZ-megfigyelője, 1970-71-ben ENSZ-képviselő és az ENSZ Világűr Bizottságának elnöke volt (akkor már másodjára). Bár mindent elkövetett annak érdekében, hogy a vádak ellenére politikai karrierjén ne essen – nagyobb – csorba, köztársasági elnökké választását követően az USA nemkívánatos személlyé nyilvánította, és nem engedték többé az Egyesült Államok területére. 

A filmben több, Waldheimmel készített interjút is láthatunk, amelyekben olykor ellentmondásos állítások hangzanak el: csupán aljas vád, hogy az SS lovasosztagában szolgált volna.

Mocskos rágalom az is, hogy részt vett a deportálásokban. Azt állította, kényszer hatására lett a fiatalok náci szervezetének tagja; ő maga is áldozat volt; Ausztria is a nácik áldozata volt.

Láthatunk példát arra, amikor választópolgárok esnek egymásnak a Waldheimmel kapcsolatos kétségek miatt, és megtudjuk, hogyan beszéltek róla az őt támogató és ellenző politikusok. Beckermann maga is készített interjúkat Waldheimmel és a „megvezetett” földi halandókkal. A felvételek egytől egyig a valóságot tükrözik, szereplőválogatásról jelen esetben nem beszélhetünk. Ellenben dicséretes, hogy az érintettek széles körét szólaltatja meg, és a téma miatt feltételezhető elfogultság ellenére is bemutatja azt az oldalt, amelyik hisz Waldheimnek, de legalábbis az ő pártjára állt.   

Ezért vonzódnak a nácik a műkincsekhez! / ContextUs

Monika Grütters a tanácskozást megnyitó beszédében fordulópontnak nevezte az 1998-ban Washingtonban megkötött megállapodást. Ennek révén Németország húsz éven keresztül folyamatosan javította a nácizmus idején elrabolt műkincsek felkutatását és visszaszolgáltatását célzó munka feltételeit. Philip Pocock szociofotói festői színhatásokat lehetővé tevő, különleges technológiával készültek Berlinről a fal két oldalán, 1982-ben.

A kérdés, amit nem lehet eleget feszegetni

Némileg elfogult vagyok a filmmel kapcsolatban, ugyanis a zsidóüldözés témája – teljesen megmagyarázhatatlan és számomra is ismeretlen okokból – gyerekkorom óta mozgat. A Jó estét, Mr. Waldheim! bár arra szeretne rávilágítani, hogy Waldheim múltja megkérdőjelezhető-e vagy sem, mivel a zsidók deportálásában játszott szerepe a téma, számomra a „történet” izgalmas és mélyre hatoló. Ha valaki kevésbé nyitott erre, talán unalmasnak is találhatja a filmet. Különösebb rendezői megoldásokra ne számítsunk, a The Waldheim Waltz inkább tényfeltáró, mint izgalmas. Nekem azonban semmi nem hiányzott a filmből.

Az biztos, hogy miközben a felvételeket nézzük, kérdések merülnek fel bennünk: mégis hogyan lehetséges egy ilyen jelentős politikai karrierút, miközben azzal vádolnak valakit, hogy részt vett a világtörténelem egyik legnagyobb népirtásában?

És hogyan történhetett meg az, hogy II. János Pál pápa 1994-ben lovaggá avatta Waldheimet? Hol kezdődik és meddig tart a háborús bűn fogalma? 

A rendező talán saját elfogult nézőpontja szerint válogatta össze a felvételeket és lehetséges, hogy egy prekoncepció alapján dolgozott. Viszont, ha valakinek van érzéke a hazugság kiszimatolására, Waldheim nyilatkozatait figyelve egyértelművé válik, miért készült a film. Valószínűleg Beckermann meg akarta mutatni másoknak, hogy – kellő hatalommal a kézben – milyen könnyedén meg lehet vezetni az embereket. A felvételeket nézve egy fura feszültség érzése volt bennem: tényleg hittek Waldheimnek? Nem látták, hogy hazug? De ha nem is hazug, hogyan lehetett szimpatikus bárkinek?  

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Qatar-WC

Hogyan fogadjunk a 2022-es labdarúgó-világbajnokságra

Már majdnem itt az ideje a világ legrangosabb tornájának – a 2022-es labdarúgó-világbajnokságnak. Az idei év sok újítással jár. Az egyik az, hogy ez az első alkalom, hogy egy közel-keleti ország ad otthont a világbajnokságnak.

alvás pihentető alvás tippek alváshoz egészséges alvás egészséges életmód

Ezeket edd, és ezeket kerüld, ha nem tudsz aludni

Jó alvás nélkül nincsenek jó nappalaink, de még rosszabb, hogy nem lehetünk teljesen egészségesek sem. Sokan szenvednek kialvatlanságban anélkül, hogy foglalkoznának vele, pedig komoly következményei lehetnek, ha hosszútávon nem tudunk megfelelően pihenni.

betegség hírességek hírességek betegségei maria cross halle berry lil wayne tom hanks toni braxton catherine zeta-jones 4

Hírességek, akik krónikus betegséggel élnek

A betegség nem válogat. A következő sztárok mind megvívták a maguk harcát különböző egészségi problémákkal és saját példájukon keresztül bebizonyították, hogy krónikus betegségekkel is lehet együtt élni, mégpedig boldog életet.

liszt gluténmentes liszt liszt fajták liszt típusok zabliszt rizsliszt csicseriborsó liszt kókuszliszt

Ezek a gluténmentes lisztek, ha alternatívákat keresel

A legtöbben fehér lisztet vagy teljes kiőrlésű lisztet használnak a főzéshez, sütéshez. Ezek glutént tartalmaznak, amire néhányan allergiásak, de mindannyiunk emésztőrendszere nehezen birkózik meg vele, emellett pedig egyéb negatív mellékhatásai is vannak.