Az elmúlt évszázadokban utólag ráfestett mosolytól és a hamis háttértől is megszabadítottak a brit restaurátorok egy 16. századi festményt, amelyet immár eredeti pompájában láthat a közönség.

Több mint hatvan éven át porosodott egy raktárban Joachim Beuckelaer 16. századi festménye

Az English Heritage brit örökségvédelmi szervezet pénteken mutatta be a holland zöldségárusnőt ábrázoló festményt, amelyet az elmúlt két évben újítottak fel, miután több mint hatvan éven át porosodott az egyik raktárjában – olvasható a The Guardian online kiadásában.

A kézjegy nélküli festmény alapos elemzésével és némi kutatómunkával sikerült megállapítani, hogy a kép a holland aranykor előttről való, vagyis sokkal korábbról, mint azt eddig gondolták a szakemberek, és nagy a valószínűsége, hogy a csendéletek egyik legnagyszerűbb mesterének tartott Joachim Beuckelaer 16. századi flamand festő munkája.

A kép a 18. század végén került az English Heritage gondozásában lévő essexi Audley End kúriába. Az elmúlt évszázadok alatt aztán mindig akadtak olyan alkotások, amelyeknek a helyreállítása elsőbbséget élvezett, ezért mire Joachim Beuckelaer festményére került a sor, addigra meglehetősen rossz állapotba került.

A keret több helyen felhasadt és nagyon koszos volt. A festményt sárgás fénymáz és több réteg por borította, rengeteg ráfestés volt rajta, szóval messze nem volt az a szép műtárgy, ami lehetett volna

– idézte fel Alice Tate-Harte, a szervezet munkatársa, hozzátéve, hogy a javítási munkálatok óriási meglepetést hoztak.

Utólag ráfestett mosolyt és vászondarabot kellett eltávolítani a festményről

A szakember szerint a nőalak utólag ráfestett mosolyának az eltűntetése önmagában nagy változás. “Sokkal komolyabbnak tűnik szerintem” – jegyezte meg Tate-Harte.
A restaurátorok továbbá eltávolítottak egy olyan – egy tornyot és eget ábrázoló – vászondarabot is a festményről, amellyel a 19. században “egészíthették ki a művet”, feltehetőleg azért, hogy beleférjen egy négyzet alakú keretbe.

Meglehetősen őrült dolognak tűnik ilyet csinálni. Miért nem kerestek neki egy téglalap alakú keretet? Ilyesmi aggasztóan sokszor előfordult a vidéki kúriákban

– mondta Tate-Harte. Hozzátette: “a restaurálás még nem volt bevetett gyakorlat a 19. században, ezért az emberek szabadabban tettek ilyen dolgokat”.
Az eredeti, vibráló színeit visszanyerő festményt a nagyközönség is megnézheti az Audley End falai között.
Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet