Az amerikai elnök a képviselőház demokrata tagjainak tartott pénteki beszédében tért ki az orosz-ukrán háborúra.

A 444 foglalta össze Joe Biden amerikai elnök beszédét, amelyben az USA elnöke kijelentette, hogy amennyiben a NATO bármelyik tagállamát támadás éri, akkor az Egyesült Államok annak tudatában is beavatkozik beavatkozik a védelmében, hogy ez a 3. világháború kitöréséhez vezethet.

„Gondoskodni fogunk arról, hogy Ukrajnának legyenek fegyverei, hogy megvédje magát a megszálló orosz erőktől. Pénzt és élelmiszersegélyt küldünk, hogy megmentsük az európai-ukrán életeket. Tárt karokkal fogjuk fogadni az ukrán menekülteket, ha valóban idejönnek. Miközben támogatást nyújtjuk Ukrajnának, továbbra is együttműködünk európai szövetségeseinkkel, és félreérthetetlen üzenetet küldünk, hogy megvédjük a NATO területének minden centiméterét – minden egyes centimétert” – hangzott el Joe Biden beszédén.
Emlékeztetett, hogy „ezért telepítettem több mint 12 ezer amerikai katonát Oroszország határaihoz, Lettországba, Észtországba, Litvániába, Romániába és a többi országba.”

Úgy vélte, hogy “igaz, ha válaszcsapást mérünk, az harmadik világháború kitörését jelentené, de nekünk szent kötelezettségünk megvédeni a NATO területét, szent kötelességünk az 5. cikkely betartása.”

Kapcsolódó cikk

Azt is elmondta, hoy szeirnte a harmadik világháborút nem Ukrajnában hívják meg. Ennek okát abban látta, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök nem fog nyerni, el fogja veszíteni az orosz-ukrán háborút.

A NATO alapszerződésének 5. cikkelyében fektették le ugyanis, hogy bármely tagállam elleni külső támadás esetén az összes tagállam együtt nyújt katonai neki segítséget a védekezéshez.
Az amerikai elnök beszédében azt is világossá tette, hogy nem célja a harmadik világháború kirobbantása: az amerikai katonák nem fognak Ukrajna területére lépni, így ha az oroszok nem támadnak NATO-tagállamokra, akkor Biden szerint nem lesz katonai beavatkozás.

Mint arról beszámoltunk ebben a cikkünkben, Andrew Futter, a Leicesteri Egyetem professzora elmélázott azon, hogyan nézne ki térképen, ha a harmadik világháború megtörténne, és atomfegyvereket is bevetnének. Többek között az Egyesült Királyság megszűnne létezni.

Néhány napja pedig arról számoltunk be ebben a cikkünkben, hogy az ukrán hírszerzés szerint újabb ország csatlakozhat az orosz-ukrán háborúba.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

covid koronavirus oltasellenes szulok magyar haziorvosok per birosag

Mi történik? Oltásellenes szülők tömege perel magyar háziorvosokat

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) elárulta, hogy az utóbbi pár évben Magyarországon is megjelentek olyan csoportok, amelyek – az érzelmekre hatva – a pánikkeltés és a bizalmatlanság irányába igyekeznek eltolni a védőoltásokról szóló híreket, kommunikációt.