A Spotify lépéseket tesz a koronavírus elleni védőoltásokkal kapcsolatos félretájékoztatás ellen, miután Neil Young zenész bojkottálta a platformot Joe Rogan podcastja miatt.

A Spotify is figyelmeztetést tesz a vírust tárgyaló podcastok elé

A Spotify vasárnap közölte, hogy hamarosan figyelmeztetést tesz minden olyan podcast elé, amely a COVID-19-et tárgyalja, és a hallgatókat a tudósok és közegészségügyi szakértők tényszerű, naprakész információira irányítja, írja az AP. A vállalat a átláthatóságának növelésére is törekedett azáltal, hogy meghatározza azokat a szabályokat, amelyeket a felhasználók biztonsága érdekében alkalmaz.

Neil Young a múlt héten eltávolíttatta a zenéjét a Spotify-ról, miután a cég nem volt hajlandó megszabadulni a „The Joe Rogan Experience” epizódjaitól, amelyet vírussal kapcsolatos félretájékoztatás terjesztése miatt kritizált.

Rogan a múlt hónapban interjút készített Dr. Robert Malone-nal, a fertőző betegségek specialistájával, aki az oltásellenes közösség hősévé vált. Malone-t kitiltották a Twitterről a COVID-vírussal kapcsolatos félretájékoztatás terjesztése miatt, mivel hamisan azt sugallta, hogy emberek millióit hipnotizálták azzal a hittel, hogy az oltások a súlyos betegségek megelőzésére szolgálnak.

A Spotify vezérigazgatója, Daniel Ek azt mondta, „sok olyan személy és nézet van a Spotify-on, amikkel határozottan nem értek egyet”. Hozzátette: „Fontos számomra, hogy ne vállaljuk fel a tartalomcenzúra pozícióját, miközben gondoskodunk arról is, hogy legyenek szabályok és következmények azok számára, akik megszegik azokat.”

Joe Rogan azzal védekezett, hogy ő csak beszélgetni akar az emberekkel

Joe Rogan vasárnap reagált a botrányra, és egy Instagram-videóban azt mondta, hogy csak olyan emberekkel akart beszélgetni podcastjában, akiknek “eltérő véleménye” van.

Nem próbálok félretájékoztatást hirdetni, nem próbálok ellentmondásos lenni. Soha nem próbáltam mást csinálni ezzel a podcasttal, csak beszélgetni az emberekkel

– mondta Rogan.

Azt is elmondta, hogy ő maga hívja meg podcastjába a vendégeket, és megpróbál meghívni eltérő véleményű orvosokat is, közvetlenül azután, hogy „az ellentmondásosokkal” beszél. Rogan elmondta, hogy korábban Dr. Sanjay Guptával, a CNN főorvosi tudósítójával, Dr. Michael Osterholmmal, aki Joe Biden elnök COVID-19 tanácsadó testületének tagja, és Dr. Peter Hotezzel a Baylor orvosi egyetemről ült a műsorban.

Rogan üdvözölte azt az ötletet, hogy a COVID-19-hez kapcsolódó podcastok előtt figyelmeztetést adnak hozzá.

Egyre többen csatlakoznak a Spotify-bojkotthoz

Harry brit herceg és felesége, Meghan, Sussex hercegnője, akik több évre szóló szerződést írtak alá podcastok készítésére és műsorvezetésére a Spotify számára az Archewell Audio produkciós cégük alatt, vasárnap arra sürgették a Spotify-t, hogy szelídítse meg a vírussal kapcsolatos félretájékoztatást.

Vasárnap elején Nils Lofgren, a Bruce Springsteen gitárosa és a Crazy Horse egyik tagja, aki gyakran dolgozik Younggal, azt mondta, hogy csatlakozik Young Spotify-bojkottjához. Lofgren elmondta, hogy az elmúlt 27 év zenéjét már eltávolították, és felkérte a korábbi zenéivel rendelkező kiadókat, hogy tegyenek hasonlóan.

Pénteken Joni Mitchell azt mondta, hogy Younggal való szolidaritásként igyekszik eltávolítani az összes zenéjét a Spotify-ról. Korábban tudósok, professzorok és közegészségügyi szakértők százai szólították fel a Spotify- t, hogy „azonnal alakítson ki egy világos és nyilvános politikát a téves információk mérséklésére a platformján”. 

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet