John Arthur Lithgow és Sir Ian McKellen is kiállt az SZFE mellett

Sir Ian McKellen és John Arthur Lithgow is kiállt a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) mellett, és ezt a két színészóriás egy-egy fotóval is tanúsította.

Sorban csatlakoznak külföldi művészek

Noha sem a Szegedi Tudománegyetem, sem az ELTE ÁJK vezetősége nem nézte jó szemmel a hallgatóik kiállását a Színház- és Filmművészeti Egyetem mellett, számos nagyágyú művész támogatásáról biztosította az SZFE-t. Miután Mundruczó Kornél, Petrányi Viktória és Wéber Kata az idei Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon #FreeSZFE-s feliratú pólóban jelent meg a sajtótájékoztatón és a külföldi sajtónak elmagyarázták ennek okát, többen csatalkoztak. A brit kulturális élet legjava mellett az említett filmfesztivál nemzetközi zsűrielnöke, Cate Blanchett is támogatásáról biztosította az egyetem hallgatóit. De a szintén a velencei filmfesztiválon versenyző Horvát Lili és Stork Natasa is hasonló módon jelent meg, mint Mundruczóék.

mundruczo kornel freeszfe szinmuveszeti egyetem velencei filmfesztival pieces of a woman gyori fidesz
(balról jobbra) Petrányi Viktória producer, Kevin Turen amerikai producer, Wéber Kata, Vanessa Kirby brit színésznő és Mundruczó Kornél a Pieces of a Woman című film bemutatóján 2020. szeptember 5-én / Fotó: Tiziana Fabi / AFP

A Pieces of a Woman rendezője, Mundruczó kiállását a győri Fidesz egy Facebook-posztban “hányásnak” nevezett, amit később töröltek. Ezen vélemény nem egyezik a külföldi művészekével, ugyanis Oscar-díjasoktól kezdve Pulitzer-díjason át Tony-díjasokig sorba állnak ki az SZFE mellett.

Újabb nagyágyúk álltak ki az SZFE mellett

A már így is illusztris névsort két másik legenda ékesíti tovább, ugyanis Sir Ian McKellen Golden Globe-díjas (Raszputyin, 1997) és a szintén Golden Globe-díjas (Dexter, 2010) John Arthur Lithgow is az SZFE mellett áll.

ian mckellen szfe john arthur lithgow szfe szinmuveszeti kiallas scaled
John Arthur Lithgow (b) és Ian McKellen (j) is kiáll az SZFE mellett / Fotó: Színház- és Filmművészeti Egyetem Facebook-oldala

John Arthur Lithgow azt üzente, hogy a világon élő művészek tisztában vannak a jelenlegi küzdelmükkel, és támogatják a barátaikat, az SZFE-t.

Színház- és Filmművészeti Egyetem

Békés Itala nemrég Rubinoklevelet vehetett át a Színház és Filmművés… zeti Egyetemtől diplomázásának 70 évfordulója alkalmából. A Kossuth- és Jászai Mari-díjas, Érdemes és Kiváló Művész már 1947 és 1956 között játszott az Úttörő Színházban, az Ifjúsági Színházban, a Magyar Néphadsereg Színházában és a Jókai Színházban is.

Tisztelettel és elismeréssel gondolnak ezen művészek az egyetem kimagasló bátorságára, írta Lithgow.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból