John Cage, a 20. századi kortárs zene kiemelkedő szerzője 4’33” című műve előtt tiszteleg a londoni Mute kiadó. A legendás csendzenét a Depeche Mode, a New Order, a Laibach, Moby és sokan mások is előadják.

A STUMM433 elnevezésű, májusban megjelenő doboz lemezein az 1978-tól működő kiadó több mint ötven pop-rock formációja előadásában, saját elgondolásukban látható (kevésbé hallható) John Cage 1952-ben született műve.

Cage Cover Arshake
Cage Nagy Hatású Művében Egyetlen Hangot Sem Kell Az Előadónak Megszólaltatnia. / Kép: Arshake

Cage nagy hatású művében egyetlen hangot sem kell az előadónak megszólaltatnia.  Elegendő a csendre figyelnie. A 4’33” előadásában a műre hangolódáson, a meditáción van a hangsúly. A mű alapjaiban változtatta meg a közgondolkodást a csendről, a hangról, a kompozícióról és annak hallgatásáról.

Itt az első dal a Depeche Mode Spirit című albumáról – – ContextUs

Ahogy arról már szerdán hírt adtunk, a legendás, többszörös platina eladásokkal rendelkező Depeche Mode február 3-án mutatta be rég várt új kislemezét, Where’s The Revolution címmel. A dallal négy év hallgatást tör meg a zenekar, és egyben ez az első előfutára a Spirit albumnak, amely március 17-én jelenik meg a Columbia Records gondozásában.

A kiadványban a Mute-hoz az elmúlt négy évtizedben tartozó művészek sora működött közre. A névsorban található a Normal, amely a kiadó első kislemezén zenélt, a világszerte ismert előadók közül mások mellett a Depeche Mode, a New Order, a Laibach, A Certain Ratio, Moby, az Afghan Whigs, Alexander Balanescu, Barry Adamson, a Cabaret Voltaire, Chris Carter, az Einstürzende Neubauten, az Erasure, a Goldfrapp, Lee Ranaldo, a Liars, Michael Gira, Mick Harvey, a Miranda Sex Garden, a Nitzer Ebb, a Wire és Yann Tiersen – szerepel a Mystic Production által az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményben.

Duchamp Egy Meztelen Nővel Eve Babitz Cel Sakkozik Alta Online
Duchamp Egy Meztelen Nővel, Eve Babitz-Cel Sakkozik / Kép: Alta Online

A doboz beharangozó klipjét a szlovén Laibach készítette el, amely a videóban Julian Wasser, a Time magazin világhírű fotósa által 1963-ban készített, Duchamp egy meztelen nővel, Eve Babitz-cel sakkozik című képéből indult ki. Marcel Duchamp (1887-1968) francia-amerikai festő, kubista, szürrealista, dadaista képzőművész és sakkjátékos volt.

A kiadvány bevétele részben a fülzúgásban szenvedőket segítő Brit Tinnitus Szövetséghez, részben a Music Minds Matter elnevezésű, zenészeket támogató alapítványhoz kerül.

A kezdeményezés Craig Gill emlékének adózik: az Inspiral Carpets egykori dobosa húsz éven át szenvedett álmatlanságban és szorongásban rendszeres fülzúgása miatt.

John Cage’s 4’33”

A performance by William Marx of John Cage’s 4’33. Filmed at McCallum Theatre, Palm Desert, CA. Composer John Adams wrote the following in The New York Times…

Az 1992-ben elhunyt amerikai zeneszerző, John Cage 4’33” című művét Magyarországon az Amadinda Ütőegyüttes játszotta lemezre.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Nincs több cikk