Köztéri galériává alakítja át a prágai Kampa-szigeten lévő híres John Lennon-falat a Máltai Lovagrend. A rendőrség kamerákkal fogja felügyelni a falat és közvetlen környékét – állapodott meg a Máltai Lovagrend, prágai belváros önkormányzata és a rendőrség.

A fal tulajdonosa, a Máltai Lovagrend nagyobb védelmet akart a népszerű helynek, amely az utóbbi időben a főként külföldi turisták prédájává vált.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Több turistacsoport idegenvezetője festékszórókat ad a külföldieknek, akik azután mindenfélét, gyakran értelmetlen és durva jelszavakat, jelképeket festenek a falra[/perfectpullquote]

– hívta fel a figyelmet a problémára Hedvika Cepelová, a lovagrend szóvivője. A közelmúltban feljelentést is tettek ismeretlen tettes ellen rongálás miatt.

John Lennon Fal Galéria
John Lennon-Fal Prágában / Fotó: Getty Images

A szerdai megállapodás értelmében a jövőben a falra csak a John Lennonra utaló képek kerülhetnek, azok is kizárólag hivatásos művészektől.

A köztéri galéria működésének részletes szabályzatát a következő hetekben dolgozzák ki – mondta Cepelová. A fal mellett többnyelvű táblákat helyeznek el, amelyek tájékoztatják a látogatókat a hely történetéről és a viselkedési szabályokról.

Rég elveszett videófelvétel került elő John Lennon és Yoko Ono nászútjáról

John Lennon és az avantgárd filmrendező-képzőművész, Yoko Ono 1969. március 20-án házasodott össze a Nagy-Britanniához tartozó Gibraltáron, két és fél évi ismeretség után. A híres pár 1969-ben nászútját pacifista ceremóniává változtatta a nemzetközi sajtó asszisztálása mellett. Az amszterdami Hilton szállodabeli lakosztályukból a világbékére szólítottak fel “fekvősztrájkjukkal” (bed-in), a Szeretkezz, ne háborúzz!

A Lennon-fal a hetvenes évek elején jött létre, amikor a lovagrend kertjének falán, a Velkoprevorské téren megjelentek a korabeli szocialista rendszert bíráló első versek, szövegek. Később egy Lennon-portré is a falra került. A Velkoprevorské tér azokban az időkben a Lennon-megemlékezések és olykor az ellenzéki találkozók színhelyéül is szolgált.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Az eredetileg mágikus hely ma a vandálok prédájává vált, akik gyakran hülyeségeket, olykor kimondottan disznóságokat mázolnak a falra. Ennek véget akarunk vetni, hogy visszaadjuk a hely méltóságát[/perfectpullquote]

– nyilatkozta Johannes Lobkowicz, a rend kancellárja újságíróknak.

Lennon fal – Prága 2018.

A Károly-híd kisoldali végétől nem messze, egy macskaköves parkolóval szemben találod John Lennon grafitikkel telefestett emlékfalát, a Lennon falat. A Málta…

Mivel Lennon-fal rendkívül népszerű a külföldi turisták körében, a cseh főváros semmiképpen sem szeretné megszüntetni azt, de muszáj megoldani ezt a problémát.

A szocialista hatóságok ezért a Lennon-falat többször átfestették, de az mindig megújult, bekerült a prágai úti kalauzokba is. Ma Prága egyik idegenforgalmi látványossága.

Top sztorik a rovatból

Nincs több cikk

Ez is érdekelhet