A maori-zsidó származású rendező, Taika Waititi Jojo Nyuszi című sajátos hangvételű filmje kapcsán elevenítsük fel történelmi ismereteinket!

Taika Waititi Jojo Nyuszi című szatirikus hangvételű dramedy-je a náci Németországban játszódik, egy kisfiúról szól, aki gyermeki rajongással csodálja Adolf Hitlert. Amikor felfedezi, hogy egy zsidó származású fiatal lány él a házukban, akit anyukája bújtat, gyökeresen megváltozik az addigi véleménye a zsidókról.

1 Jojo Nyuszi Tortenelmi Hitelesseg
Fotó: Fox Searchlight Pictures

A film a téma könnyed feldolgozása és a nácik kifigurázása miatt megosztotta a kritikusokat. Ennek ellenére már rengeteg díjat bezsebelt, és hat Oscar-jelölést is kapott.

JOJO RABBIT | Official Trailer [HD] | FOX Searchlight

Writer director Taika Waititi (THOR: RAGNAROK, HUNT FOR THE WILDERPEOPLE), brings his signature style of humor and pathos to his latest film, JOJO RABBIT, a …

Egy kisfiú képzeletében élő Hitler-figuráról szóló filmtől nyilván nem kell történelmileg hiteles ábrázolást elvárni, de érdemes megvizsgálni, hogy melyek azok az elemek, amelyek valós történelmi tényeken alapulnak, és mi az, ami fikció.

Valós: Fémhulladék-gyűjtés

4 Jojo Nyuszi Tortenelmi Hitelesseg
Fotó: Fox Searchlight Pictures

Miután Jojo megsérült a kézigránáttól, kisebb feladatokat bíznak rá, például propagandaanyagokat kell terjesztenie és hulladék fémet kell gyűjtenie a hadiipar számára. Ez utóbbira még külön jelmeze is volt, amelyet akkor viselt, amikor a fémgyűjtő kocsit húzta végig a városon.

Míg a papírmasé jelmez csak egy humoros vígjátéki eszköz, a gyerekek valóban gyűjtöttek fémet a hadiipar számára. A Hitlerjugendben a nácik dicsőséges győzelmére nevelték a fiatalokat, amelynek így ők is részeseivé váltak megbízatásaikkal, mint például katonai behívók kézbesítése és fém vagy más, a hadiipar számára értékes anyagok gyűjtése.

Valós: Kézigránát

3 Jojo Nyuszi Tortenelmi Hitelesseg Hitler
Fotó: Fox Searchlight Pictures

Nyeles kézigránátokat már az első világháború óta alkalmaztak a Német Birodalomban, de tömegesen csak a második viágháború alatt, a Wehrmachtban terjedt el az úgynevezett krumplinyomó használata. Egy ilyen kézigránát, egy 1943-as modell okozta Jojo sérülését és a hegeket az arcán.

Egy mítosszal kevesebb – Tudományos fogteszt igazolja, hogy Hitler valóban meghalt 1945-ben

Ám még ma is vannak, akik úgy vélik, ez nem így történt, hanem a náci vezér megszökött az ostromlott Berlinből, és Dél-Amerikába menekült. Hitler fogmaradványainak 2017-es vizsgálata azonban az utolsó kétséget is eloszlatja halála körül. A Führernek rendkívül rossz fogai voltak, és éppen ez segítette annak idején a beazonosítást.

A filmben Jojo attól tart, hogy a fegyverrel megölhet egy nyulat. A képzeletében élő Hitler felbiztatta, így átrohant az kiképzőtábor erdején, majd a Klezendorf kapitánytól megszerzett kézigránátot elhajította. De az éppen mellette ért földet.

Valós: Hírek a tengelyhatalmakról

10 Jojo Nyuszi Tortenelmi Hitelesseg
Fotó: Fox Searchlight Pictures

Két alkalommal említik meg a tengelyhatalmakat a filmben. Egyszer az olasz front kapcsán, ahová Jojo apját is vélhetően behívták. Az olasz hadsereget a hasonlóan karizmatikus diktátor, Benito Mussolini vezette. A film idején a szövetségesek elfoglalták Olaszország egy részét, Mussolinit pedig kivégezték. A másik említés a japán haderővel kapcsolatosan történt. Miután a szövetségesek lerohanták Jojo szülővárosát, barátja, Yorki azt mondta neki, hogy a németek csak a japán hadseregben bízhatnak. Ekkor már a japán császári hadsereg komoly veszteségeket szenvedett.

Fikció: Szabad Németországot!

5 Jojo Nyuszi Scarlett Johansson
Fotó: Fox Searchlight Pictures

Történelmi tény, hogy a náci Németországban voltak antifasiszta ellenállók, akik Hitler híveihez hasonlóan, szintén terjesztették a saját propagandájukat. A filmben Rosie Betzler, akit Scarlett Johansson alakít, „Szabad Németországot!” feliratos röpcédulákat helyez el a város stratégiai pontjain, ahol a városlakók könnyen megláthatják. Ahogy Jojo is, aki a fémgyűjtő-jelmezéből észrevette anyukáját, aki viszont nem ismerte őt fel. Bár a szabad Németország ideája fontos volt az antifasiszta csoportok számára, ez a propagandatevékenység kizárólag a filmben történt így.

Valós: Hitler öngyilkossága

6 Jojo Nyuszi Tortenelmi Hitelesseg
Fotó: Fox Searchlight Pictures

A film utolsó jelenetében, a város ostromakor Yorki elmondja Jojónak, hogy Adolf Hitler öngyilkosságot követett el. Tehát az a jelenet 1945. április 30-a körül játszódott, amikor a Führer a bunkerban véget vetett az életének, miközben a szövetségesek Berlin felé nyomultak. A hír megrázta Jojót, pedig akkor már merőben más nézeteket vallott az egykoron idealizált náci vezérről.

Valós: Antiszemita propaganda

8 Jojo Nyuszi Tortenelmi Hitelesseg
Fotó: Fotó: Fox Searchlight Pictures

Az egyik hatékonynak bizonyult propagandafogás szerint a náci párt külföldi kapcsolatokkal vádolta a zsidókat, így lejáratva és démonizálva őket. A zsidóellenes közhangulat és cselekmények fokozatosan vezettek el a holokauszt borzalmáig.

Az agymosó propaganda visszatérő téma a filmben. Jojo, aki lelkesen gyűjti a zsidókra jellemző sajátosságokat a könyvéhez, megkéri Elsát, a náluk bújkáló zsidó lányt, hogy ossza meg a zsidók titkait vele. A tízéves gyerek már olyan tulajdonságokat gyűjtött össze, miszerint a zsidóknak szarvuk van, gondolatolvasók és az ártatlanokat rossz útra térítik. És bármilyen ártatlan is, ez a propaganda működésének iskolapéldája.

Fikció: Az amerikai és a szovjet csapatok közös csatája

2 Jojo Rabbit Tortenelmi Hitelesseg
Fotó: Fotó: Fox Searchlight Pictures

Az utolsó jelenetben a szövetségesek az orosz csapatokkal együtt elfoglalják Jojo városát, és elfogják a még harcoló nácikat. A második világháborúban valóban megtörtént, hogy a szövetséges és szovjet csapatok egymás közelében harcoltak az Elba partján, de jelentősebb együttműködés nem jött létre a két hatalom között. Történelmi tény viszont, hogy a két fél gyakran került „baráti tűzbe” a légi és szárazföldi harcok során a teheráni értekezleten történt megállapodás ellenére.

Valós: A náciellenes ellenállók nyilvános akasztása

7 Jojo Nyuszi Tortenelmi Hitelesseg
Fotó: Fotó: Fox Searchlight Pictures

A Harmadik Birodalom nyilvános megalázta és felakasztotta az ellenállókat. A filmbeli németországi ellenállást részben az olyan körök ihlették, mint az Ehrenfeld-csoport, akiket 1944. november 10-én nyilvánosan kivégeztek vagy a Schwarze Kapelle összeesküvői, akiket a július 20-i események után végeztek ki.

Rosie, Jojo egyedülálló anyukája is egy ezekhez hasonló, névtelen ellenálló csoportosulás tagja volt. A karaktert olyan valós személyek ihlették, mint a budapesti Skót Misszió internátusát vezető Jane Haining, aki nőket, gyerekeket és politikai üldözötteket bújtatott, vagy a lengyel szociális munkás és apolónő, Irena Sendler és a holland orvosnő, Tina Strobos. A szereplőt is elérte sajnos a hős ellenálló asszonyok sorsa.

Valós: A Gestapo

9 Jojo Nyuszi Tortenelmi Hitelesseg
Fotó: Fox Searchlight Pictures

A német állami titkosrendőrség tagjait magas, keménykalapos, sötét öltönyös alakoknak ábrázolják. Vezetőjük a rémísztő Deertz (Stephen Merchant alakítja), aki egy izgalmas jelenetben razziát tart Betzleréknél. A Gestapo feladatához tartozott a lakások átkutatása és a zsidóknak vélt vagy őket segítő személyek elfogása. Ezenkívül nyomoztak hazaárulás, kémkedés, szabotázs és a náci párt ellen elkövetett egyéb bűntettek vádjában. A Gestapo felhatalmazást kapott a „védőőrizetbe” vételre vagy emberek valódi tárgyalás nélküli bebörtönzésére.

Valós: Deutsches Jungvolk

11 Jojo Nyuszi Tortenelmi Hitelesseg
Fotó: Fox Searchlight Pictures

A film egyik fő témája a Deutsches Jungvolk, vagyis a legkisebbek számára kialakított állampárti szervezet bemutatása. A 10-14 éves gyerekek számára alapított Deutsches Jungvolk a cserkészek szabálykönyvét másolta, és a szervezett sportolási, táborozási, túrázási lehetőségek is hasonlóak voltak. De a fő célja a kiskorúak ideológiai nevelése, a náci propaganda minél korábbi megalapozása volt.

Taika Waititi rendező „kreatív szabadsággal” jelenítette meg a Deutsches Jungvolkot, ugyanis a háborúra felkészítő gyakorlatokat a Hitlerjugendben végezték, ahová 14-18 éves fiatalok jártak. A késsel kapcsolatos visszatérő poénkodás ötlete is a Hitlerjugend szabályzatában előírt követelményből született. Van néhány nyilvánvaló túlzás a Hitler-tábor ábrázolásában, de alapjában véve egyáltalán nem áll távol a Deutsches Jungvolk szellemiségétől a filmben bemutatott világ.

Köszönjük, Screen Rant!

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Qatar-WC

Hogyan fogadjunk a 2022-es labdarúgó-világbajnokságra

Már majdnem itt az ideje a világ legrangosabb tornájának – a 2022-es labdarúgó-világbajnokságnak. Az idei év sok újítással jár. Az egyik az, hogy ez az első alkalom, hogy egy közel-keleti ország ad otthont a világbajnokságnak.

alvás pihentető alvás tippek alváshoz egészséges alvás egészséges életmód

Ezeket edd, és ezeket kerüld, ha nem tudsz aludni

Jó alvás nélkül nincsenek jó nappalaink, de még rosszabb, hogy nem lehetünk teljesen egészségesek sem. Sokan szenvednek kialvatlanságban anélkül, hogy foglalkoznának vele, pedig komoly következményei lehetnek, ha hosszútávon nem tudunk megfelelően pihenni.

betegség hírességek hírességek betegségei maria cross halle berry lil wayne tom hanks toni braxton catherine zeta-jones 4

Hírességek, akik krónikus betegséggel élnek

A betegség nem válogat. A következő sztárok mind megvívták a maguk harcát különböző egészségi problémákkal és saját példájukon keresztül bebizonyították, hogy krónikus betegségekkel is lehet együtt élni, mégpedig boldog életet.

liszt gluténmentes liszt liszt fajták liszt típusok zabliszt rizsliszt csicseriborsó liszt kókuszliszt

Ezek a gluténmentes lisztek, ha alternatívákat keresel

A legtöbben fehér lisztet vagy teljes kiőrlésű lisztet használnak a főzéshez, sütéshez. Ezek glutént tartalmaznak, amire néhányan allergiásak, de mindannyiunk emésztőrendszere nehezen birkózik meg vele, emellett pedig egyéb negatív mellékhatásai is vannak.