Nézem Film Valóság vagy fikció? Történelmi hitelesség és rendezői fantázia a...

Valóság vagy fikció? Történelmi hitelesség és rendezői fantázia a Jojo Nyusziban

Hirdetés

A maori-zsidó származású rendező, Taika Waititi Jojo Nyuszi című sajátos hangvételű filmje kapcsán elevenítsük fel történelmi ismereteinket!

Taika Waititi Jojo Nyuszi című szatirikus hangvételű dramedy-je a náci Németországban játszódik, egy kisfiúról szól, aki gyermeki rajongással csodálja Adolf Hitlert. Amikor felfedezi, hogy egy zsidó származású fiatal lány él a házukban, akit anyukája bújtat, gyökeresen megváltozik az addigi véleménye a zsidókról.

Fotó: Fox Searchlight Pictures

A film a téma könnyed feldolgozása és a nácik kifigurázása miatt megosztotta a kritikusokat. Ennek ellenére már rengeteg díjat bezsebelt, és hat Oscar-jelölést is kapott.

JOJO RABBIT | Official Trailer [HD] | FOX Searchlight

Writer director Taika Waititi (THOR: RAGNAROK, HUNT FOR THE WILDERPEOPLE), brings his signature style of humor and pathos to his latest film, JOJO RABBIT, a World War II satire that follows a lonely German boy (Roman Griffin Davis as JoJo) whose world view is turned upside down when he discovers his single mother (Scarlett Johansson) is hiding a young Jewish girl (Thomasin McKenzie) in their attic.

Egy kisfiú képzeletében élő Hitler-figuráról szóló filmtől nyilván nem kell történelmileg hiteles ábrázolást elvárni, de érdemes megvizsgálni, hogy melyek azok az elemek, amelyek valós történelmi tényeken alapulnak, és mi az, ami fikció.

1
Valós: Fémhulladék-gyűjtés

Fotó: Fox Searchlight Pictures
Hirdetés

Miután Jojo megsérült a kézigránáttól, kisebb feladatokat bíznak rá, például propagandaanyagokat kell terjesztenie és hulladék fémet kell gyűjtenie a hadiipar számára. Ez utóbbira még külön jelmeze is volt, amelyet akkor viselt, amikor a fémgyűjtő kocsit húzta végig a városon.

Míg a papírmasé jelmez csak egy humoros vígjátéki eszköz, a gyerekek valóban gyűjtöttek fémet a hadiipar számára. A Hitlerjugendben a nácik dicsőséges győzelmére nevelték a fiatalokat, amelynek így ők is részeseivé váltak megbízatásaikkal, mint például katonai behívók kézbesítése és fém vagy más, a hadiipar számára értékes anyagok gyűjtése.

Hirdetés

legnépszerűbbek

A WHO üzeni: ezeket tartsd be, hogy ne kapd el a koronavírust

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) ajánlásokat tett közzé, milyen szabályokat érdemes betartani a megelőzés gyanánt, valamint mik a koronavírus tünetei.

Az olasz nővér megmutatta, milyen káros hatásai vannak a koronavírusnak

Egy olaszországi nővér a koronavírus frontvonalából posztolt.

Így teszi tönkre a tüdőt a koronavírus

A felvételek az egyik olyan kínai páciens tüdejéről készültek, aki még tavaly decemberben hunyt el Kínában.
Hirdetés

a szerk. ajánlása

Andy Warhol cipőillusztrátorként kezdte – Érdekességek a pop-art atyjáról

Andy Warhol a XX. század egyik legmeghatározóbb művésze volt.

Laczkovich Borbála, a Banksy-kiállítás kurátora: „A felszín mögött egy komplex és ellentmondásos képet kapunk”

Laczkovich Borbála, a Godot Kortárs Művészeti Intézet kurátora segítségével tisztába tesszük, mit is jelent egy Banksy-mű hitelessége, jogos-e a művész szellemiségére hivatkozni a kiállítás ellen, miközben jópár műhelytitokra és felszín alatti sztorira is fény derül.

Saiid: „Ugyanaz a vonat, csak lecsatoltak egy pár vagont”

A lényeg, hogy az „élet szörfdeszkáján” sodródni és ride-olni is ugyanolyan jó lehet!

Személyes kalandozásaim a klímakatasztrófában

A klímaváltozás csak egy kommunista trükk, az időjárásnak nem kell megszűnnie?

Primal: az utolsó utáni némafilmben egy ősember dinoszauruszon lovagol

Véres és precíz történet, amiben senki egy árva szót sem szól.
Promóció
Promóció
Hirdetés

ez is érdekeltéged
<3