Mélyvíz címmel új dalt és klipet jelentet meg a Jónás Vera Experiment. A zenekar hat év után, áprilisban jelenteti meg harmadik stúdiólemezét, aminek felvezetője a most debütáló, az ember és a természet kapcsolatáról szóló magyar nyelvű dal.

A Tiger, now! óta jelent meg remix album, több single, videóklipek, meselemez, valamint készült filmzene is, de a zenekar harmadik nagylemezére az idei évig kellett várni. Áprilisban viszont végre érkezik a HOLD című új Jónás Vera Experiment album, melynek felvezetése egy komoly témával foglalkozó, erős hangvételű dal, a Mélyvíz. Az emberközpontú gondolkodás szerint mi uraljuk a természetet, nem pedig szimbiózisban élünk azzal, így a pazarlásunknak nincsenek valódi következményei. Erre a téves elképzelésre próbálja meg felhívni az emberek figyelmét most a klippel együtt debütáló szám.

„A dalt egy portugáliai szörfös nyaralás ihlette, ahol furcsa közelséget éltem át az óceánnal. Ha erőszakosan küzdöttem ellene, maga alá gyűrt, felpofozott és rettenetesen kifárasztott. Ha viszont engedtem a törvényének, egyfajta egységet tudtam átélni a hullámokkal, ahol behódolva erejének, saját egyensúlyomat is tartani tudtam. Társadalmunknak, embertársainknak ezt az élményt szerettem volna elmesélni. “

Mint hozzátette: “Szeretnénk irányítani, picit el is hisszük, hogy a kezünkben tartjuk a kontrollt, de már látjuk jeleit, hogy nagyon csúnya árat fizetünk majd ezért a gondolatért. A Mélyvíz nekem egy ébresztő! Nagyon szeretnék hinni abban, hogy képesek vagyunk változni” – mesélte Jónás Vera arról, hogy mi ihlette a Mélyvíz születését. „A zenei hangzáshoz zenekarunk gitárosát, Bécsy Bencét kértem fel producernek, a lemez legtöbb dalát az ő hibrid zenei ötletei egységesítik.”

Az énekes-dalszerző gondolatait Závada Péter költővel közösen formálták dalszöveggé: 

Nagyon örültem, amikor Vera felkért, hogy dolgozzunk együtt ezen a dalon, mert bár régóta lépünk fel együtt, magyar dalszöveget még sosem írtam neki. Konkrétan megüzente e-mailben, hogy milyen élmények ihlették a zenét, és hogy milyen hangulatot képzel el hozzá

– mondta Závada, aki hozzátette, hogy “mivel a szótagszám és a ritmus már adott volt, a szöveget rá kellett hajlítanom a zenére, de én ezt nagyon szeretem, mert már a szöveg nélkül dúdolt dalnak is van egy erős hangulata, ami segít a szövegírásban.”

Závada azt is elárulta, miről szól Jónás Vera Experiment új dala is. Mint mondta, “az ember elbizakodottan azt hiszi, központi szerepet tölt be az általa uralt világban, a természetet pedig, mint róla leválasztható, kiaknázandó nyersanyagforrást látja.” Závada úgy véli, “a környezeti csapások és a járványok az utóbbi időben ráébresztettek minket arra, hogy radikálisan újra kell gondolnunk a szerepünket.”

A dalhoz klip is készült, melyet Szőke Barna rendező az Odesa Films csapatával írt meg és készített el. A videóban az utolsó csepp vízért folytatott harc és a pazarlás olyan világot mutatnak meg, amiben a ma még fontosnak vélt dolgok már értéküket vesztik, de ezt nem tudja mindenki feldolgozni.

A klip azt az alapgondolatot dolgozza fel, mi van akkor, ha az utolsó embereknek nem szóltak, hogy vége a világnak. Nem szólt senki nekik, hogy ennyi volt, lehet becsukni az ajtót ezért ők továbbra is ragaszkodnak azokhoz a dolgokhoz, amik teljesen értelmetlenek az új rend szerint: bejárni munkába, öltönyt húzni, részt venni lakomán, vagy épp bevásárolni. A klip szereplői az utolsó emberek a civilizált világból, akik képtelenek feladni az igazukat, szerintük minden rendben van, ez csak egy átmeneti állapot. Ők a homo extimus – az utolsó emberek. – foglalta össze a klip rendezője.

A HOLD április 15-én jelenik meg, lemezbemutatója rendhagyó lesz: a klasszikus klubkoncert helyett a Katona József Színházban mutatja be a zenekar az albumot április 25-én.
– foglalta össze a klip rendezője.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet