Olvasom 82 éves korában hunyt el Josephine Cox írónő

82 éves korában hunyt el Josephine Cox írónő

Promóció

A napokban hunyt el Josephine Cox, a családi drámákba betekintést nyújtó regények szerzője. 82 éves volt. 

Példátlan rajongói sereg

Promóció
- Advertisement -

A HarperCollins kiadó nemrég jelentette be, hogy Josephine Cox író pénteken békés körülmények között, 82 évesen hunyt el. Cox több mint 60 könyv szerzője, karrierje pedig három évtizedet ölelt fel. 

Az írónő 82 éves korában hunyt el / Fotó: Sven Arnstein

Josephine Cox családi drámáját megörökítő regényeit több mint 20 millió példányban adták el. A bestseller-listák tetejére tornázta fel magát alázatos, szívfacsaró, romantikus regényeivel, amelyek gyakran előtérbe helyezték a kevésbé hallatott női nézőpontokat és problémákat. A HarperCollins kiadó ügyvezetője, Kimberley Young úgy jellemezte a szerzőt, mint a természet egy hatalmas erejét, ami maga körül mindenkit megihletett. Visszaemlékezése szerint Cox reagált minden rajongói levélre és megkeresésére, ezzel egy olyan olvasói sereget létrehozva, amely nemcsak hozzá volt hű, de Cox is őhozzájuk. 

Családi élet a betűk mögött

Josephine Cox Blackburben született, a család tíz gyermekének egyikeként. Írásaiban számos alkalommal emlékezett vissza fiatal éveinek szegénységére. A családnak nélkülöznie kellett, hiszen alig volt pénzük ruhára és ételre. Így nem csoda, hogy amikor a kis Cox rátalált egy zöld, bűrkötésű Wordsworth-kötetre, igazi kincsként dédelgette azt. 

102 éves korában elhunyt Frank Popper, a digitális művészet forradalmára

Több mint három évtizeddel ezelőtt, amikor a művészettörténeti intézmények nagy része nem volt tisztában a technológia ihletésű művészettel, Frank Popper elismerte annak fontosságát. A prágai születésű Popper a párizsi Sorbonne-on esztétikai és művészettudományi professzori posztot töltötte be, itt szerezte doktorátusát is, melynek témája az eredeti Marcel Proust munkásságát vizsgáló elképzelés helyett a L’image du mouvement dans les arts plastiques depuis (a képzőművészetben 1860 óta bekövetkezett mozgalom) lett, írja a The Art Newspaper.

Josephine Cox 16 évesen kötött házasságot Kennel, akitől két fia született. A fiúk a Cambridge-i Egyetemre nyertek felvételt, ám a lehetőségről le kellett mondaniuk, ugyanis nem tudtak volna ilyen messze élni családjuktól. A szerző egy súlyos betegség folytán kórházba került, hat hetes kezelése során írta meg a Her Father’s Sins regényét. 

Mindannyiunkban van valami mélyen belül, amit szívesen megtennénk, majd az élet átveszi az irányítást, és nem fogod véghez vinni

mondta egykor a The Guardian újságírójának. A kórházban egy barátja hozott el neki egy kis füzetet és féltucat tollat, hogy végre megírja azt a gyermeki éveiről szóló regényt, amit mindig is emlegetett. Cox legújabb írása februárban jelent meg Two Sisters címmel. Az utóbbi napokban Juan Marsé szerző és Viktor Csizsikov képzőművész is elhunyt. 

Promóció
Promóció
Promóció

legnépszerűbbek

A WHO üzeni: ezeket tartsd be, hogy ne kapd el a koronavírust

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) ajánlásokat tett közzé, milyen szabályokat érdemes betartani a megelőzés gyanánt, valamint mik a koronavírus tünetei.

Az olasz nővér megmutatta, milyen káros hatásai vannak a koronavírusnak

Egy olaszországi nővér a koronavírus frontvonalából posztolt.

Így teszi tönkre a tüdőt a koronavírus

A felvételek az egyik olyan kínai páciens tüdejéről készültek, aki még tavaly decemberben hunyt el Kínában.
Promóció

a szerk. ajánlása

Andy Warhol cipőillusztrátorként kezdte – Érdekességek a pop-art atyjáról

Andy Warhol a XX. század egyik legmeghatározóbb művésze volt.

Laczkovich Borbála, a Banksy-kiállítás kurátora: „A felszín mögött egy komplex és ellentmondásos képet kapunk”

Laczkovich Borbála, a Godot Kortárs Művészeti Intézet kurátora segítségével tisztába tesszük, mit is jelent egy Banksy-mű hitelessége, jogos-e a művész szellemiségére hivatkozni a kiállítás ellen, miközben jópár műhelytitokra és felszín alatti sztorira is fény derül.

Saiid: „Ugyanaz a vonat, csak lecsatoltak egy pár vagont”

A lényeg, hogy az „élet szörfdeszkáján” sodródni és ride-olni is ugyanolyan jó lehet!

ez is érdekeltéged
<3