Az EU döntött: Jövőre vége az óraállításnak

Azt már tudtuk, hogy az EU eltörli az évenkénti két óraállítást. Idáig az nem volt biztos, mikortól. Az uniós közlekedési biztos pénteki nyilatkozata után már megvan a dátum is: 2019. október. A tagállamok pedig jövő áprilisig kapnak határidőt arra, hogy eldöntsék, a téli vagy a nyári időszámítást fogják alkalmazni. Ez vajon nem okoz majd káoszt az időzónákban?

Az Európai Bizottság közlekedésért felelős biztosa, Violeta Bulc pénteken bejelentette, hogy az EU 2019 októberében megszünteti az órák évenkénti kétszeri átállítását az egész kontinensen.

Az eddigi gyakorlat, amelyet energiatakarékossági eszközként használtak a világháborúk alatt és a ’70-es évek olajválsága idején, 1996-ban emelkedett törvényi szintre az Unióban.

Az órák március utolsó vasárnapján eggyel előre, majd október utolsó vasárnapján eggyel vissza történő állítása minden uniós tagállam kötelezettsége.

Most azonban, Bulc bejelentése szerint, az EU-tagállamok maguk dönthetik el, melyik időszámítást alkalmazzák a jövőben.

A közlekedési biztos arra számít, hogy a tagállamok és az Európai Parlament is lépést tart a Bizottság “ambíciózus” ütemtervével.

Tzmap Europe 2014
Időzónák Európában / Fotó: Timeanddate.com

Violeta Bulc megjegyezte ugyanakkor, szükség lesz konszenzusra jutniuk a tagállamoknak, hogy elkerülhető legyen az időzónák közötti ugrálásból eredő összevisszaság.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””] A harmonizációs megoldás fenntartása érdekében a nemzeti szintű konzultációkat bátorítjuk, hogy biztosítva legyen valamennyi tagállam összehangolt megközelítése   [/perfectpullquote]

– jelentette ki Bulc .

Mint megírtuk, Jean-Claude Juncker kijelentette, azon lesz, hogy az uniós felmérés eredményét minél előbb átültessék a gyakorlatba. Az Európai Bizottság elnöke így fogalmazott az on-line kérdőív végeredményének ismertetésekor a ZDF német közszolgálati televízióban: “Az emberek ezt akarják, mi pedig végrehajtjuk.”

Angela Merkel német kancellár is lelkes híve a kezdeményezésnek. Nigériai látogatása során az óraállítgatás megszüntetésével kapcsolatban ekként nyilatkozott: “Én személy szerint úgy vélem, ez nagyon magas prioritást élvez.”

Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból