Nézem Képzőművészet Mit rejt József Attila üvegszobája?

Mit rejt József Attila üvegszobája?

Promóció

Néha azokról tudjuk a legkevesebbet, akikkel a legtöbbször találkozunk – sokszor nemzetünk nagyjai is erre a sorsra jutnak. Gárdonyi Géza, Arany János, Petőfi Sándor, József Attila és még bőséggel sorolhatnánk tovább. Az irodalomoktatás e buktatóját igyekeznek (részben) kiküszöbölni a különböző kiállítások és emlékházak. Ezek az intézmények és létesítmények segítenek abban, hogy az emberek ne csak elfogadják, de meg is értsék, miért éppen ők a nemzet legnevesebb művészei – erre remek példa a József Attila Emlékhely.  

Lerántják a leplet József Attiláról

Promóció
- Advertisement -

Az emlékháznak még Kassák Lajosék jelölték ki József Attila legelső, tiszavirág-életű otthonát a Gát utca 3. szám alatt. Már pusztán maga a hely lenyűgöző! A földszinti helyiség egy kisebb lakásnyi teret enged az emlékezésnek, semmi grandiózus nem fér el benne.

József Attila interaktív kiállítás / Fotó: Art Week

Ez a tervezőket azonban a legkevésbé sem zavarta, sőt: kreativitás és nem kevés üveg segítségével átlátható mini-labirintust hoztak létre, amely végigvezet minket a költő teljes életén.

A berendezés tiszta, nyers egyszerűsége, a teleírt üvegfalak és a hatalmas portrék alkotta traszparens labirintus elsőrangú benyomást ad arról, milyen is volt az igazi József Attila.

A látogató az alapoknál kezdi: megismerheti a családja tagjait és sorsukat, Bagdy Emőke pedig videón beszél József Attila mentális betegségeiről. Majd erre a biztos alapra építkezve kacskaringózik tovább az emlékház egészen a legvégső állomásig, a négy búcsúlevélig.

„Símulj az üveglapba”

Az állandó kiállítás a hely szűke ellenére sincs híján az interaktivitásnak sem. Mondhatni, pöttömnyi fellegvára a múzeumpedagógiának. Párna-kirakós, interaktív tábla, versfejtés – mindennek a tetejében pedig ott vannak az emléktárgyak, a költő sorsát elmesélő táblák és nem utolsó sorban a videofelvétel Bagdy Emőkével, aki Kozmutza Flóra, a költő utolsó szerelmének tanítványa volt.

József Attila Emlékhely interaktív kiállítás / Fotó: Art Week

Játszva könnyű a tanulás, itt pedig van rá bőven lehetőség. A kettő összehangolását szakszerű, értő kezek intézik a múzeumpedagógusok személyében. Az ő szenvedélyük adja a mókához azt az extra fűszert, ami a kevésbé érdeklődők figyelmét is felkorbácsolja.

Mindenhogy nyertes helyzet

A József Attila Emlékhely kicsiny szentélye a szórakoztató tanulásnak. Annak is ajánlom a látogatást, akinek személyesen nem ingere a hasonló foglalatosság. Menjünk magáért a helyért – hiszen gyönyörűen kivitelezett – vagy akár látogassunk el oda, mint egy esemény helyszínére!

József Attila Emlékhely / Fotó: Art Week

Az Art Week alkalmából például egy felolvasóestnek adott helyet az épület. Az állandó kiállítás mellett olyan alkalmi rendezvényeket is tartanak itt, mint a József Attila Irodalmi Szalon vagy a Szép Szó Versmondó Műhely.

Promóció
Promóció
Promóció

legnépszerűbbek

A WHO üzeni: ezeket tartsd be, hogy ne kapd el a koronavírust

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) ajánlásokat tett közzé, milyen szabályokat érdemes betartani a megelőzés gyanánt, valamint mik a koronavírus tünetei.

Az olasz nővér megmutatta, milyen káros hatásai vannak a koronavírusnak

Egy olaszországi nővér a koronavírus frontvonalából posztolt.

Így teszi tönkre a tüdőt a koronavírus

A felvételek az egyik olyan kínai páciens tüdejéről készültek, aki még tavaly decemberben hunyt el Kínában.
Promóció

a szerk. ajánlása

Andy Warhol cipőillusztrátorként kezdte – Érdekességek a pop-art atyjáról

Andy Warhol a XX. század egyik legmeghatározóbb művésze volt.

Laczkovich Borbála, a Banksy-kiállítás kurátora: „A felszín mögött egy komplex és ellentmondásos képet kapunk”

Laczkovich Borbála, a Godot Kortárs Művészeti Intézet kurátora segítségével tisztába tesszük, mit is jelent egy Banksy-mű hitelessége, jogos-e a művész szellemiségére hivatkozni a kiállítás ellen, miközben jópár műhelytitokra és felszín alatti sztorira is fény derül.

Saiid: „Ugyanaz a vonat, csak lecsatoltak egy pár vagont”

A lényeg, hogy az „élet szörfdeszkáján” sodródni és ride-olni is ugyanolyan jó lehet!

ez is érdekeltéged
<3