Bemutatkozik az Akademie Schloss Solitude és a JAK közös Solitude-ösztöndíjprogramja, a JAK Re:verse és a Műfordító irodalmi fordítóprogram, valamint a nemzetközi lírával foglalkozó Versum magazin. 

A stuttgarti Akademie Schloss Solitude és a József Attila Kör közös csereprogram 2005 őszén indult és azóta sikerrel zajlik. A program keretében évente 2-2, majd 1-1 fiatal művész utazik Magyarországról Németországba és a stuttgarti Akademie Schloss Solitude ösztöndíjasai közül Magyarországra, hogy 3-3 hónapot töltsenek alkotói ösztöndíjjal Budapesten, illetve Stuttgartban. Az együttműködés egy 2004-es magyar–német minisztériumok közti konferenciát követően jött létre, a projektet a megállapodás értelmében a rendelkezésre álló források alapján egyenlő arányban támogatja a hazai kultúráért felelős Emberi Erőforrások Minisztériuma (korábban Nemzeti Erőforrás Minisztérium) és Baden-Württemberg tartomány Tudományos-, Kutatási- és Művészeti Minisztériuma. A program keretében több közös rendezvényt tartottak már a stuttgarti Magyar Kulturális Intézettel együttműködve.

A Versum Online folyóirat is, amelyet Krusovszky Dénes képvisel az esten.

Versum szerkesztői – Gerevich András, Krusovszky Dénes, Nemes Z. Márió és Szabó Marcell – egy olyan honlapot, egy olyan online irodalmi magazint szerettek volna létrehozni 2014-ben, amely ablakot nyit a kortárs költészet nemzetközi színterére, és ezzel együtt természetesen a versek fordításának, fordíthatóságának problémáját is újra és újra körbejárja. 

A Re: Verse (azaz „Re: verssor/vers”, „újraverselés”, valamint „regarding verse” – „ami a verssort illeti”) a József Attila Kör műhelysorozata, amelynek célja a környező országok fiatal írói közti együttműködés, egymás megismerésének elősegítése. 

Kerekasztal-beszélgetéssel és felolvasásokkal várják az érdeklődőket a szervezők.

Vendégek: Jean-Baptiste Joly (Akademie Schloss Solitude), Marianne Zückler (Solitude-ösztöndíjas írónő), Krusovszky Dénes (Solitude, Versum), Dunajcsik Mátyás (Solitude), Vásári Melinda és L. Varga Péter (Műfordító program), Lesi Zoltán (Re:Verse), Zilahi Anna (Re:verse), Fenyvesi Orsolya (Re:verse) 

Az estet Tóth Kinga moderálja. Költő-illusztrátor, zenész, tanár, performer. Elnökségi tagja a József Attila Körnek (JAK), tagja a Szépírók Társaságának és a FISZ-nek is. A Solitude-JAK nemzetközi művészeti csereprogram magyarországi koordinátora.

Mivel az est magyar és német nyelven zajlik, ezért a szervezők biztosítanak tolmácsot Lőrincze Judit személyében.

Marianna Zöckler szövegét lektorálta: Sophia Matteikat (Műfordító program)

Zenélnek: Dunajcsik Mátyás (langspil, ének), Panda (elektronika), Szabó Mátyás (basszusgitár)

Facebook-esemény: ITT

Időpont: 2017. január 23. – 18:30

Helyszín: Kisüzem, Budapest

Jegyár: Ingyenes

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Qatar-WC

Hogyan fogadjunk a 2022-es labdarúgó-világbajnokságra

Már majdnem itt az ideje a világ legrangosabb tornájának – a 2022-es labdarúgó-világbajnokságnak. Az idei év sok újítással jár. Az egyik az, hogy ez az első alkalom, hogy egy közel-keleti ország ad otthont a világbajnokságnak.

alvás pihentető alvás tippek alváshoz egészséges alvás egészséges életmód

Ezeket edd, és ezeket kerüld, ha nem tudsz aludni

Jó alvás nélkül nincsenek jó nappalaink, de még rosszabb, hogy nem lehetünk teljesen egészségesek sem. Sokan szenvednek kialvatlanságban anélkül, hogy foglalkoznának vele, pedig komoly következményei lehetnek, ha hosszútávon nem tudunk megfelelően pihenni.

betegség hírességek hírességek betegségei maria cross halle berry lil wayne tom hanks toni braxton catherine zeta-jones 4

Hírességek, akik krónikus betegséggel élnek

A betegség nem válogat. A következő sztárok mind megvívták a maguk harcát különböző egészségi problémákkal és saját példájukon keresztül bebizonyították, hogy krónikus betegségekkel is lehet együtt élni, mégpedig boldog életet.

liszt gluténmentes liszt liszt fajták liszt típusok zabliszt rizsliszt csicseriborsó liszt kókuszliszt

Ezek a gluténmentes lisztek, ha alternatívákat keresel

A legtöbben fehér lisztet vagy teljes kiőrlésű lisztet használnak a főzéshez, sütéshez. Ezek glutént tartalmaznak, amire néhányan allergiásak, de mindannyiunk emésztőrendszere nehezen birkózik meg vele, emellett pedig egyéb negatív mellékhatásai is vannak.