Lemondott a József Attila Kör elnöke és titkára is

Lemondott a József Attila Kör elnöki posztjáról Nagy Kata költő és Németh Bálint költő, aki a titkári pozíciót töltötte be. Nagy Kata posztjára a JAK-tagok nyújthatják be pályázatukat 2019. március 10-ig.

A József Attila Kör Irodalmi Egyesület (JAK) mintegy 350 fiatal írót és tiszteletbeli tagot tömörítő, országos hatókörű szakmai és érdekvédelmi szervezet. Profilja a kortárs magyar irodalom és kulturális élet érdekében végzett közhasznú tevékenység. Emellett könyvsorozata, a JAK-füzetek is jelentős, ahol olyan jelentős szerzők is jelentek meg, mint Esterházy Péter és Nádas Péter.

10 év után ismét elkészült a kulturális elitlista: Nádas és Alföldi is az élen

A HVG számolt be az eredményekről, melynek előzménye 10 évvel ezelőtt volt. A felmérés során a magyar kulturális és tudományos élet 458 elismert tagja szavazott. Őket interjúvolták meg arról, hogy kiket tartanak a kortárs magyar kultúra legtekintélyesebb szereplőinek. Releváns megjegyezni, hogy a megkérdezettek csupán 14 nő nevét említették meg a 102 férfival szemben.

A legnagyobb múltú magyarországi fiatal irodalmi szervezet idén 30 éve vált önállóvá, emlékeztet a KULTer.huJogelődje a Fiatal Írók József Attila Köre (FIJAK) a Magyar Írószövetség alatt a tehetséges fiatal szerzőket és értelmiségi gondolkodókat összekötő szellemi műhelyként működött.

Nagy Kata, a József Attila Kör lemondott elnöke / Fotó: Nagy Béla / MNO

A József Attila Kör az elkövetkező három évre keres új elnököt, aki a 2017. szeptember 1-jei szigligeti tisztújító közgyűlésén megválasztott Nagy Kata megüresedett helyét töltheti be.

Németh Bálint költő, aki a szervezet vezetője és titkára, szintén lemondott a legutóbbi közgyűlésen. Őket követték az elnökség további tagjai is, Bende Tamás, Ferencz Mónika és Urbán Ákos. Továbbá a Melting Books, a József Attila Kör multimédiás kiadványsorozatának szerkesztői, Nemes Z. Márió és Miklósvölgyi Zsolt is lemondtak.

A József Attila Kör könyvek elhagyásával ünnepelte a Költészet Napját

Tegnap, azaz április 11-én nem csak József Attila születésnapját ünnepeljük, hanem a magyar költészet napját is. A JAK Budapest köztereit járva el-elhagyott egy-egy kötetet, hogy majd valaki megtalálja. Természetesen akadt olyan szerencsés, aki azonnal beleszagolt a könyvbe, hiszen minden irodalomkedvelő szereti a szagát.

Az elnök munkájáért tiszteletdíjban részesül, ennek mértékéről a közgyűlés dönt, jelenlegi összege havi bruttó 200.000 forint.

A feltételek egyik, hogy a szervezet tagjának kell lennie a leendő elnöknek. Azonban az is kritérium, hogy ne legyen más hazai írószervezet vezetőségének tagja, de legalábbis megválasztása esetén ez utóbbiról le kell mondania.

A pályázat benyújtásának módja

A pályázatokat elektronikusan a [email protected] címre kell benyújtani, melynek beérkezéséről a JAK visszajelzést küld. A pályázathoz részletes pályázati tervet kell csatolni, amely az alábbiakat foglalja magába.

  • A pályázó szakmai tervét és vezetői elképzelését rövid és hosszabb távon
  • Az esetleges szervezetfejlesztésre vonatkozó elképzelései
  • A JAK finanszírozására, működtetésére vonatkozó pénzügyi elképzelések
  • Szakmai önéletrajz és publikációs lista

A formailag megfelelő pályázatokat minden JAK-tag elolvashatja, majd azokról a közgyűlés titkos szavazással dönt.

netnaplc3b3 jak fotc3b3 gyc591rfi kata
József Attila Kör / Fotó: Győrfi Kata / Czinki Ferenc hivatalos weboldala

A megválasztott elnök mandátuma 2019. április 1-től 2022. március 31-ig tart majd.

JAK-tábor: Ilyen a dokumentarista lét elviselhetetlen könnyűsége / ContextUs

A RomaVersitas Alapítványtól loholok a Déli pályaudvarhoz, ugyanis a tőlük kapott fényképezővel kellene videótudósítást készítenem a 29. JAK-táborról, aminek fontos előfeltétele, hogy oda is érjek, ezért a zsákommal és a váratlanul méretes fotóaparáttal a hátamon még éppen időben ugrok fel a vonatra.

Az újonnan megválasztott elnök a Jószef Attila Kör nagy múltra visszatekintő JAK-tábor főszervezőjének teendőit is átveszi.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból