Lemondott a József Attila Kör elnöki posztjáról Nagy Kata költő és Németh Bálint költő, aki a titkári pozíciót töltötte be. Nagy Kata posztjára a JAK-tagok nyújthatják be pályázatukat 2019. március 10-ig.

A József Attila Kör Irodalmi Egyesület (JAK) mintegy 350 fiatal írót és tiszteletbeli tagot tömörítő, országos hatókörű szakmai és érdekvédelmi szervezet. Profilja a kortárs magyar irodalom és kulturális élet érdekében végzett közhasznú tevékenység. Emellett könyvsorozata, a JAK-füzetek is jelentős, ahol olyan jelentős szerzők is jelentek meg, mint Esterházy Péter és Nádas Péter.

10 év után ismét elkészült a kulturális elitlista: Nádas és Alföldi is az élen

A HVG számolt be az eredményekről, melynek előzménye 10 évvel ezelőtt volt. A felmérés során a magyar kulturális és tudományos élet 458 elismert tagja szavazott. Őket interjúvolták meg arról, hogy kiket tartanak a kortárs magyar kultúra legtekintélyesebb szereplőinek. Releváns megjegyezni, hogy a megkérdezettek csupán 14 nő nevét említették meg a 102 férfival szemben.

A legnagyobb múltú magyarországi fiatal irodalmi szervezet idén 30 éve vált önállóvá, emlékeztet a KULTer.huJogelődje a Fiatal Írók József Attila Köre (FIJAK) a Magyar Írószövetség alatt a tehetséges fiatal szerzőket és értelmiségi gondolkodókat összekötő szellemi műhelyként működött.

Nagy Kata, A József Attila Kör Lemondott Elnöke / Fotó: Nagy Béla / Mno

A József Attila Kör az elkövetkező három évre keres új elnököt, aki a 2017. szeptember 1-jei szigligeti tisztújító közgyűlésén megválasztott Nagy Kata megüresedett helyét töltheti be.

Németh Bálint költő, aki a szervezet vezetője és titkára, szintén lemondott a legutóbbi közgyűlésen. Őket követték az elnökség további tagjai is, Bende Tamás, Ferencz Mónika és Urbán Ákos. Továbbá a Melting Books, a József Attila Kör multimédiás kiadványsorozatának szerkesztői, Nemes Z. Márió és Miklósvölgyi Zsolt is lemondtak.

A József Attila Kör könyvek elhagyásával ünnepelte a Költészet Napját

Tegnap, azaz április 11-én nem csak József Attila születésnapját ünnepeljük, hanem a magyar költészet napját is. A JAK Budapest köztereit járva el-elhagyott egy-egy kötetet, hogy majd valaki megtalálja. Természetesen akadt olyan szerencsés, aki azonnal beleszagolt a könyvbe, hiszen minden irodalomkedvelő szereti a szagát.

Az elnök munkájáért tiszteletdíjban részesül, ennek mértékéről a közgyűlés dönt, jelenlegi összege havi bruttó 200.000 forint.

A feltételek egyik, hogy a szervezet tagjának kell lennie a leendő elnöknek. Azonban az is kritérium, hogy ne legyen más hazai írószervezet vezetőségének tagja, de legalábbis megválasztása esetén ez utóbbiról le kell mondania.

A pályázat benyújtásának módja

A pályázatokat elektronikusan a [email protected] címre kell benyújtani, melynek beérkezéséről a JAK visszajelzést küld. A pályázathoz részletes pályázati tervet kell csatolni, amely az alábbiakat foglalja magába.

  • A pályázó szakmai tervét és vezetői elképzelését rövid és hosszabb távon
  • Az esetleges szervezetfejlesztésre vonatkozó elképzelései
  • A JAK finanszírozására, működtetésére vonatkozó pénzügyi elképzelések
  • Szakmai önéletrajz és publikációs lista

A formailag megfelelő pályázatokat minden JAK-tag elolvashatja, majd azokról a közgyűlés titkos szavazással dönt.

Netnaplc3B3 Jak Fotc3B3 Gyc591Rfi Kata
József Attila Kör / Fotó: Győrfi Kata / Czinki Ferenc Hivatalos Weboldala

A megválasztott elnök mandátuma 2019. április 1-től 2022. március 31-ig tart majd.

JAK-tábor: Ilyen a dokumentarista lét elviselhetetlen könnyűsége / ContextUs

A RomaVersitas Alapítványtól loholok a Déli pályaudvarhoz, ugyanis a tőlük kapott fényképezővel kellene videótudósítást készítenem a 29. JAK-táborról, aminek fontos előfeltétele, hogy oda is érjek, ezért a zsákommal és a váratlanul méretes fotóaparáttal a hátamon még éppen időben ugrok fel a vonatra.

Az újonnan megválasztott elnök a Jószef Attila Kör nagy múltra visszatekintő JAK-tábor főszervezőjének teendőit is átveszi.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Qatar-WC

Hogyan fogadjunk a 2022-es labdarúgó-világbajnokságra

Már majdnem itt az ideje a világ legrangosabb tornájának – a 2022-es labdarúgó-világbajnokságnak. Az idei év sok újítással jár. Az egyik az, hogy ez az első alkalom, hogy egy közel-keleti ország ad otthont a világbajnokságnak.

alvás pihentető alvás tippek alváshoz egészséges alvás egészséges életmód

Ezeket edd, és ezeket kerüld, ha nem tudsz aludni

Jó alvás nélkül nincsenek jó nappalaink, de még rosszabb, hogy nem lehetünk teljesen egészségesek sem. Sokan szenvednek kialvatlanságban anélkül, hogy foglalkoznának vele, pedig komoly következményei lehetnek, ha hosszútávon nem tudunk megfelelően pihenni.

betegség hírességek hírességek betegségei maria cross halle berry lil wayne tom hanks toni braxton catherine zeta-jones 4

Hírességek, akik krónikus betegséggel élnek

A betegség nem válogat. A következő sztárok mind megvívták a maguk harcát különböző egészségi problémákkal és saját példájukon keresztül bebizonyították, hogy krónikus betegségekkel is lehet együtt élni, mégpedig boldog életet.

liszt gluténmentes liszt liszt fajták liszt típusok zabliszt rizsliszt csicseriborsó liszt kókuszliszt

Ezek a gluténmentes lisztek, ha alternatívákat keresel

A legtöbben fehér lisztet vagy teljes kiőrlésű lisztet használnak a főzéshez, sütéshez. Ezek glutént tartalmaznak, amire néhányan allergiásak, de mindannyiunk emésztőrendszere nehezen birkózik meg vele, emellett pedig egyéb negatív mellékhatásai is vannak.