Alfred Hitchcock úgy jellemezte harmadik filmjét, az A titokzatos lakót, mint rendezői karrierje igazi kezdetét, de a debütálás majdnem végzetesnek bizonyult a film sztárjának, June Trippnek.

Hitchcock perfekcionizmusa komoly egészségügyi problémákat okozott a színésznőnek

June Tripp táncosként kezdte karrierjét, de miután egy vakbélműtét miatt az orvosok hónapokig eltiltották a tánctól, elfogadta régi barátja, Ivor Novello ajánlatát, hogy szerepet vállaljon egy filmben, Alfred Hitchcock A titokzatos lakójában. June Daisyt alakította a filmben, a gazda és a háziasszony lányát, aki beleszeret egy férfiba, aki lehet Hasfelmetsző Jack, de lehet, hogy nem. Ez volt az első jelentős filmszerepe, írja a The Guardian.

Ha Novello táviratában meg is nevezték a film rendezőjét, az nem sokat jelenthetett June számára, hiszen a két filmje közül akkor még egyik sem jelent meg. Az A titokzatos lakó (The Lodger), Hitchcock harmadik filmje volt, de a rendező „az első igazi Hitchcock-film”-ként hivatkozott rá.

Maga June is beszámolt Hitchcock módszereiről a The Glass Ladder című életrajzi művében, amely még azelőtt megjelent, hogy a rendező rossz bánásmódja Tippi Hedrennel a Madarak forgatásán napvilágra került. 

Csak egy vastálcát kellett felcipelnem a reggeli edényekkel egy hosszú lépcsősoron, de mire Hitch elégedett lett a félelem arckifejezésével és a fények által teremtett árnyékokkal, bizonyára 20-szor tettem meg a túrát, és úgy tűnt, hogy a tálca percről percre nehezebb lett. Abban a kimerítő másfél órában fura, émelyítő fájdalmat éreztem valahol a vakbélhegem környékén, de nem akartam panaszkodni vagy pihenőt kérni, mert a kényes színésznők unalmasak és kellemetlenek, és mindenesetre ez a jelenet befejezte a filmen végzett munkámat.

Heteken belül June a halál ajtaja előtt volt. Egy második műtét után tagadnia kellett azokat a pletykákat, amelyek szerint valószínűleg nem fog többet táncolni. 1926 júliusában Dorsetbe ment felgyógyulni az operáció után. Végül a szóban forgó felvételnek csak a legvége került bele a filmbe.

June Tripp felépült, de sosem tudott sikeres szerepet vállalni többé

June karrierje volt a mérlegen. Rióba hajózott a vőlegényével, ahol felajánlottak neki, majd vissza kellett utasítania egy új színpadi musicalt, a Sunny-t, amely még azon az őszön debütált.

A baj a jobb oldalamon volt, ahol az utolsó műtét során megvágták vagy megsérültek az izmok.

Decemberben azonban Londonban újra táncolt. Néhány éven belül a Broadway-en volt, és átvette a főszerepet a slágernek szánt színdarabban a Polly-ban. Miután a Polly bukás lett, June házasságot kötött egy arisztokratával, Lord Inverclyde-dal, aki távol tartotta őt a showbusinesstől. Válásuk után visszatért a West End rivaldafényébe, de soha nem készített olyan jelentős filmet, mint A titokzatos lakó. Lehet, hogy a dolgok másként alakultak volna, ha Hitchcock nem okozza majdnem a halálát?

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet