Ők a legtehetségesebb fiatal tudósok – Övéké kapták a Junior Prima Díj tudós kategóriában

Tíz fiatal tudós munkáját ismerte el a Magyar Fejlesztési Bank a Junior Prima Díj magyar tudomány kategóriájával.

A szakmai zsűri döntése nyomán alapján a kémia, a biológia, az orvostudományok, valamint a csillagászat területén kiemelkedő kutatómunkát végző, 33 év alatti tudósok vehették át a kétmillió forinttal járó elismerést a Magyar Tudományos Akadémián csütörtökön – közölte a bank pénteken az MTI-vel.

science gif breaking bad

 

Ebben az évben Ábrányi-Balogh Péter vegyészmérnök, Czövek Dorottya orvos, Harami Gábor biológus, Kreizinger Zsuzsa állatorvos, Kun Emma csillagász, Pancsa Rita Anna biológus, Pap Domonkos biológus, Szalárdy Levente orvos, Takáts Szabolcs biológus és Vancsó Péter fizikus kapta az elismerést.

Ők tízen kapták a Junior Prima Díjat zeneművészet kategóriában

Az idei díjazottak között van Balogh Máté zeneszerző, Demény Balázs zongoraművész, Dolfin Benedek csellista, Horváth Benedek zongoraművész, Könyves-Tóth Mihály trombitaművész, Kovács Gergely zongoraművész, Pataki Bence operaénekes, Rafael Márió dzsesszzongorista, valamint Rajna Martin karmester és Tomasz Máté Milán csellóművész. A 11.

A díjazottak személyére minden évben a bank által felkért, az egyes tudományterületek szaktekintélyei, akadémikusok, professzorok tesznek javaslatot. Idén ötvenöt kutatót terjesztettek fel az elismerésre, a szakmai zsűri közülük választotta ki a nemzetközi szinten is jegyzett kutatási eredményekkel büszkélkedő kitüntetettet. 

Sorsdöntő bizonyítékra bukkantak a tudósok: tényleg ott a gigantikus fekete lyuk, ahol eddig hitték

Már régóta feltételezik, hogy a Tejútrendszer közepén eg nagyon nagy tömegű fekete lyuk található. Ezt úgy hívják, hogy Sagittarius-A. Azonban természeténél fogva láthatatlan – írja a Digital Trends . Az újabb kutatások azt igyekeznek feltárni, hogy a központi fekete lyuk körül csillagköi gáz- és porfelhők keringenek gyors sebességgel.

A Junior Prima díj és a vele járó anyagi támogatás nem csupán megerősítést ad az ifjú tudósok munkájának folytatásához, de elismeri azokat az erőfeszítéseket és áldozatokat is, amelyeket a tudományos sikerek elérése érdekében a díjazottak családtagjai és munkatársai hoznak.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból