Olyan fotó jött a Jupiterről, hogy el sem hisszük

A NASA felküldött egy űrszondát, amely két éve a Jupiter körül kering. Az objektumnak egyik feladata, hogy fotókat készítsen. Most pedig egy elképesztő jelenséget dokumentált a bolygóról, szúrta ki a HVG.

Maga a Jupitert szokás gázóriásnak is nevezni. Rengeteg fotó készült már a bolygó felszínéről, mint például óriási viharfelhő vagy az a fotó, amelyen egyszerre látható a napnyugta és napfelkelte. 

A NASA által indított Junót 2011-ben indította útjára. Nem kevesebb mint 5 évébe került, míg megérkezett a kitűzött céljához. Azóta is a Jupiter körül kering, és irgalmatlanul látványos fotókat dokumentál az űrügynökségnek. Szerencsére az amerikai NASA nem rest megosztani velünk, halandó emberekkel ezeket a képeket. 

Mosolygó arcra bukkantak az űrben a Hubble űrteleszkóp felvételén

A NASA amerikai űrügynökség honlapján közölt képen két sárga fényű égitest látható egy fényív felett, a formáció mosolygó arcot rajzolt a csillagok közé. A fényív a NASA szerint egy galaxis, melynek alakját egy elhaladó, nagy tömegű gravitációs forrás eldeformálta és megnyújtotta. “Az alsó, íves galaxis alakja jellemzően egy gravitációs lencsehatás alatt álló galaxis alakja.

Ezúttal nagyon közel merészkedett Junó a gázóriáshoz, szokatlanul közel. Hogy pontosabbak legyünk: 7 ezer km-re volt a felszínén dúló viharfelhőktől. A fotót október 29-én rögzítették, nagyban itt tekintheted meg.

pia22692
A Junó ilyen csodálatos fotót rögzített a Jupiterről / Fotó: NASA

Azonban itt nem áll meg az érdekesség-vonat! Az északi mérsékelt övön lőtt fotó vöröses és sötétebb, feketés árnyalatokat is felfedezni vélhetünk a korábbi képekhez kéepst. Utóbbi jelenség a szakemberek szerint erőteljesebb viharokra utalhat.

Ezt onnan lehet tudni, hogy alig néhány hete kiderült, a Jupiter egyik holdján van egy titokzatos hideg hely.

A fotó feldolgozását Gerald Eichstädt és Seán Dora tudósok végezték. A szonda missziója 2021-ig tart, utána várhatóan a bolygóba ütközve örökre elnémul. Erre remélhetőleg nem kerül sor, és ottlétét meghosszabbítják majd.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból