Az ősi mozaik, amely Herkulest ábrázolja, feltehetőleg Szíriából származik és egy kifosztás során került a kaliforniai gyanúsítotthoz, akit a remekmű az országba való illegális behozatalával vádolnak.

Ködös pénzügyek

A kaliforniai Mohamad Yassin Alcharihit vádolják egy ősi mozaik illegális szállításáért. A Herkulest ábrázoló remekmű 18 méter hosszú, feltehetőleg a 3. vagy a 4. századból származik, egy tonnát nyom. Az első számú gyanúsítotthoz pedig valószínűleg egy Szíriában történt kifosztás révén került. Mohamad Yassin Alcharihi, akinek otthonában megtalálták és lefoglalták a Herkulest ábrázoló műkincset, 2015 óta áll az FBI nyomozásainak középpontjában. 

Mozaik Illegalis Import
A Herkulest Ábrázoló Mozaik / Fotó: U.s. Attorney’s Office, Central District Of California

Az ügyészek szerint Alcharihi 2015 augusztusában felvett egy kaliforniai vámügynököt papírmunkák elvégzése miatt, amire az Egyesült Államokba történő műkincsbehozatal folytán volt szükség. Nem sokkal ezután három mozaik és 81 váza érkezett Los Angeles közelében fekvő Long Beach kikötőjébe. Az ügynökök elárulták, hogy két tanút is kihallgattak, akik 2016 márciusában az Alcharihi mozaikjának helyreállítási munkáit végezték otthonában. Az egyik tanú szerint Alcharihi 40 000 dollárt fizetett neki.

Hiteles darab

Egy szakértő szerint a mozaik a bizánci korszak hiteles darabja, amely a görög mitológia szereplőit ábrázolja. Az ikonográfia összhangban áll más, a szíriai Idlib város közelében található  községek művészetével. Az ügyészek szerint Alcharihi szír származású, ám 2010 óta amerikai állampolgár, írja a Courthouse News.

A műkincsrablók bevallották, hogyan lopták el Gustav Klimt festményét

Az olasz műkincsrablások egyik legrejtélyesebb esetére derült fény: művészettörténészek a múlt héten megerősítették, hogy Klimt Bildnis einer Frau című 1916-17-ből származó festménye került elő a piacenzai Ricci Oddi kortárs művészeti galéria falának egy üregéből, a képet 23 évvel ezelőtt lopták el a galériából.

Az elkobzási akció szerint Alcharihi illegálisan importálta a tárgyakat, és tudatosan hamis dokumentumokat használt az Egyesült Államokba történő csempészethez. Ez azonban önmagában más bűncselekmény gyanúját nem veti fel. Az akció célja, hogy Alcharihit és más műtárgy rajongókat figyelmeztessen arra, hogy a kormány ezeket a szállítmányokat is átvizsgálhatja a “törvény szerinti rendelkezés céljából”.

A műkincshamisítási, Modigliani-botrányban egy nyugdíjashoz vezetnek a szálak

Nagyon valószínű, hogy egy 69 éves modenai nyugdíjas készített több festményt és rajzot, amelyeket a híres olasz modernista festő, Amadeo Modigliani munkáiként állítottak már ki több olasz városban is.

A Bevándorlás és Vámügyi végrehajtó szervek (ICE) elővigyázatossága érthető tekintve, hogy nemrégiben 19 ezer ellopott műkincset találtak egy fekete piacon, míg Drezdában az évszázad műkincs rablására került sor. 

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

alvás pihentető alvás tippek alváshoz egészséges alvás egészséges életmód

Ezeket edd, és ezeket kerüld, ha nem tudsz aludni

Jó alvás nélkül nincsenek jó nappalaink, de még rosszabb, hogy nem lehetünk teljesen egészségesek sem. Sokan szenvednek kialvatlanságban anélkül, hogy foglalkoznának vele, pedig komoly következményei lehetnek, ha hosszútávon nem tudunk megfelelően pihenni.

betegség hírességek hírességek betegségei maria cross halle berry lil wayne tom hanks toni braxton catherine zeta-jones 4

Hírességek, akik krónikus betegséggel élnek

A betegség nem válogat. A következő sztárok mind megvívták a maguk harcát különböző egészségi problémákkal és saját példájukon keresztül bebizonyították, hogy krónikus betegségekkel is lehet együtt élni, mégpedig boldog életet.

liszt gluténmentes liszt liszt fajták liszt típusok zabliszt rizsliszt csicseriborsó liszt kókuszliszt

Ezek a gluténmentes lisztek, ha alternatívákat keresel

A legtöbben fehér lisztet vagy teljes kiőrlésű lisztet használnak a főzéshez, sütéshez. Ezek glutént tartalmaznak, amire néhányan allergiásak, de mindannyiunk emésztőrendszere nehezen birkózik meg vele, emellett pedig egyéb negatív mellékhatásai is vannak.

ajandek a jovobol, uj kutyuk, uj technologia, hasznos kutyuk, hasznos technologia, hasznos targyak9

10 ajándék a jövőből, amit már most megvehetünk

A kiterjesztett valóság egyre elterjedtebb. Ez a technológia lehetővé teszi, hogy úgy nyisd ki az ajtót, hogy a jelszót egy virtuális billentyűzeten gépeled be, amit csak te láthatsz. De használhatod szórakozáshoz is, például játszhatsz rajta olyan játékokat, mint a biliárd, és láthatod a golyók pályáját az asztalon.